Δημοσιεύω ένα άρθρο του Λεωνίδα Βατικιώτη για την πρόβλεψη χρεοκοπίας της Ιρλανδίας μετά από περίπου 2 χρόνια οικονομικών πολιτικών εγκρίσεως του ΔΝΤ και σχεδιασμού Κομισιόν. Είναι η 2η χώρα μετά την Αργεντινή που ουσιαστικά (αλλά δίχως επίσημη παραδοχή) έχει χρεοκοπήσει.
Μάλλον θα ακολουθήσουμε εμείς σε 1 με 1,5 χρόνο.
Μ' άλλα λόγια πάμε ολοταχώς για φαλιμέντο έχοντας χάσει και την ελάχιστη εξομάλυνση θεσμών κοινωνικής πρόνοιας που υπήρχαν...
Βασικά μου θυμίζει την έναρξη (και λήξη) της ταινίας "Το Μίσος" όπου ο ευρισκόμενος σε ελεύθερη πτώση σε κάθε όροφο που περνούσε μονολογούσε "...ως εδώ καλά..."
Spoiler:Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ
Το τέλος της Αργεντινής, που ήταν ο πιο καλός μαθητής του ΔΝΤ, το είδαμε. Καιρός τώρα να παρακολουθήσουμε το άδοξο τέλος μιας ακόμη χώρας – προτύπου που από τη δεκαετία του ’90 μέχρι την Άνοιξη του 2010 αποτελούσε υπόδειγμα όχι μόνο της ντόπιας πολιτικής ελίτ – ποιος ξεχνάει τον Κώστα Σημίτη, ως πρωθυπουργό, να πλέκει το εγκώμιο του «κέλτικου τίγρη» – αλλά και των Βρυξελλών. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι παραινέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στις αρχές του 2010 προς την Ελλάδα να γίνει Ιρλανδία, υιοθετώντας αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας, ως αντίδοτο στην κρίση. «Η Ελλάδα έχει να μιμηθεί ένα μοντέλο και αυτό το μοντέλο είναι η Ιρλανδία», ήταν τα λόγια του. «Η Ιρλανδία είχε εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε με σοβαρό τρόπο και είναι κάτι που τώρα αναγνωρίζεται από όλους», δήλωνε από τη Φρανκφούρτη. Τα εγκώμιά του αφορούσαν τα μέτρα περικοπών που με πρωτοπόρο τρόπο εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία και οδήγησαν στη φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Ειδικότερα, μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα κατά 15%, των κρατικών βοηθημάτων για τα παιδιά κατά 10%, των επιδομάτων ανεργίας κατά 4,1% και των δημοσίων δαπανών συνολικά κατά 7,5%. Αυτό είναι το μοντέλο που υπέδειξε στην Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Ο “καλός Ιρλανδός μαθητής”
Τις προηγούμενες μέρες μια σειρά εξελίξεις έφεραν στην επιφάνεια τις επιδόσεις του «καλού ιρλανδού μαθητή», που ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρότεινε να ακολουθήσουμε. Με λίγα λόγια, αποτυχία! Το αποτέλεσμα των παραπάνω εξοντωτικών για την λαϊκή πλειοψηφία και κυρίως άδικων μέτρων που εφαρμόσθηκαν ήταν η Ιρλανδία να βουλιάξει ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση και η αναξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές (αυτό δεν αποτελεί το ύψιστο κριτήριο με το οποίο κρίνεται κάθε πολιτική; ) να βρεθεί στο ναδίρ.
Ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά. Η εφαρμογή των παραπάνω κανιβαλικών μέτρων συνέβαλε καθοριστικά ώστε να πειστούν οι διαβόητες αγορές πως το Δουβλίνο είναι διατεθειμένο να εφαρμόσει κάθε αναγκαίο μέτρο που θα εξασφαλίσει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ιρλανδίας. Κι έτσι μετά την υιοθέτησή τους, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων κινήθηκαν καθοδικά μαζί με τα συμβόλαια ασφάλισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) ενώ ανοδικοί ήταν και οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο αν ληφθεί υπ’ όψη ότι το 2009 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,1%. Αξίζει να αναφερθεί πως το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας παρότι είναι γνήσιο τέκνο της τρέχουσας κρίσης, δεν προκαλεί καμιά ανησυχία. Μέχρι πέρυσι δε η πατρίδα του Τζέιμς Τζόυς ήταν από τις ελάχιστες της ευρωζώνης που, σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, εκπληρούσε το κριτήριο του Μάαστριχτ καθώς κυμαινόταν κάτω του 60% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στο 58%. Η εκτίμηση πως η εκτίναξη του δημόσιου χρέους αποτελεί δημιούργημα της κρίσης επαληθεύεται αν δούμε ότι το 2007 κυμαινόταν μόλις στο 28% του ΑΕΠ, για να ανέβει το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση στο 37% και το 2009 στο 58%. Κανένας λόγος ανησυχίας ωστόσο ακόμη κι έτσι.
