Τα τελευταία χρόνια τα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, myspace, hi5, linkedin) αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Οι εταιρείες ξεκινούν τη δράση τους στους χώρους αυτούς, είτε μέσω στρατηγικών συνεργατών, είτε με δικό τους ανθρώπινο δυναμικό, οπότε είναι καίριο το ερώτημα της αξίας αυτών, προκειμένου να επενδυθούν οι αντίστοιχοι πόροι.
Η δυσκολία αποτίμησης της αξίας είναι σαφώς μεγαλύτερη από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Για παράδειγμα στην τηλεόραση, υπάρχουν δεδομένα τηλεθέασης, τόσο όσον αφορά στο πλήθος των τηλεθεατών, όσο και στο είδος αυτών (ηλικία, φύλο, μόρφωση, ενδιαφέροντα), ανά είδος εκπομπής και ώρα προβολής. Τα προαναφερθέντα στατιστικά συνδυάζονται με τις ανάγκες της αγοράς και το είδος του προϊόντος, ώστε να εξαχθεί η τελική αξία της διαφήμισης για την εταιρεία. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα το κόστος των διαφημίσεων αγγίζει το ένα εκατομμύριο δολάρια για μερικά δευτερόλεπτα προβολής.
Στην περίπτωση του Facebook τα δημογραφικά στοιχεία των αποδεκτών της διαφήμισης (πλήθος, ηλικία, τοποθεσία, ενδιαφέροντα), είναι άμεσα εμφανή. Αν και οι αντίθετοι με την προβολή στα κοινωνικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι στο Facebook οι εν δυνάμει πελάτες δεν γίνονται αποδέκτες κάποιοι διαφημιστικού spot που έχει περισσότερη επιρροή, οι υπέρμαχοι των κοινωνικών δικτύων έχουν σαφώς περισσότερα επιχειρήματα. Κατ' αρχάς ο ενδιαφερόμενος συνδέεται αυτόβουλα στο δίκτυο της εταιρείας, γεγονός που τεκμηριώνει το ενδιαφέρον του. Ύστερα, μέσα από το δίκτυο της εταιρείας, καλλιεργείται μία διαδραστική σχέση που αυξάνει την οικειότητα του εν δυνάμει πελάτη με την εταιρεία, ενώ υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα προβολής διαφημιστικών spot (youtube attachments) τα οποία ο πελάτης μπορεί να παρακολουθήσει.
Οι υποστηρικτές των κοινωνικών δικτύων ισχυρίζονται ότι η αξία ενός “θαυμαστή” στο Facebook είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη οποιουδήποτε τηλεθεατή, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη σφαίρα των blog με τιμές ανά θαυμαστή μεταξή 3,6$ και 136$. Υπάρχουν τρόποι μέτρησης της αξίας αυτής υπό το πρίσμα της παραδοσιακής αποτίμησης, δηλαδή με βάση το πόσες φορές έρχονται σε επαφή με μηνύματα της εταιρείας, αλλά με το συγκεκριμένο τρόπο υποτιμάται η αξία του διαδραστικού μέσου και κυρίως του αυτόβουλης συμμετοχής (opt-in) στην όλη διαδικασία.
Στη διαφήμιση το Α και το Ω είναι η οικειότητα του πελάτη με την εταιρεία, η οποία οδηγεί στην εμπιστοσύνη στα προϊόντα της. Πώς όμως αποκτά οικειότητα ένας άνθρωπος; Από τους πιο αποδοτικούς χρονικά τρόπους, είναι η αλληλεπίδραση με ένα στοιχείο και όχι η απλή παρατήρησή του. Έτσι μέσα από τη σελίδα μίας εταιρείας στο Facebook, ο εν δυνάμει πελάτης ή χρήστης μία υπηρεσίας, αποκτά άνεση στην επαφή του με την εταιρεία. Η εταιρεία ανοίγει θετικό διάλογο μαζί του, αντί να προσπαθεί να πουλήσει ευθέως προϊόντα και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα γίνεται αποδέκτρια των απαραίτητων σχολίων για τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών, τη βελτίωσή τους, ενώ αφουγκράζεται γενικότερα την τάση της αγοράς, κατευθείαν από το στόμα των πελατών της.
