Επειδή το θέμα πρόσφατα θίχτηκε από πολλούς, ξεκινώ αυτό το θρεντ, ώστε να δούμε-σχολιάσουμε το πώς χρησιμοποιεί το Linux το δίπτυχο φυσική RAM <-> swap, και πώς διαφέρει η συμπεριφορά του σε αυτόν τον τομέα από τα Windows.
Ας δούμε ένα σχετικό screenshot (θα επανέλθω αργότερα με ένα πιο "εύστοχο"):
(το πλήρες CPU usage είναι διότι γίνεται emerge στο background)
Παρατηρείστε ότι ενώ καταναλώνονται 560ΜΒ RAM, το swap δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου.
Γιατί;
Διότι πολύ απλά δεν χρειάζεται ακόμα.
Στα Windows, στην ίδια κατανάλωση μνήμης, θα είχαμε περίπου 250ΜΒ στη RAM και τουλάχιστο 300ΜΒ στο pagefile.
Εμφάνιση 1-15 από 85
-
31-08-06, 17:00 Χρήση φυσικής RAM <-> swap στο Linux #1Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
31-08-06, 17:12 #2
Και γιατί στα windows αυτή η διαφορά? Προφανώς έχεις >=1 GB RAM οπότε θα έπρεπε να τους φτάνει, σωστά?
Και κάτι άσχετο, γιατί σου βγάζει cpu 1&2 ? λόγω dual core να φανταστώ?Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mpardsu : 31-08-06 στις 17:23.
-
31-08-06, 17:16 #3
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί εγώ πχ που έχω 2 γιγα μνήμη να θέλω και swap...αφού ποτέ δεν τo χρησιμοποιεί(τo swap)...
Enthoo Pro | Maximus VII Hero | i7 4770K | 8GB Kingston HyperX 2400 | 290 Tri-X OC | 840 Evo | AX760
-
31-08-06, 17:18 #4
Τα windows, λογω της "οτι να ναι" κατασκευης τους, παντα χρησιμοποιουν page. Ακομα και 30giga ram να εχεις που λεει ο λογος και απενεργοποιημενο το paging, παλι κατι ψιλα θα χρησιμοποιει...
-
31-08-06, 17:23 #5
-
31-08-06, 18:13 #6
τα windows με την οχι απλως οτι να ναι, με την αθλια διαχειρηση μνημης τους θεωρουν οτι ειναι καλο να κραταν στο Page file μερος του πυρηνα και των services των για ταχυτερη αποκριση σε αποτομες δεσμευσεις μνημης. οταν ανοιξω το corel αντι να χρειαστει να μεταφερει τον μισο πυρηνα στο pagefile, τον εχει ηδη εκει.
Οσο για την απενεργοποιηση του paging file, δεν σε αφηνει ουσιαστικα για να μην τα κανεις μανταρα, οπως αλλωστε δεν σε αφηνει το αγαπημενο Linux.Όλα γίνονται. Kαι όλα είναι αδύνατα.
Εξαρτάται από το πόση τρέλα σου λείπει η σου περισσεύει…
-vosk
http://www.eaimproved.eu
-
31-08-06, 18:18 #7
-
31-08-06, 18:35 #8
Το "ιδανικό" λειτουργικό δεν αγγίζει καθόλου το swap. Στον παλιό υπολογιστή (Ρ3) στα 4 χρόνια που είχα slackware, μόνο 1 φορά το είδα να γράφει στο swap,όταν είχε κολλήσει κάποια εφαρμογή (δε θυμάμαι ποιά). To Kubuntu που έχω τώρα πάντα χρησιμοποιεί από 5-50 ΜΒ ανάλογα με το uptime.Έχει μεγάλη σημασία τι πρόγράμματα τρέχει κάποιος στον υπολογιστή του, βέβαια, αλλά με λίγο σωστή ρύθμιση του συστήματος μπορεί το swap είναι "άχρηστο" για το μέσο χρήστη (ποτέ δεν είναι, αλλά λέμε τώρα).Τα windows είναι -όπως πάντα- άλλη ιστορία
-
31-08-06, 18:49 #9Όλα γίνονται. Kαι όλα είναι αδύνατα.
Εξαρτάται από το πόση τρέλα σου λείπει η σου περισσεύει…
-vosk
http://www.eaimproved.eu
-
31-08-06, 19:05 #10
Ας δούμε ένα πιο εύστοχο παράδειγμα.
Το εικονιζόμενο σύστημα έχει - όπως φαίνεται - 1GB RAM.