Μοναδική εξαίρεση συνεχίζει να αποτελεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, υπερβαίνοντας ακόμη και το ελληνικό, και φθάνει το 12%. Οι προοπτικές δε είναι ακόμη χειρότερες καθώς είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 30% του ΑΕΠ, τροφοδοτώντας μια νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, που το 2014 εικάζεται ότι θα φθάσει το 136% του ΑΕΠ! Ο λόγος; Τα επιπλέον χρήματα που θα δώσει η (δεξιά) κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν για να καθαρίσει τον Κόπρο του Αυγεία από την Anglo Irish Bank, υπόδειγμα τράπεζας – ζόμπι, που έχει αφαιμάξει τον κρατικό προϋπολογισμό και ακόμη αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της. Ήδη η Anglo Irish Bank, «τράπεζα των κατασκευαστών» όπως λέγεται λόγω της στήριξης που παρείχε στον κατασκευαστικό τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες χρηματοδοτώντας την φούσκα του, έχει ξεζουμίσει τους ιρλανδούς φορολογούμενους με 23 δισ., ενώ η προβλεπόμενη επιπλέον ενίσχυσή της με 25 δισ. ευρώ ακόμη, θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου (ενδεικτικά: Financial Times, 21 Σεπτέμβρη 2010) ότι θα οδηγήσει το έλλειμμα στο 30%! Τα 23 δε αυτά δισ. ευρώ είναι κλάσμα μόνο από τα 73 δις. που έχουν συνολικά δοθεί στις τράπεζες!
Πως αντιδράει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την προοπτική; Με επιπλέον περικοπές και αυξήσεις φόρων που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ. Έτσι όμως φαίνεται η βαθιά αδικία που συντελείται, η πρωτοφανής σε έκταση αναδιανομή κοινωνικού πλούτου που είναι σε εξέλιξη με πρόφαση την κρίση. Γιατί, μια ματιά στη διαδρομή του χρήματος δείχνει ότι υπαίτιος του ελλείμματος και του χρέους σε δεύτερο χρόνο είναι οι τράπεζες, ενώ ο λογαριασμός μεταβιβάζεται στους δημόσιους υπάλληλους, τους άνεργους και τις εργαζόμενες οικογένειες με παιδιά, που καλούνται να καλύψουν τα ελλείμματα… των τραπεζών!
Η πολιτική όμως αυτή δεν είναι μόνο αυθαίρετη και βαθιά άδικη, αλλά είναι και αναποτελεσματική καθώς το μόνο που εγγυάται (πέρα από τον άκοπο πλουτισμό και την επιβράβευση των κερδοσκόπων και την πτώχευση των εργαζομένων) είναι η διαιώνιση της ύφεσης και ακόμη η αδυναμία δανεισμού και εξυπηρέτησης του ίδιου του χρέους.
Λιτότητα ίσον ύφεση
Το καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση της οικονομίας της Ιρλανδίας έκρουσε η βρετανική τράπεζα Barclay’s, που πριν ενδυθεί όλο θράσος την αμφίεση του αξιόπιστου κριτή κολυμπούσε κι αυτή στην κερδοσκοπία με αποτέλεσμα στα τέλη του 2008 να φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τώρα, η βρετανική τράπεζα εφιστούσε την προσοχή των επενδυτών στο ενδεχόμενο η Ιρλανδία να προσφύγει στο ΔΝΤ, ακολουθώντας τον δρόμο της Ελλάδας (και αφήνοντας μας με την απορία γιατί ένας τόσο αξιόπιστος αναλυτής των τάσεων της αγοράς δεν προέβλεψε την δική του χρεοκοπία πριν διατυπώσει χρησμούς για την χρεοκοπία των άλλων…). Τις ανησυχίες κλήθηκε να διασκεδάσει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας την προηγούμενη Κυριακή 19 Σεπτέμβρη δηλώνοντας ότι «τα θεμέλια της οικονομικής δομής είναι πολύ ισχυρά». Η ανακοίνωσή του (παρότι κινούταν σε διαμετρικά αντίθετα κατεύθυνση από τις απαράδεκτες δηλώσεις του έλληνα ομολόγου του την ίδια κρίσιμη περίοδο, που παρομοίαζε την Ελλάδα με Τιτανικό, ενθαρρύνοντας στην πράξη τις επιθέσεις κατά των ελληνικών ομολόγων) δεν κατάφεραν να αποκρούσουν τις επιθέσεις. Έτσι στη δημοπρασία ιρλανδικών ομολόγων που έγινε την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε το Δουβλίνο άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ και (ω του θαύματος!) η προφητεία της Barclay’s (αυτο)εκπληρωνόταν. Συγκεκριμένα τα 4ετή ομόλογα πουλήθηκαν με 4,8% επιτόκιο (από 3,6% τον Αύγουστο) και τα 8ετή με 6% (από 5,1% τον Ιούνη). Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων άγγιξε το 6,7% για πρώτη φορά από την ένταξη της Ιρλανδίας στην ευρωζώνη και τα συμβόλαια ασφάλισης πιστωτικού κινδύνου έφθασαν κι αυτά στο επίπεδο ρεκόρ του 5%. Περιττό να πούμε ότι η άνοδος των επιτοκίων σημαίνει νέα, μυθικά κέρδη για τις τράπεζες – συναδέλφους της Barclay’s (και γιατί όχι και την ίδια; ) που κάλυψαν την έκδοση προσφέροντας το χρήμα στην κυβέρνηση.