Τα παραπάνω απεικονίζουν μόνο ένα μικρό κομμάτι της αξίας των κοινωνικών δικτύων. Δεν αναφερόμαστε πλέον στην παθητική διαφήμιση που βλέπει αναγκαστικά ένας τηλεθεατής, η οποία συνήθως περνάει τα μηνύματα υποσυνείδητα. Αλλά σε μία αμφίδρομη επαφή που δημιουργεί υποστηρικτές της εταιρείας, η οποίοι διαδίδουν την αξία της, έχοντας πιστέψει σε αυτή, σε κάθε ευκαιρία. Στο εξωτερικό αποκαλείται “word of mouth” και έχει αναγνωρισμένη αξία, τόσο στην ποιότητα της επιρροής, όσο και στη μαζικότητά της.
Έρευνες στη συμπεριφορά των χρηστών του διαδικτύου, αναφέρουν ότι το 95% αυτών είναι μόνο καταναλωτές πληροφορίας, ενώ το 5% είναι ταυτόχρονα παραγωγοί περιεχομένου. Το εν λόγω 5% έχει μεγάλη δυναμική. Πρόκειται για bloggers, για άτομα που διατηρούν διαφόρων ειδών ιστοσελίδες, άτομα που συμμετέχουν ενεργά σε forum, φανατικούς twitters και θιασώτες του Facebook, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δημοσιεύουν τις σκέψεις τους, τις εμπειρίες τους, την καθημερινότητά τους. Η μέγιστη αξία για μία εταιρεία, είναι η συγκέντρωση τέτοιων ατόμων στους κύκλους των κοινωνικών δικτύων της και κυρίως η μετατροπή των παθητικών αποδεκτών των μηνυμάτων της σε ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας. Η διαφήμιση μετά κλιμακώνεται με απρόσμενους ρυθμούς.
Η αξία ενός θαυμαστή του Facebook δεν αποτιμάται με ξερούς αριθμούς, αλλά αντιστοιχεί στην αξία κάποιου που έχει συμφωνήσει να παρακολουθεί τις καθημερινές εξελίξεις τις εταιρείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, προωθώντας τις σε κάθε ευκαιρία στον προσωπικό, οικογενειακό ή διαδικτυακό του κύκλο. Δε μπορεί να κριθεί με τα παραδοσιακά μέτρα και σταθμά των κλασσικών MME, διότι υποστηρίζει ενεργά την εταιρεία, μεταδίδοντας τα μηνύματά της με το προσωπικό του στυλ, επιτυγχάνοντας κατά συνέπεια αποτελεσματικότερη επιρροή στο περιβάλλον του.
Η δημοσίευση αποτελεί ελεύθερη απόδοση του σχετικού άρθρου του The Next Web, με προσθήκες από το γράφοντα.
Εμφάνιση 1-8 από 8
-
29-08-10, 15:07 Η αξία των κοινωνικών δικτύων για την προβολή των εταιρειών #1
-
29-08-10, 15:14 Απάντηση: Η αξία των κοινωνικών δικτύων για την προβολή των εταιρειών #2
Εγώ έχω βρεί εταιρεία μέσω facebook και δεν είχα κανένα πρόβλημα.Τις σοβαρές εταιρείες τις καταλαβαίνεις από μακριά είτε είναι στο fb είτε στο χρυσό οδηγό.
-
29-08-10, 16:00 Απάντηση: Η αξία των κοινωνικών δικτύων για την προβολή των εταιρειών #3
Στην ουσία οι εταιρείες μειώνουν τα κόστη διαφήμισης, χρησιμοποιώντας εμάς (τους καταναλωτές) για την περαιτέρω διάδοση & διαφήμιση της εταιρείας, με την δημιουργία άτυπων "fan clubs". Κάτι τέτοιο όμως δίνει και επιπλέον "δύναμη" στους καταναλωτές, πέρα από την άμεση "δύναμη" της αγοράς/μη-αγοράς. Ανά πάσα στιγμή η εταιρεία μπορεί να χάσει τον έλεγχο και η "word of mouth" διαφήμιση να γυρίσει μπούμερανκ, εάν οι υπηρεσίες που παρέχουν πάψουν να είναι ποιοτικές & αξιόλογες ή εφαρμόσουν μη φιλική πολιτική προς τους πελάτες τους. Οι θερμοί υποστηρικτές μπορούν να μετατραπούν σε φανατικούς "εχθρούς" και αντί να χάνεις απλά 1 πελάτη, να χάνεις και τον κύκλο του (που στο Internet μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος).
