Ε ; Ούτε καν. Απλα το ρήμα δεν παίρνει (εσωτερική) αύξηση στην προστακτική. Ποια συναίρεση ; Πού το σκέφτηκαν αυτό ;
Εμφάνιση 61-75 από 120
-
17-01-12, 23:10 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #61
- Περιοχή
- Chicago, Illinois
- Downloads
- 96
- Uploads
- 25
- Άρθρα
- 14
- Τύπος
- FTTH
- Ταχύτητα
- 1G/0.5G
- ISP
- Nova
Dies, died, will die.
Lived, lives, will live.
-
17-01-12, 23:13 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #62
-
18-01-12, 01:00 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #63
Καθημερινα διαβαζοντας εργαστηριακες εξετασεις ασθενων εκει οπου δουλευω βλεπω κατω απο αυτες που βγαζουν παθολογικες τιμες να γραφουν "η εξεταση εγινε επαναληψη δυο φορες". Οταν τους επεσημανα οτι θα ηταν μαλλον σωστοτερο και σιγουρα πιο ευηχο να λεει "η εξεταση επαναληφθηκε δυο φορες" μου απαντησαν οτι ηταν μεγαλη φασαρια γιατι εβγαινε αυτοματα και επρεπε να αλλαχτει στο μηχανογραφικο συστημα και δεν βαριεσαι βρε αδερφε ποιος καθεται τωρα να μπλαμπλαμπλα...
Το αλλο θεϊκο ειναι οι κλισεις των λεξεων "θεραπων" και "εφημερευων" απο το νοσηλευτικο προσωπικο, το οποιο πρεπει να νομιζει οτι ειναι ξενες λεξεις οπως το "σεσουαρ" και δεν κλινονται, ενδεικτικα: "παρε τηλεφωνο τον θεραπων να μας πει τι να κανουμε", "μιλησα με τον εφημερευων ακτινολογο και μου ειπε οτι ερχεται".
-
18-01-12, 09:54 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #64
Η κατάσταση με τη γλωσσική ανεπάρκεια των νεοελλήνων είναι τραγική, και στα αρχαιοπρεπή ειδικά σκοτώνει!
Γι'αυτό το έρμο το "υπάρχων" τί να πεις; Ολα είναι "υπάρχων", η γραμμή, τα προβλήματά της, ο καημός μας που αποσυγχρονίζει με τον "υπάρχων" ρούτερ... καμιά φορά μου έρχεται να πηδηχτώ από το "υπάρχων" παράθυρο, και μετά για να ηρεμήσω το ρίχνω στο τραγούδι:
"υπάρχωωωων", κι όσο "υπααάρχων" θα "υπάρχων" κλπ κλπ
........Auto merged post: nyannaco πρόσθεσε 5 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Είναι κάτι καραγκιόζηδες που "ζήσανε" δυο μήνες σε αγγλόφωνη χώρα, ή δουλεύουν σε πολυεθνική και χρησιμοποιούν πολύ τα αγγλικά, που πλέον σκέφτονται αγγλικά (communicate the message) και μας κλανουν τη χάρη να μεταφράσουν -έστω και με σχετική επιτυχία - για να καταλαβαίνουμε κι εμείς οι ιθαγενείς.
........Auto merged post: nyannaco πρόσθεσε 4 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Και λίγα λες, για κλωτσιές είναι. Ειδικά άμα ακούω για "αποστρατικοποίηση" και για "περιβαντολογικά", θέλω να τους κάνω μήνυση
Και δεν τα λένε μόνο τα παιδάκια από τα ΙΕΚ δημοσιογραφίας () που τα αμολάνε στο δρόμο με το μαρκούτσι στο χέρι και με τρεις κι εξήντα, τα λένε και οι φιρμάτοι και μορφωμένοι, υποτίθεται, με πανεπιστημιακά πτυχία
........Auto merged post: nyannaco πρόσθεσε 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Ετσι. Ποτέ αύξηση στην προστακτική (αορίστου εν προκειμένω). Αυτός ο "φιλόλογος" που εφηύρε και κανόνες για να το δικαιολογήσει, από ποιό πανεπιστήμιο πήρε πτυχίο; Μάλλον όχι ελληνικό φαντάζομαι...Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nyannaco : 18-01-12 στις 09:56. Αιτία: auto merged post
-
18-01-12, 10:04 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #65
το κάνω + ουσιαστικό έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, σε συνδυασμό συχνά με άλλα λάθη. Σημειώστε ότι συχνά με αντικείμενο σε γενική είναι σωστό σαν περιγραφική πρόταση, αλλά ποτέ με άλλη πτώση.