Τα σύννεφα έγιναν ακόμη περισσότερα πάνω από την Ιρλανδία δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη πορεία του ΑΕΠ της, που επιβεβαίωναν ότι ο πάλαι ποτέ «κέλτικος τίγρης» βυθιζόταν σε ύφεση. Ειδικότερα η αξία των αγαθών και υπηρεσιών κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο, τερματίζοντας απότομα τους ασθενικούς μεν αλλά θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ που καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Τα συμπεράσματα από αυτή την αρνητική εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η λιτότητα δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά στην εμβάθυνση της ύφεσης. Το προφανές αυτό συμπέρασμα το υιοθετούσε ακόμη και η συντηρητική εφημερίδα Wall Street Journal, στην έκδοση του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, 24-26 Σεπτέμβρη, που έγραφε από την πρώτη της κιόλας σελίδα: «Τα εντεινόμενα προβλήματα της Ιρλανδίας εγείρουν ανησυχίες για τη σοφία που υπάρχει πίσω από τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που η πρώην κέλτικη τίγρη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή τα οποία εμποδίζουν τους καταναλωτές και βγάζουν το χρήμα από την οικονομία… Ο κίνδυνος είναι τα οικονομικά προβλήματα της Ιρλανδίας να διευρύνουν τα δημοσιονομικά και τραπεζικά της προβλήματα. Μια πιο αδύνατη οικονομία σημαίνει λιγότερα φορολογικά έσοδα, καθιστώντας δυσκολότερο για την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο στόχο μείωσης του ελλείμματος στο ευρωπαϊκό όριο του 3% μέχρι το 2014. Όσο η οικονομία εξασθενεί για τους ιρλανδούς οφειλέτες θα είναι δυσκολότερο να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, επιβαρύνοντας τις τράπεζες της Ιρλανδίας με ακόμη περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό, με τη σειρά του, θα αναγκάσει την ιρλανδική κυβέρνηση να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια, υπονομεύοντας έτσι το αξιόχρεό της».
Κατά συνέπεια, η λιτότητα οδηγεί στην ύφεση κι από κει στο ΔΝΤ που θα φέρει νέα λιτότητα. Συμπέρασμα που αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν πάρουμε υπ’ όψη μας ότι η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τα μέτρα λιτότητας. Κατά συνέπεια βλέποντας τα τωρινά δεινά της μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη και πολύ περισσότερο στο «πειραματόζωο Ελλάδα» όσο θα βρίσκεται υπό την κατοχή του ΔΝΤ, καθώς στη χώρα μας επιβλήθηκε η πιο βάρβαρη πολιτική άγριων περικοπών, σε έξι μήνες ή ένα χρόνο. Όταν δηλαδή θα έχουν αρχίσει να διαχέονται σε όλη την έκταση και το βάθος της οικονομίας τα μέτρα περικοπών που υιοθετήθηκαν σε όλη την έκταση της γηραιάς ηπείρου το πρώτο εξάμηνο του 2010. Ακόμη και μία ελπίδα να υπήρχε να αποφευχθεί η διπλή ύφεση, πλέον εξαφανίζεται. Το μέλλον που χαράζει επομένως η λιτότητα και οι περικοπές είναι ένας χρόνιος βάλτος ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας, τον οποίο οι πολιτικές ηγεσίες θα επικαλούνται, με την αναίδεια του πατροκτόνου που ζητάει επιείκεια επειδή είναι ορφανός, για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ίδια καταστροφική πολιτική, παρατείνοντας την στο διηνεκές!
Και οι αντίστιχοι σύνδεσμοι από την σελίδα του και το TVXS
Εμφάνιση 1-15 από 71
-
02-10-10, 12:14 Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα Βατκιώτη #1
Δημοσιεύω ένα άρθρο του Λεωνίδα Βατικιώτη για την πρόβλεψη χρεοκοπίας της Ιρλανδίας μετά από περίπου 2 χρόνια οικονομικών πολιτικών εγκρίσεως του ΔΝΤ και σχεδιασμού Κομισιόν. Είναι η 2η χώρα μετά την Αργεντινή που ουσιαστικά (αλλά δίχως επίσημη παραδοχή) έχει χρεοκοπήσει.
Μάλλον θα ακολουθήσουμε εμείς σε 1 με 1,5 χρόνο.
Μ' άλλα λόγια πάμε ολοταχώς για φαλιμέντο έχοντας χάσει και την ελάχιστη εξομάλυνση θεσμών κοινωνικής πρόνοιας που υπήρχαν...
Βασικά μου θυμίζει την έναρξη (και λήξη) της ταινίας "Το Μίσος" όπου ο ευρισκόμενος σε ελεύθερη πτώση σε κάθε όροφο που περνούσε μονολογούσε "...ως εδώ καλά..."
Spoiler:
Και οι αντίστιχοι σύνδεσμοι από την σελίδα του και το TVXS
-
06-10-10, 15:50 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #2
«Ιρλανδικό θαύμα»: έλλειμμα... 32%!
Δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους όσοι το άκουγαν. Δεν πίστευαν στα μάτια τους όσοι το διάβαζαν. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε κάτι αδιανόητο: το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010 θα ανέλθει στο... 32% του ΑΕΠ!!! Προσοχή, μιλάμε για το έλλειμμα, όχι για το δημόσιο χρέος! Αυτό δηλαδή που στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται να φτάνει μέχρι 3% του ΑΕΠ.
