Για το δειγματίζω διατηρώ επιφυλάξεις γιατί κυριολεκτικά σημαίνει την παρουσίαση ενός αντιπροσωπευτικού μέρους ενός εμπορεύσιμου αγαθού με σκοπό τη διευκόλυνση του ενδιαφερόμενου να το αγοράσει.
Χρησιμοποιείται κανονικά στο εμπόριο και τις συναλλαγές.
Δεν ξέρω όμως αν έχει επεκταθεί η χρήση του στη βιβλιογραφία επεξεργασίας σήματος. Αν ναι, τότε δεν στέκει και "το δείγμα δειγματίζεται;"
Εμφάνιση 76-90 από 120
-
21-01-12, 16:46 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #76
-
21-01-12, 17:11 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #77
Ομοίως, μόνο στο εμπόριο το έχω ακούσει. Η ευρεία χρήση όμως μίας λέξης στην καθημερινότητα δεν καταργεί την αρχική γενική σημασία της. Από Τεγόπουλο-Φυτράκη:
δειγματίζω: ρ. χρησιμοποιώ δείγμα από εμπόρευμα για έλεγχο ή επίδειξη σε αγοραστή
δειγματισμός: (ο) ουσ. η χρησιμοποίηση δείγματος από εμπόρευμα για έλεγχο ή δοκιμή, δειγματοληψία
δειγματοληψία: (η) ουσ. η λήψη δείγματος από εμπόρευμα για έλεγχο ή δοκιμή
Τα παραπάνω, σε πρώτη ματιά φαίνονται ενισχυτικά εκείνου που λες, αλλά επίσης δείχνουν τη συγγένεια των όρων. Στα λεξικά (αν και τονίζεται η χρήση του όρου στο εμπόριο) παρουσιάζονται ως συνώνυμες οι λέξεις δειγματισμός και δειγματολοψία. Ο δειγματισμός μάλιστα προκύπτει από το ρήμα δειγματίζω, οπότε είναι πιθανή η χρήση του ρήματος με τον τρόπο που είπα στην αρχή. Φυσικά έχω κι εγώ τις επιφυλάξεις μου.
........Auto merged post: ipo πρόσθεσε 5 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Μερικά ενισχυτικά επίσημα έγγραφα που βρήκα οnline:
Spoiler:
Spoiler:
Τα παραπάνω είναι σε παθητική φωνή, οπότε υποθέτω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φράση "το σήμα δειγματίζεται".Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ipo : 21-01-12 στις 17:12. Αιτία: auto merged post
Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
21-01-12, 20:23 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #78
Πάντως το "δειγματίζω" παραπέμπει (λόγω ευρείας χρήσης) στο δίνω δείγμα, ενώ η δειγματοληψία στο λαμβάνω δείγμα. Η χρήση τους σαν (πεςρίπου) συνώνυμα, πιστέυω ότι θα μπέρδευε.
Ασχετο, αλλά οι αγγλοσάξωνες τα λένε sample όλα (και ουσιαστικό, και ρήμα και με τις δύο έννοιες - δίνω και λαμβάνω) και καθαρίζουν. Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας μάλλον δεν υπάρχει σε άλλη, κι εμείς πάμε να τη "φτωχύνουμε" μόνοι μας
-
22-01-12, 01:02 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #79
Το πρώτο είναι ρήμα, ενώ το δεύτερο ουσιαστικό. Ψάχνουμε λοιπόν το ρήμα που αντιστοιχεί στο δεύτερο ουσιαστικό και είναι το "δειγματίζεται", σύμφωνα με άρθρα (ένα του Υπουργείου) που παρέθεσα.
Δεν προσπαθούμε να τη φτωχύνουμε, αλλά να ανασύρουμε λήμματα που δεν έχουμε υπόψη, από τα λεξικά . Αντιθέτως, φτωχαίνεις τη γλώσσα όταν χρησιμοποιείς περιφραστικά σχήματα, αντί για τις κατάλληλες λέξεις.Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
10-01-13, 16:56 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #80
Θέλω να χρησιμοποιήσω την έννοια της λέξης "εγγενής" αλλα με άλλον τροπο απο αυτόν με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτή η λέξη (δεν ξερω κ πως να το πω με όρους γραμματικής).
Θελω να πω κατι σαν "εγγενώς" οπως λεμε "εκ φύσεως" αλλα με την έννοια του 'ετσι δημιουργήθηκε'.