Το μόνο που έκανα ήταν, έχοντας ανοικτό ένα gIMageView - που ως γνωστόν κρατά πάντα όλα του τα thumbnails μονίμως στη φυσική RAM - άνοιγα το ένα μετά το άλλο - στο δικό του tab το καθένα - πολλαπλά directories με 100άδες φωτογραφίες στο καθένα υψηλής ανάλυσης.
Πάμε να δούμε:
Εδώ βλέπουμε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν καταληφθεί πάνω από 820MB RAM, το swap ακόμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου.
Εδώ φτάσαμε σχεδόν στα 870MB RAM εν χρήσει, και βλέπουμε ότι ίσα-ίσα που "κροτάλισε" λιγάκι με μερικά KBytes το swap. Προφανώς θα έγινε ένα είδος formatting-initialisation σε αυτό (θα γράφτηκε κανά MFT), δηλαδή έγινε απλά η προετοιμασία, γιατί από εδώ και πέρα έκρινε το σύστημα ότι μάλλον θα χρειαστεί.
Τέλος, εδώ έχουμε φτάσει στα 890MB RAM χρησιμοποιούμενα, και βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται το swap, αλλά και πάλι με λίγα μόλις MBytes.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος WAntilles : 31-08-06 στις 19:15.
Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
31-08-06, 19:08 #11
WANtilles με ψάρωσες άσχημα....
Τέτοιες αποδείξεις ζητούσα τόσο καιρό αλλα ως αρχάριος δεν μπορούσα να τις βρω μόνος μου
-
31-08-06, 19:14 #12
1. Το gImageView - για να καταλάβεις - είναι αντίστοιχο πρόγραμμα του ACDSee, αλλά ακόμα καλύτερο αφού μπορεί να έχει όσα directories θες ανοικτά ταυτόχρονα το καθένα στο δικό του tab π.χ. όπως κάνει καί ο Total Commander.
2. Η συμπεριφορά δε αυτή του Linux - σε ό,τι αφορά τη διαχείριση μνήμης - είναι ανεξάρτητη διανομής και desktop, και θα απολαμβάνεις τα οφέλη της ό,τι διανομή και desktop επιλέξεις.Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
31-08-06, 19:17 #13
Tότε με πια έννοια έχει βγει το ρητο "ΤΟ kde είναι βαρυ?". Δεν θα έπρεπε η συμπεριφορά σε κάθε desktop να ήταν η ίδια? Παντως στο laptop μου με Ubuntu 6.06 x86 και 512 ram + KDE και νορμαλ χρήση έχω ακούσει πολλές φορές τον δισκο να swaparei
-
31-08-06, 19:32 #14
- Περιοχή
- @ Copenhagen, DK
- Downloads
- 3
- Uploads
- 0
- Άρθρα
- 1
- ISP
- Οtenet
Το "έχω ακούσει" δεν είναι απόδειξη. Οταν υποπτεύεσαι τον δίσκο σου να "swaparει" δώσε μια free απο terminal και θα δείς πόση ακριβώς τρώει. Όπως λέει ο WAn είναι απειροελάχιστη.
Μια εφαρμογή γράφει στο swap αν καταναλώσει την φυσική μνήμη. Ακόμα και αν δεχτούμε οτι το KDE είναι μνημοβόρο (που δεν είναι, υπάρχει σχετικό νήμα, και ας μην μετατραπεί σε DE war και αυτό) δεν είναι υπάρχει περίπτωση ένα περιβάλλον εργασίας να είναι τοοοοσο μνημοβόρο. Κατά πάσα πιθανότητα έτρεχες μια εφαρμογή ή διεργασία που έγραφε στο swap.
Yπάρχει ένα νήμα σχετικά πρόσφατο που εξηγεί το swappiness και δείχνει τρόπους να κάνετε το swap σας πιο βαρύ (δύσκολο να γραφτεί)
Mε πιάσατε στον ύπνο, θα επανέρθω σε λιγάκι.
-
31-08-06, 19:35 #15Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
Παρόμοια Θέματα
-
4GB RAM+2GB VIDEO RAM. Θα χάσουμε τη ram μας σε 32bit OS?
Από psolord στο φόρουμ Κάρτες ήχου, γραφικών, ηχεία και οθόνεςΜηνύματα: 7Τελευταίο Μήνυμα: 15-07-08, 15:50 -
σκεψεις για αυξηση ram σε linux box
Από allergic στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 8Τελευταίο Μήνυμα: 02-09-07, 23:44 -
Αναβάθμιση RAM & H.D συμβατή με Linux...
Από dinap1 στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 12Τελευταίο Μήνυμα: 11-11-05, 13:33
Bookmarks