Η δεξιά ιρλανδική κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν, βλέποντας ότι οι Ιρλανδοί έχουν σκύψει το κεφάλι και δεν αντιδρούν στα μέτρα εφιαλτικής λιτότητας που τους επιβάλλει, προκειμένου να «ξελασπώσει» τις τράπεζες που έπαιξαν εξωφρενικά κερδοσκοπικά παιχνίδια (ε πώς αλλιώς θα είχε η Ιρλανδία τόσο μεγάλη ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια, αποφάσισε να διαθέσει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη για χάρη του τραπεζικού τομέα. Ετσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας, το οποίο ήταν ήδη με 14,3% του ΑΕΠ το χειρότερο της ΕΕ κατά το 2009, αντί για 11% που υπολογιζόταν για το 2010 θα εκτιναχθεί στο απίστευτο, πρωτοφανές ύψος του 32%! Πάνω από δέκα φορές το όριο του Μάαστριχτ! Μιλάμε δε για την Ιρλανδία, μια χώρα που μόλις το 2007 είχε... πλεόνασμα, όχι έλλειμμα στον προϋπολογισμό της! Μια χώρα της οποίας το δημόσιο χρέος κατά το 2007 ανερχόταν μόλις στο 25% του ΑΕΠ.
Η απόφαση, όμως, της κυβέρνησης να βάλει τους φορολογούμενους να πληρώσουν αυτοί τις ζημιές των ιδιωτικών τραπεζών έχει οδηγήσει την Ιρλανδία σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.
Το δημόσιο χρέος, το οποίο σε αντίθεση με το έλλειμμα είναι ένα μέγεθος που αυξομειώνεται δύσκολα και ιδίως η μείωσή του απαιτεί συνήθως δεκαετίες ολόκληρες, καλπάζει με τρελούς ρυθμούς στην Ιρλανδία: από 25% το 2007 έγινε 43,9% το 2008 και το 2009 -πάντα εξαιτίας των τραπεζών- εκτινάχθηκε στο 64%. Το 2010 η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να δώσει δεκάδες ακόμη δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες απογειώνει το δημόσιο χρέος στο ύψος του 99% του ΑΕΠ, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Λένιχαν!
Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι το 99% είναι ένα προπαγανδιστικό κόλπο - ότι δηλαδή το ιρλανδικό χρέος σαφώς και θα υπερβεί στην πραγματικότητα το 100% του ΑΕΠ το 2010 και απλώς ανακοινώνεται αρχικά αριθμός που δεν είναι τριψήφιος, για λόγους ψυχολογικούς και επικοινωνιακούς. Το ίδιο άλλωστε κάνει και το Βέλγιο.
Η κατάρρευση όμως της Ιρλανδίας έχει εξαιρετική σημασία από πολιτική, οικονομική και ιδεολογική σκοπιά. Πάνω από μία δεκαετία μάς είχαν ζαλίσει σε όλη την Ευρώπη με τον «Κελτικό Τίγρη», προβάλλοντας σε ολόκληρη την ΕΕ την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του Δουβλίνου ως παράδειγμα προς μίμηση. Ο καθολικός καταποντισμός της ιρλανδικής οικονομίας εν ριπή οφθαλμού μόλις έσκασε η νεοφιλελεύθερη φούσκα αποδεικνύει την επικίνδυνη γελοιότητα αυτού του μοντέλου, που οδηγεί σε τραγωδία έναν ολόκληρο λαό.
Σαρκάζουν μέχρι και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ο Κελτικός Τίγρης εδώ και πολύ καιρό πήρε το καπέλο του και το πανωφόρι του και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι της νύχτας. Και τι λογαριασμό άφησε πίσω του! Η ανακοίνωση ότι ο λογαριασμός για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών μπορεί να αγγίξει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ δείχνει την παράλογη κλίμακα της τραπεζικής κρίσης».
Εντυπωσιάζει μέσα σε αυτό το κλίμα πλήρους απαξίωσης της Ιρλανδίας η περιφρόνηση που δείχνουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες προς την... Ελλάδα! Η στάση της ιρλανδικής κυβέρνησης «δείχνει ότι η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα» έγραφαν στην πρώτη σελίδα τους την Παρασκευή οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προβάλλοντας δηλώσεις Βρετανού χρηματιστή.
«Δεν υπάρχει θέμα να συναντηθεί τώρα η Ιρλανδία με το ελληνικό καρκίνωμα (!) στο εδώλιο των σχεδόν χρεοκοπημένων κρατών», έγραφε δηλητηριωδώς και η γαλλική «Μοντ» το Σάββατο.
«Καρκίνωμα» η Ελλάδα, ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση απλώς «επέλεξε τη διαφάνεια, παρουσιάζοντας τον «τρομερό» λογαριασμό της βοήθειας προς τις τράπεζες»! Τι να πει κανείς...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρπάζει τα λεφτά για τις συντάξεις!
ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ είναι η δεξιά κυβέρνηση της Ιρλανδίας στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των τραπεζών. Με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να φτάνει στο 100% του ΑΕΠ αποσύρθηκε πανικόβλητη από την έκδοση ομολόγων μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο. Αντί να δανειστεί με σίγουρα εξοντωτικό επιτόκιο, αποφάσισε να βάλει χέρι στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει το ταμείο συντάξεων της χώρας και να δώσει τα λεφτά αυτά για τις τράπεζες! Το πιθανότερο είναι βέβαια πως αποφάσισε να μην πουλάει ομόλογα, διότι ετοιμάζεται να φέρει το ΔΝΤ στη χώρα Θα φάει δηλαδή τα λεφτά των συνταξιούχων και το 2011 πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις αλλά και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων!
http://www.ethnos.gr/article.asp?cat...pubid=34910948
Ireland moves closer to state bankruptcy
The Irish government’s September 30 emergency bailout is intended to draw a line under the country’s deepening financial crisis. The government claims to have enough liquid cash to continue functioning until sometime in 2011, but the continual injection of massive state funding into ruined banks, particularly Anglo Irish Bank, risks national bankruptcy. Such an event would likely have a catastrophic chain reaction across Europe.