EDIT. μόλις ανακάλυψα οτι μπορω να πω εγγενως... νόμισα δεν γινότανΤελευταία επεξεργασία από το μέλος NeuroN : 10-01-13 στις 17:03.
guitar tuner the best
-
10-01-13, 17:21 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #81
[Λεξικό Τριανταφυλλίδη]
εγγενής -ής -ές [enjenís] Ε10 : (λόγ.) που υπάρχει σε κτ. από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, της δημιουργίας του· (πρβ. σύμφυτος, συγγενής): Εγγενείς δυσχέρειες / δυσκολίες. Εγγενή προβλήματα. Οι εγγενείς αδυναμίες του νεοελληνικού κράτους. || (φιλοσ.): Εγγενείς ιδέες, που είναι έμφυτες στον ανθρώπινο νου, που υπάρχουν πριν από κάθε εμπειρία. || (βιολ.): ~ αναπαραγωγή, που γίνεται με γονιμοποίηση. Εγγενή αντανακλαστικά, που δεν είναι αποτέλεσμα εμπειρίας (όπως, π.χ. ο θηλασμός)· (πρβ. ενστικτώδης).
[λόγ. < αρχ. ἐγγενής]
Τα πέντε "Α" του Μανόλη Γλέζου:
Αγανάκτηση, Αμφισβήτηση, Αυτογνωσία, Αλληλεγγύη, Αντίσταση.
Μένανδρος:
Όσοι δεν έχουν δικά τους προσόντα, καταφεύγουν στους ενδόξους προγόνους και παππούδες τους, με άλλα λόγια, σε τάφους και μνήματα.
-
12-01-13, 17:38 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #82
Παρόμοια ερμηνεία δίνει και το δικό μου λεξικό. Εγγενής, παρόμοιο ο έμφυτος, εκ γενετής....
Εμένα αυτό που βγάζει μάτι, είναι το υπερετώ
Υπηρετώ είναι... Και το ακούω συχνά και σε υπηρεσίες δηλ. έλεος!
-
20-02-13, 16:44 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #83
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και στο προηγούμενο πόστ. Μπορώ να πω "εγγενως" ετσι? καλα κατάλαβα?
Παμε για νεο..
Σε μια πρόταση μπορώ να βάλω κώμα "," και αμέσως μετα "και" ετσι?
πχ. "Ακριβώς για αυτό μιλάω, και για την ακρίβεια...."guitar tuner the best
-
20-02-13, 16:48 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #84
-
20-02-13, 16:50 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #85
-
20-02-13, 16:52 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #86
-
20-02-13, 17:03 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #87
Νομίζω οτι κόμμα πριν το "και" δεν μπαίνει μόνο όταν το "και" λειτουργεί ως συμπλεκτικό/συνδετικό, στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπαίνει κανονικά.
The world can change by your actions not by your opinions
-
20-02-13, 23:28 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #88
Αξιζει να μπει στα epic posts...
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ:
www.nooz.gr/tech/a8oo8ike-ellinas-epistimonas20213
http://the-tree-of-aray.blogspot.gr/...azo-komma.htmlΤα πέντε "Α" του Μανόλη Γλέζου:
Μένανδρος:
Όσοι δεν έχουν δικά τους προσόντα, καταφεύγουν στους ενδόξους προγόνους και παππούδες τους, με άλλα λόγια, σε τάφους και μνήματα.
-
21-02-13, 02:29 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #89
χεχε το 1ο λινκ είναι το τιπ και το 2ο το κουίζ?
"Τα κόμματα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Μπορούν να δώσουν ύφος που καμία λέξη δεν μπορεί να αποδώσει, και είναι καλό..."
Wantilles τώρα που σε βρήκα, θυμήθηκα οτι μου χρωστάς και μια απάντηση εδω
http://www.adslgr.com/forum/threads/...-aspect-ratio
κανε το καλο τωρα που ξεθαβουμε θρεντςΤελευταία επεξεργασία από το μέλος NeuroN : 21-02-13 στις 02:36.
guitar tuner the best
-
22-02-13, 13:39 Απάντηση: θέμα γραμματικής: πώς λέμε...? #90
ΑΧΑΡΙΣΤΟ ΠΡΑΜΑ το copy - paste οταν εχεις ενα σκασμο tabs ανοικτα...
http://www.gnomikologikon.gr/greek-language-tips.html
http://ekthesilikeiou.blogspot.gr/20...blog-post.html
http://publications.europa.eu/code/el/el-4100102el.htm
Spoiler:Τα πέντε "Α" του Μανόλη Γλέζου:
Μένανδρος:
Παρόμοια Θέματα
-
Βιβλια Γραμματικης, λεξικο και φρασεων
Από tzanerman στο φόρουμ Πολιτική, Κοινωνικά Θέματα, Επιστήμες και AθλητισμόςΜηνύματα: 36Τελευταίο Μήνυμα: 16-11-08, 00:24 -
Μερικές απορίες (πως λέμε "είμαι άσχετος"?) :P
Από AmorisDolor στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 23-12-06, 13:55 -
Έχω αρρωστήσει λέμε...
Από RedManiac στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 25Τελευταίο Μήνυμα: 30-05-05, 22:52 -
έχουμε και λέμε
Από playnet3 στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 11Τελευταίο Μήνυμα: 22-09-03, 13:44
Bookmarks