"κάνω εγκατάσταση τα windows" ενώ θα στεκόταν "κάνω εγκατάσταση των windows",
ή "κάνε διαγραφή την εγγραφη" κλπ.
To κορυφαίο που άκουσα: ινσταλώνω τα windows.
Aφήστε τον αριθμό που χρησιμοποιείται για το liunux και το bios. Μόνο "τα MacOs" δεν έχω δει γραμμένο,
Επίσης εντύπωση μου έκανε κάπου που είδα το "συν της άλλης" -αν δεν γράφτηκε από παραδρομή.
........Auto merged post: gcf πρόσθεσε 4 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Mήπως το έλεγαν για τον αόριστο και όχι για την προστακτική;Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gcf : 18-01-12 στις 10:04. Αιτία: auto merged post
-
18-01-12, 15:53 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #66
Επίσης η λέξη επικεφαλής που γράφεται και "επί κεφαλής", δεν κλίνεται! (π.χ τον / την επικεφαλής) Θυμάμαι μας το έλεγε η φιλόλογος στο λύκειο και το τόνιζε συνεχώς.
-
20-01-12, 04:03 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #67
Δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστiκό απο τον νεολογισμό που προέρχεται, υποθέτω, απο τον αγγλικό όρο "working overtime" και συναντάται σε διάφορα περιοδικά.
Ένα παράδειγμα είναι κάποια έντυπα του χώρου του αυτοκινήτου, όπου σε κάθε άρθρο θα βρεις μια πρόταση του στυλ «Ο κόφτης δούλευε υπερωρίες»...
-
20-01-12, 15:32 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #68
Ερώτηση που με απασχολεί πολύ καιρό τώρα:
Καμιά φορά διαβάζω στις ειδήσεις ότι "...ο 21χρονος δράστης....". Αυτό το "21χρονος" πώς διαβάζεται; Το "εικοσιενάχρονος" ακούγεται τόσο άσχημα που είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι λάθος. Σκέφτηκα ότι ίσως το "-ενα" να γίνεται "-μονο", οπότε η λέξη να διαβάζεται "εικοσιμονάχρονος", αλλά και πάλι δεν έχω συναντήσει ποτέ και πουθενά κάτι τέτοιο.
-
20-01-12, 15:46 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #69
μπαα
estela ειναι κατι που λεγαμε πιο παλιά. Έχουμε τη λέξη δειγματοληψία και ψαχνουμε να βρουμε πως θα πουμε πχ. "αυτο το σήμα δειγματοληπτείται" ή δειγματολαμβάνεται ..
παλικάρια αφήστε τα λαθη που κανουν στην τιβι και αντε να βρουμε αυτο, ελα επι το εργον έλαguitar tuner the best
-
20-01-12, 17:33 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #70αυτο το σήμα δειγματοληπτείται" ή δειγματολαμβάνεται ..
στο σήμα ασκείται/εφαρμόζεται δειγματοληψία
το σήμα ελέγχεται/μετράται δειγματοληπτικά
-
20-01-12, 18:06 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #71
-
20-01-12, 21:33 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #72Το μετράται μου φαίνεται πιο δόκιμο από το εφαρμόζεται που αναφέρεις πιο πάνω.
Επίσης μπορούμε να πούμε "διενεργείται δειγματοληψία".
-
21-01-12, 13:04 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #73
Ή και: το σήμα υπόκειται σε δειγματοληψία
-
21-01-12, 14:07 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #74guitar tuner the best
-
21-01-12, 16:32 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #75
Αν θέλεις να κάνεις οικονομία στο πλήθος των λέξεων, ίσως μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενεργητική φωνή: "Δειγματίζω το σήμα."
Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
Παρόμοια Θέματα
-
Βιβλια Γραμματικης, λεξικο και φρασεων
Από tzanerman στο φόρουμ Πολιτική, Κοινωνικά Θέματα, Επιστήμες και AθλητισμόςΜηνύματα: 36Τελευταίο Μήνυμα: 16-11-08, 00:24 -
Μερικές απορίες (πως λέμε "είμαι άσχετος"?) :P
Από AmorisDolor στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 23-12-06, 13:55 -
Έχω αρρωστήσει λέμε...
Από RedManiac στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 25Τελευταίο Μήνυμα: 30-05-05, 22:52 -
έχουμε και λέμε
Από playnet3 στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 11Τελευταίο Μήνυμα: 22-09-03, 13:44
Bookmarks