All the Irish banks are heavily reliant on temporary “non-standard” funding from the European Central Bank (ECB). Οπότε τι να κάνει και η "κοκομοίρα" η ΕΚΤ, θα τυπώσει μερικά "δισεκατομμυριάκια" ευρώ, διασώζοντας τις τράπεζες με νέα "πακέτα σωτηρίας", και θα ρίξει έτσι και την ισοτιμία του ευρώ, που τώρα είναι αρκετά υψηλή και δε βοη΄θα τις εξαγωγές της ευρωζώνης
http://www.wsws.org/articles/2010/oc...irel-o04.shtml
ECB Purchases Of Sovereign Bonds Surge Tenfold Compared To Prior Week, Hit €1.4 Billion, On Continuing Ireland, Portugal Fears
After dropping to a modest €134 million last week, ECB purchases of sovereign debt exploded tenfold in the last ended week to €1.384 billion, confirming that the ECB continues to bid up all Portuguese and Irish bonds available for sale, so the market does not crash.
http://www.zerohedge.com/article/ecb...ops+to+zero%29
To Δουβλίνο στο δρόμο που χάραξε η Αθήνα;
Από την περασμένη Πέμπτη, οπότε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε επισήμως ότι το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού της τομέα ανέρχεται, για το 2010, γύρω στα 30 δις ευρώ, το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ένα: η Ιρλανδία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το κόστος, η αντιθέτως θα ζητήσει, όπως και η Ελλάδα, την αρωγή των χρηματοδοτικών μηχανισμών της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Το ερώτημα είναι εύλογο, λαμβανομένου υπόψη ότι τα 30 δις ευρώ αντιπροσωπεύουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 20% του ιρλανδικού ΑΕΠ και ότι συνεπεία αυτής της οικονομικής επιβάρυνσης το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας θα κλείσει το 2010 στο 32% του ΑΕΠ (έναντι 14% που αναμενόταν), το δε δημόσιο χρέος της περί το 100% (έναντι 65% που αναμενόταν).
Παρά την εκτίναξη χρεών και ελλειμμάτων η Ιρλανδική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους πάντες σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του κ Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι θα είναι εντάξει προς τις μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις της.
Το μείζον ερώτημα που ωστόσο απασχολεί τους οικονομικούς αναλυτές είναι πόσα περιθώρια έχει η ιρλανδική κυβέρνηση να επιβάλει κι άλλες πολιτικές λιτότητας. Και αυτό διότι στην Ιρλανδία έχουν ήδη εφαρμοσθεί δύο «προγράμματα ανασυγκρότησης» τα οποία, όσο και αν έγιναν γενικώς αποδεκτά από τα συνδικάτα, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων στη χώρα περί το 20%, αλλά και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είτε στο 65ο είτε στο 67ο έτος της ηλικίας των εργαζομένων. Ετσι η μόνη πηγή εσόδων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ιρλανδία είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων, η οποία στη χώρα αυτή εξακολουθεί να είναι μικρότερη του 15%.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid...&dt=01/10/2010“The world is not going back to normal after the magnitude of what they have done.”
-Tom Fitzpatrick, US bank Citigroup chief technical strategist
"Capitalists can buy themselves out of any crisis, so long as they make the workers pay"
-Lenin
-
06-10-10, 15:56 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #3
"Το Δουβλίνο στον δρόμο που χάραξε η Αθήνα;"
Ίσως. Αλλά άργησαν [δεν ήθελαν βοήθεια από τρίτους, θα τα κατάφερναν μόνοι τους. Ναι, το είδαμε], και γι αυτό βρέθηκαν εκεί που είναι τώρα...Have you been to Samos? No you have not been to Samos! :D :p
-
06-10-10, 16:34 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #4
Η κινηση να φανε τα λεφτα απ'τις συνταξεις παντως στην Ιρλανδια, φανερωνει και κατι αλλο: Οτι τα κρατη πλεον παιζουν "διχως αυριο". Το βλεπουμε στην Ιρλανδια, το βλεπουμε στις ΗΠΑ με τις πολιτικες τους, το βλεπουμε σε ολη την Ευροζωνη, το βλεπουμε στην Ελλαδα που το 2014 η χρεοκωπια θα ερθει με μαθηματικη βεβαιοτητα (καθοτι απαιτουνται 90 δις για αποπληρωμη δανειων μονο εκεινη τη χρονια - ποσό το οποιο ειναι αδιανοητα υψηλο) κτλ κτλ.