Ας μη το πάμε μακριά. Δείτε πως λειτουργεί η word of mouth στο ADSLgr για τους 2 μεγαλύτερους ISPs τα τελευταία 8 χρόνια και τι εναλλαγές υπήρξαν. Το 2003 όλοι κατηγορούσαν με τα χειρότερα λόγια τον ΟΤΕ (με το γνωστό "πΟΤΕ") και υποστήριζαν άλλους ISPs, συμπεριλαμβανομένης αρκετά της Forthnet. Στη πορεία τα πράγματα άλλαξαν κατά 180 μοίρες και ο αναξιόπιστος, αιμοβόρος, κακός ΟΤΕ θεωρείται πλέον ποιοτικός & αξιόπιστος ενώ η Forthnet για πολλούς η πλέον αναξιόπιστη, με μια σειρά επιχειρημάτων και για τις δύο περιπτώσεις.
Ε φανταστείτε τι θα γινόταν σε ένα adslgr group της Forthnet, που οι anti-fans πιθανόν να υπερτερούσαν.
-
29-08-10, 16:10 Απάντηση: Η αξία των κοινωνικών δικτύων για την προβολή των εταιρειών #4
Αυτό που περιγράφεις psyxakias, είναι γεγονός, αλλά μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή μη μίας εταιρείας στα κοινωνικά δίκτυα. Στο παράδειγμα που ανέφερες OTE και FORTHnet δεν είχαν παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα κι απλά έβλεπαν την κατάσταση να εξελίσσεται.
Η συμμετοχή μίας εταιρείας στις εξελίξεις, της δίνει ένα καλό πάτημα για να ελέγξει κατά κάποιο τρόπο το word of mouth εν τη γενέσει του και να το κατευθύνει όσο το δυνατόν υπέρ της. Ειδικά αν έχεις δημιουργήσει δυνατούς δεσμούς με τους πελάτες σου (βλέπε Apple), εκείνοι θα σε στηρίξουν παραγνωρίζοντας ακόμα και τα ελαττώματα των προϊόντων ή των υπηρεσιών και εστιάζοντας στα θετικά τους σημεία.
Κατά την άποψή μου, όποια εταιρεία εν έτει 2010 δεν εντάσσεται στα κοινωνικά δίκτυα, πράττει σημαντικό σφάλμα.Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
29-08-10, 17:32 Απάντηση: Η αξία των κοινωνικών δικτύων για την προβολή των εταιρειών #5
Νομίζω η ιδέα υπάρχει από το δημόσιο beta testing! Βέβαια αν θέλω να είμαι ακριβής, η ακριβής προέλευση του βάζουμε τους καταναλωτές να κάνουν την δουλειά μας ξεκίνησε βγάζοντας παιχνίδια τραγικά και μετά από ατελείωτο κράξιμο βγάζουμε patch όσο το ίδιο το παιχνίδι! Μετά το έκανα επίσημα beta testing face.
Γενικά δεν καταλαβαίνω τους καταναλωτές που γίνονται έτσι υποχείρια των εταιριών και των συμφερόντων τους χωρίς κάποιο αντίτιμο. Θες μεγάλε να γραφτώ στο facebook σου? Πλήρωσε!Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων για κάποια χαζά λάθη, αλλά υπάρχει θέμα με τα μάτια.
Αν τα djmixes2k και tranceaddict μιλάνε βαθιά στην ψυχή σου, pleaaaaase στείλε μου πμ.
-
29-08-10, 18:18 Απάντηση: Η αξία των κοινωνικών δικτύων για την προβολή των εταιρειών #6
- Εγγραφή
- 18-12-2004
- Περιοχή
- περιστερι... ουδεν μονιμοτερο του προσωρινου
- Ηλικία
- 49
- Μηνύματα
- 2.450
- Downloads
- 31
- Uploads
- 1
- Άρθρα
- 1
- Τύπος
- WiFi
- Ταχύτητα
- Εως 54 Mbps (wireless)
- ISP
- Οτι εχουν οι α
- Router
- Wifly-City
- SNR / Attn
- 100(dB) / 1(dB)
- Path Level
- Interleaved
Οπως ειχα αναφερει και σε μια σχετικα με το facebook συζητηση ,τα κοινωνικα δικτυα αποτελουν ενα καλο εργαλειο στα χερια του εξυπνου επιχειρηματια .