Πως γινεται ολα τα κρατη να εχουν τοσο βραχυπροθεσμη πολιτικη αδιαφορωντας οφθαλμοφανως για το μεσοπροθεσμο μελλον? Μεχρι τωρα το δημοσιο debate ηταν για τη μακροπροθεσμη βιωσιμοτητα του συστηματος αλλα τωρα το συστημα με μαθηματικη βεβαιοτητα δε τη βγαζει ουτε σε μεσοπροθεσμο οριζοντα (πλεον ο καθενας μπορει να τα υπολογισει με ενα κομπιουτερακι - αλλα ακομα και ετσι, τα media προσπαθουν να το κρυψουν... εδω μεχρι πριν 1-2 μηνες μιλαγαν για παγκοσμια ανακαμψη). Σε καθε περιπτωση, τα παντα, στη δυση και τις παγκοσμιοποιημενες χωρες, θυσιαζονται προκειμενου το συστημα να παραμεινει λειτουργικο βραχυπροθεσμα. Αντιθετα οι αναπτυσσομενες χωρες ή οι μη-παγκοσμιοποιημενες χωρες, δεν δρουν ετσι.
Τι σημαινει αυτο?
Ολες αυτες οι κινησεις (του "διχως αυριο" και "διχως μεθαυριο") στις παγκοσμιοποιημενες χωρες, σε συνδιασμο με αλλες κινησεις (ριχτε μια ματια στη πορεια των πολυτιμων μεταλλων), φανερωνει οτι ετοιμαζεται κατι πολυ μεγαλο στο ενδιαμεσο διαστημα μεταξυ του "τωρα" και του "αυριο" - του οποιου οι συνεπειες θα "σβησουν" την αναγκη για βιωσιμο μεσοπροθεσμο ή μακροπροθεσμο σχεδιασμο.
Επισης φανερωνεται οτι οσοι ειναι "παγκοσμιοποιημενοι" εχουν, αν οχι γνωση του σχεδιου, τουλαχιστον τη διαβεβαιωση να μην ανησυχουν για το "αυριο" γιατι "κατι θα γινει" - και ετσι δρουν αναλογα. Οσοι ειναι outside of the loop (μη-παγκοσμιοποιημενοι), συνεχιζουν "business as usual" - ενοσω απλα υποπτευονται (ή εχουν πληροφοριες) οτι κατι παει να παιχτει το οποιο θα αλλαξει ολο το παιχνιδι (ενδεχομενως εις βαρος τους).
-
06-10-10, 17:30 Re: Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεω #5
-
06-10-10, 21:40 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #6
Αυτες ειναι χρονολογικα τοποθετημενες στο "μεθαυριο"... Οταν λεω για αυριο εννοω πολυ πιο συντομα.
-
14-10-10, 18:07 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #7
Γίνε και εσύ Ιρλανδία, μπορείς!
Αυτό δε μας έλεγαν οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι τόσα χρόνια;
Αξίζει να διαβάσει κανείς ένα πολύ καλό άρθρο της "Ελευθεροτυπίας", το οποίο έχει συγκεντρώσει τις καλύτερες "ατάκες" των κυβερνώντων και των κυρίαρχων ΜΜΕ, προκειμένου να μας πείσουν ότι το "ιρλανδικό μοντέλο" είναι "θαυματουργό":
Οι τέσσερις ζωές του «ιρλανδικού μοντέλου»
«Στο ιρλανδικό μοντέλο βλέπω μονάχα πλεονεκτήματα· αυτό το success story στέλνει ένα μήνυμα στη Γαλλία», δήλωνε ενθουσιασμένος ο (συντηρητικός) γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν (Δουβλίνο, 24 Μαΐου 2004).
Εναν χρόνο αργότερα, σε επίσημη ανακοίνωση της λιθουανικής κυβέρνησης αναφερόταν ότι στόχος της χώρας είναι η «αναπαραγωγή του ιρλανδικού σεναρίου οικονομικής ανάπτυξης(1)». Πολύ σύντομα, το Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας στέλνει στο νησί στελέχη του για να «παρατηρήσουν και να μάθουν τι συμβαίνει στην απέναντι όχθη». Την ίδια εποχή, οι εργοδότες στην Τζαμάικα αναρωτιούνταν: «Ποια διδάγματα μπορούμε να αποκομίσουμε από την πρωτοφανή επιτυχία της Ιρλανδίας;» Ο προβληματισμός των ομολόγων τους στο Κεμπέκ, τη γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά, πηγαίνει ακόμα πιο μακριά: «Χωρίς αμφιβολία, η Ιρλανδία αποτελεί το πλέον ενδεδειγμένο μοντέλο(2)» -για την επαρχία τους. Παντού, από τη δεξιά της Λετονίας έως το Εθνικό Συμβούλιο της Εργοδοσίας στην Ονδούρα και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών έως το Αμερικανο-Ουρουγουανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: «Το ιρλανδικό μοντέλο είναι μια στρατηγική η οποία μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες χώρες, ανεξάρτητα από την εποχή ή τη γεωγραφική ζώνη(3)».
Στα μέσα ενημέρωσης δεν διέφυγε της προσοχής κανενός ότι το «θαύμα» συνέβη μετά τη δρομολόγηση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια, ο «Economist» αναθεωρεί την κριτική που είχε ασκήσει στη χώρα, ότι «βαδίζει προς την καταστροφή» (16 Ιανουαρίου 1988): «Η Ιρλανδία αποδεικνύει με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι εάν μια χώρα αγκαλιάσει την "παγκοσμιοποίηση", θα βρει την πλέον σύντομη οδό για την αφθονία» (15 Μαΐου 1997).
Το γεγονός ότι όλοι -από τους «New York Times» ώς τη «Figaro» κι από τη «Wall Street Journal» ώς την (κεντροαριστερή) «Liberation» - έχουν καταγοητευθεί από το «Σμαραγδένιο νησί» και συμφωνούν ότι το «ιρλανδικό θαύμα» συνίσταται ουσιαστικά στο «θαύμα του νεοφιλελευθερισμού». Συνεπώς, υπάρχει φυσικότερο πράγμα από το να καλέσεις και τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα; Ετσι δημιουργήθηκε το ιρλανδικό μοντέλο.
...“The world is not going back to normal after the magnitude of what they have done.”
-Tom Fitzpatrick, US bank Citigroup chief technical strategist
"Capitalists can buy themselves out of any crisis, so long as they make the workers pay"
-Lenin
-
15-10-10, 13:32 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #8
Μήπως πόσοι από εμας έβλεπαν την Ιρλανδία και σκόπευαν να μετακομίσουν εκεί λόγω των υπέρογκων μισθών που μοίραζαν;
Sent From My Computer Using Firefox
-
17-10-10, 21:18 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #9
Ω τι έκπληξις!
Δηλαδή "έκπληκτος" ξανά και ξανά, ο κόσμος και όταν λέμε ο κόσμος εννοούμε ο ΤΥΠΟΣ, τα μεγάλα-ελεγχόμενα συγκροτήματα, "ανακαλύπτει" ότι ο φιλελευθερισμός είναι οικονομικός πόλεμος, οικονομική μαφία και οικονομικό έγκλημα.
Ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι ακόμα ένα προϊόν του καπιταλισμού, που αν δεν περιοριστεί στην πραγματική οικονομία, χειραγωγείται και στην ουσία βιάζεται από τα τραπεζοπιστωτικά όρνεα με τις γαμψές μύτες και τη σκατένια ψυχή, που ασελγούν κυριολεκτικά επάνω σε ολόκληρους λαούς, έθνη, ΗΠΕΙΡΟΥΣ.
Τι άλλο θα "ανακαλύψουν" αναπάντεχα τα puppets των παγκόσμιων ΜΜΕ και τα διάφορα σφουγγοκωλάρια ανθρώπινα παραοικονομικά προϊόντα που περιτριγυρίζουν τα μεγάλα και μεγαλύτερα όρνεα τσιμπολογόντας από όλο αυτό το εικονικό χρηματοπιστωτικό αλισβερίσι; Μήπως ότι εκτός από τους παγκόσμιους νομισματικούς πολέμους που αρχίζουν δειλά δειλά να αναλύουν, θα ακολουθήσουν για ακόμα μία φορά πραγματικοί πόλεμοι; Μάλλον, όταν αποφασίσουν τα αιματοβαμένα όρνεα (βλέπε "αγορές", "επενδυτές", "τραστ", "εταιρείες αξιολόγησης" και λοιπά σκουλήκια), ότι μαζευτήκαν πολλά τα χρέη και τα όπλα παγκοσμίως.... Υπάρχει πλέον στον πλανήτη κάποιος που μπορεί να σταματήσει όλους αυτούς; Μόνο κάποια ηλιακή καταιγίδα ή μετεωρίτης μπορεί να αλλάξει (δραστικά) την κατάσταση στον πλανήτη; Ά ρε Μάγιας, απ' το στόμα σας και στου θεού τ' αυτί...
-
03-11-10, 20:22 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #10
Μέρα με την ημέρα γίνεται ολοένα και πιο φανερό πως ο λαός δεν αντέχει την τυραννική εκμετάλλευση που υφίσταται, ειδικά σε χώρες όπως η Ιρλανδία όπου τα αντιλαικά μέτρα είναι πιο έντονα. Βέβαια, προς το παρόν η δυσαρέσκεια αυτή εκφράζεται μόνο μέσω "ακτιβισμών", δείγμα και αυτό της ανικανότητας, προς το παρόν τουλάχιστον, ο λαός να κινηθεί πιο πολιτικά, και να αντιστρέψει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αυτές τις πολιτικές.
Ας δούμε προς το παρόν νεότερες εξελίξεις από την ιρλανδία, που δύσκολα θα ακουστούν στα "δελτία ειδήσεων" των καναλιών:
Καταρχήν λοιπόν πριν δύο μέρες, η υπουργός υγείας της Ιρλανδίας (η εικονιζόμενη στην φωτογραφία) δέχτηκε επίθεση με κόκκινη μπογιά από διαδηλωτές, που την κατηγορούσαν, και δεν έχουν άδικο, πως "έχει αίμα στα χέρια της", καθώς η υπουργός αυτή πρωτοστατεί στις περικοπές [και] στην υγεία, που προφανώς θα κοστίσουν μερικές ζωές.
Επίσης, σήμερα είχαμε πορεία φοιτητών-εργατών, που κατέληξε σε -σύντομη- κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών, και βίαιη απομάκρυνση τους από τα αντίστοιχα ΜΑΤ της Ιρλανδίας
http://www.youtube.com/watch?v=P-xGz...layer_embedded“The world is not going back to normal after the magnitude of what they have done.”