Εκτος απο την επι πληρωμη στοχευμενη διαφημιση υπαρχουν και αλλοι τροποι να εκμεταλευτεις τις δυνατοτητες που σου προσφερουν.
Πιστευω οτι συντομα το "Δημιουργεια σελιδας για την επιχειρηση μου" θα παψει να ειναι δωρεαν.
Και γενικα θα προσπαθησουν να εχουν εναν ελενχο της εμμεσης διαφημησης μολις αυτη παρει το μεγεθος που θελουν.
Για να δωσω και ενα παραδειγμα εμμεσης προοθησης μιας εταιριας η μιας σελιδας (με η χωρις αντιτιμο)
Φτιαχνουμε μια σελιδα για την επιχηρηση μας με ονομα πχ " Δειτε τσαμπα ΝΟΒΑ και ολους τους αγωνες κτλ κτλ ... " (υπαρχουν ηδη χιλιαδες)
Περιγραφη ... " καλεστε ολους τους φιλους σας και ακομα περισσοτερους και σε 50δωδεκα μερες θα σας ερθει ουρανοκατεβατο"
Μολις μαζευτει ικανοποιητικος αριθμος ατομων (πανω απο 10,000) ριχνουμε τα λινκ που θελουμε με τροπο ωστε να τραβανε τον επισκεπτη να τα δει ...
Βουαλα πετυχαμε τον στοχο μας.
Γιατι σελιδα για την επιχειρηση και οχι γκρουπ... γιατι εμφανιζεται στην αρχικη μας σελιδα (προς το παρον) και δεν χρειαζεται να το στειλουμε ως μυνημα (σε γκρουπ επιτρεπει εως 5.000 μελη να στειλεις μυνημα σε ολα τα μελη)
-
29-08-10, 22:43 Απάντηση: Η αξία των κοινωνικών δικτύων για την προβολή των εταιρειών #7
Αυτό που περιγράφεις Χρήστο, είναι πρακτική αρπαχτής. Σίγουρα κάποιος μπορεί να βγάλει χρήματα έτσι, αλλά αντιμετωπίζει το ζήτημα κοντόφθαλμα, ενώ με τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί κάποιος να ενεργήσει με τρόπο που θα τον βοηθήσει να εδραιώσει την πελατειακή βάση και να έχει κέρδη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
30-08-10, 08:13 Απάντηση: Η αξία των κοινωνικών δικτύων για την προβολή των εταιρειών #8
- Εγγραφή
- 18-12-2004
- Περιοχή
- περιστερι... ουδεν μονιμοτερο του προσωρινου
- Ηλικία
- 49
- Μηνύματα
- 2.450
- Downloads
- 31
- Uploads
- 1
- Άρθρα
- 1
- Τύπος
- WiFi
- Ταχύτητα
- Εως 54 Mbps (wireless)
- ISP
- Οτι εχουν οι α
- Router
- Wifly-City
- SNR / Attn
- 100(dB) / 1(dB)
- Path Level
- Interleaved
Και ομως ειναι ενα δυνατο χαρτι ιδιαιτερα στο ξεκινημα ...
Το αν θα το αξιοποιησεις η αν θα το καψεις ειναι στα χερια σου .
Και οπως αναφερεις και εσυ παραπανω μπορει παντα να γυρισει μπουμερανκ εναντιων σου εαν δεν μπορεσεις να ανταποκριθεις σωστα η αν δεν εχεις το τμημα μαρκετιν του δαγκωμενου μηλου
Παρόμοια Θέματα
-
ΕΕΤΤ: Απόφαση για την αναπροσαρμογή των τελών τερματισμού των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας
Από DeMaitre στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 16Τελευταίο Μήνυμα: 18-11-06, 23:24 -
Η ΚτΠ Α.Ε. για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων στην περιφέρεια
Από aesir στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 26-04-06, 11:30 -
Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για την επιβίωση των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας
Από PhoiNiX στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 07-06-03, 04:59 -
Τα τέσσερα όπλα των εταιρειών για την επόμενη ημέρα του κλάδου των τηλεπικoινωνιών
Από Crosstalk στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 02-11-02, 20:56
Bookmarks