-Tom Fitzpatrick, US bank Citigroup chief technical strategist
"Capitalists can buy themselves out of any crisis, so long as they make the workers pay"
-Lenin
-
03-11-10, 20:31 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #11
- Εγγραφή
- 21-06-2006
- Περιοχή
- Περιστέρι
- Μηνύματα
- 6.809
- Downloads
- 15
- Uploads
- 5
- Άρθρα
- 1
- Τύπος
- ADSL
- Ταχύτητα
- 384/128
- ISP
- Vivodi
- DSLAM
- ΟΤΕ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
- Router
- Zyxel 652-R
- SNR / Attn
- 14(dB) / 34(dB)
- Path Level
- Interleaved
Τι πάθανε δηλαδή στην ιρλανδία; Εκεί που αλλάζανε αυτοκίνητο και κινητό κάθε χρόνο, τώρα θα αλλάζουν κάθε τρία...
Πως να μετατρέψετε το Linksys WRT320N σε Linksys Ε2000
Router Dynalink DL-WRX36 : OpenWrt 23.05.2 Shapshot
Modem Zyxel VMG8623-T50B : Firmware Version: V5.50(ABPM.8.3)C0
-
07-11-10, 08:13 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #12
Κάποιος πρέπει να μαζέψει τις δηλώσεις πολιτικών από όλα τα κόμματα (εντάξει, όχιο ακριβώς όλα) που μιλούσανε με θαυμασμό για το ιρλανδικό θαύμα.
Τι πάθανε δηλαδή στην ιρλανδία; Εκεί που αλλάζανε αυτοκίνητο και κινητό κάθε χρόνο, τώρα θα αλλάζουν κάθε τρία...
Σο καω κάτω έλεγε θα τους μείνει το καινούριο τους σπίτι, αυτοκίνητο για τα επόμενα 20 χρόνια.
-
07-11-10, 12:08 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #13
Γιατί δεν τρώτε...παντεσπάνιτυρί;
Αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας προς τον κόσμο που δεν έχει να φάει...
Let them eat cheese: anger as Ireland plans handouts of cheddar to the poor
The country may be a few heartbeats away from intervention by the International Monetary Fund but today the Irish government had a novel message for the public: let them eat cheese.
3 tonnes of fresh cheddar will be distributed from 15 November with collection centres in towns and cities around the country.
The minister said the scheme was "an important means of contributing towards the well-being of the most deprived citizens in the community".
Fine Gael's agriculture spokesman, Andrew Doyle, said: "People on the breadline would rather the government's attention was on solving the economic crisis they caused and providing jobs rather than on this ridiculous announcement.
Μέτρα λιτότητας, ύψους 6 δισ., στον προϋπολογισμό της Ιρλανδίας
Ο προϋπολογισμός του 2011 της Ιρλανδίας, ο οποίος θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας που ανέρχονται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, για να μειωθεί το έλλειμμα περίπου στο 9,5% του ΑΕΠ έναντι του περίπου 32% που είναι το τρέχον έτος, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.“The world is not going back to normal after the magnitude of what they have done.”
-Tom Fitzpatrick, US bank Citigroup chief technical strategist
"Capitalists can buy themselves out of any crisis, so long as they make the workers pay"
-Lenin
-
07-11-10, 13:59 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #14
Λες τα αεροπλανοφόρο να μας σώσουν εμάς τους δυτικούς από τα χρέη....
God bless America.
God hates BRIC
(Brazil, India, Russia, China)
........Auto merged post: HELL_pegaSOS πρόσθεσε 1 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Ευτυχώς εδώ παράγουμε βελούδινο σταγγιστό με διάφορες γεύσεις, με λιπαρά ή χωρίς.
Τουλάχιστον αν η το μνημόνιο πάρει αναλογα μέτρα, θα χουμε ποικιλία γιαουρτιών στην διατροφή μας.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος HELL_pegaSOS : 07-11-10 στις 13:59. Αιτία: auto merged post
-
19-11-10, 19:58 Απάντηση: Ο βάλτος της Ιρλανδίας το μέλλον της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ, του Λεωνίδα #15Spoiler:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ciaoant1 : 19-11-10 στις 20:03.
“The world is not going back to normal after the magnitude of what they have done.”
-Tom Fitzpatrick, US bank Citigroup chief technical strategist
"Capitalists can buy themselves out of any crisis, so long as they make the workers pay"
-Lenin
Παρόμοια Θέματα
-
Ιταλία: Αύξηση της τιμής του LLU υπό την προϋπόθεσή της βελτίωσης του δικτύου χαλκού
Από nm96027 στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 62Τελευταίο Μήνυμα: 27-04-10, 03:37 -
Συμφωνία προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ
Από no_logo στο φόρουμ Πολιτική, Κοινωνικά Θέματα, Επιστήμες και AθλητισμόςΜηνύματα: 182Τελευταίο Μήνυμα: 26-03-10, 17:58 -
Ομιλία του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Δρ. Λεωνίδα Κανέλλου στο 11ο Συνέδριο Infocom World 2009
Από nm96027 στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 18Τελευταίο Μήνυμα: 06-11-09, 15:24 -
Παραχώρηση της διοίκησης του ΟΤΕ υπό προϋποθέσεις
Από DeMaitre στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 10Τελευταίο Μήνυμα: 13-01-07, 22:41 -
Τραπεζίτες επιβεβαιώνουν την έγκριση του Δ.Σ της AMD για την απόκτηση της ATi
Από aesir στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 19Τελευταίο Μήνυμα: 24-07-06, 17:58
Bookmarks