Το θεμα με το κενο κτισμα ειναι αλλο καινουργιο φρουτο του καλου μας υπουργειου. Μολις το διαβασα εδω, αρχισα να ψαχνω σε φορουμ λογιστων. Ειναι πολυ φλου το θεμα, τι οριζεται ως κενο, αν ενα ημιτελες μπορει να μην ειναι κενο κλπ. Καλα ξεμπερδεματα...
Εμφάνιση 2.401-2.415 από 6346
-
04-08-14, 12:55 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2401
-
04-08-14, 13:14 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2402
Στην "Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2014 (σε αρχείο .pdf)", εφαρμογή Ε9, βγαίνει η ακίνητη περιουσία και ο φόρος για κάθε ακίνητο και συνολικά.
Εχω μια ερώτηση. Στην τελευταία στήλη λέει "ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ". Αυτό ειναι η αξία ακινήτου στο 100% ή του ποσοστού ιδιοκτησίας; Πχ έχω ένα σπίτι, 50% δικό μου, 50% στην γυναίκα μου. Βγάζει ένα Χ ποσό σε μένα και το ίδιο στην γυναίκα μου. Η αξία ακινήτου (συνολικά) είναι το άθροισμα;
- - - Updated - - -
Αυτό με ενδιαφέρει πολύ και μένα. Εχει η γυναίκα μου εκ κληρονομιάς μερίδιο σε οικόπεδο και κτίσμα, ένα ρημαγμένο σπίτι, χωρίς ρεύμα (έχει μετρητή, έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης αλλά όχι να βγάλουν τελείως τον μετρητή). Το κτίσμα παλιο, απο το 1941, ετοιμόρροπο. Πως μετριέται σε αξία ένα τέτοιο κτίσμα; Ειναι μη - κατοικίσημο, εκτός εαν ρίξεις σοβαρά λεφτά για να το επισκευάσεις, που είναι σχεδόν το ίδιο με το να φτιάξεις καινούργιο. Απο την άλλη δεν το γκρέμισαν οι δικοί της, για συναισθηματικούς λόγους, και γιατί το ίδιο το γκρέμισμα, απαιτεί ουκ ολίγα χρήματα. Και μένει έτσι και ρημάζει (ακατοίκητο τελείως εδώ και > 10 χρόνια)
QoS: Τι είναι τούτο το πράγμα; Ευρυζωνικά: Μύθοι και πραγματικότητα Οδηγίες Εγκατάστασης Oracle 10G σε Linux (RHEL4)Περι αλόγιστης χρήσης Ιντερνετ
Ikariam.gr anon@AnonCity Guzoos@76:12
-
04-08-14, 13:47 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2403
Σε γενικες γραμμες ναι. Στην περιπτωση που περιγραφεις ναι.
Spoiler:
Αν δεν εχει στεγη (πχ επειδη κατερρευσε) δεν εχεις υποχρεωση να το δηλωσεις καν το ακινητο.
Αν εχει στεγη, αλλα ειναι τελειως μη κατοικησιμο, τοτε μπορεις να το δηλωσεις ημιτελες (στηλη 10, κωδικος 99): αυτο μειωνει την αξια του ακινητου (αυτο χρησιμευει σε μια πωληση/μεταβιβαση και στον υπολογισμο του συμπληρωματικου φορου ενφια, αν εχεις συνολικη περιουσια πανω απο 300Κ €), ομως φαινεται οτι δεν μειωνει τον ιδιο τον φορο ενφια που αντιστοιχει σε αυτο το ακινητο, πληρωνεις ενφια σαν να ηταν κανονικο σπιτι. Για να σου τον μειωσει τον ενφια, επρεπε να το εχεις δηλωσει επιπλεον και ως κενο (στηλη 32, επιλογη 8). Λες και μπορει να υπαρχει σπιτι ημιτελες αλλα οχι κενο;;; Και εκει αρχιζει ολη η παραφιλολογια: τι θεωρειται ημιτελες, τι θεωρειται κενο κλπ και σιγουρα αν θα γινει ποτέ επιτοπιος ελεγχος της αληθειας...
Κι εγω εχω μια τετοια περιπτωση και δεν το ηξερα.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ntoremi : 04-08-14 στις 13:56.
-
04-08-14, 14:03 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2404
Eπειδή δεν απαντά με σαφήνεια στο ερώτημα, έτσι δυστυχώς όπως το έχω θέσει (δικό μου λάθος).
Δυστυχώς ο τρόπος που υπολογίζει το ΕΝΦΙΑ την αξία ακινήτου δεν είναι σαφής. Και το εργαλείο που βρήκα, δίνει ναι μεν τον φόρο ΕΝΦΙΑ σωστά (κάναμε μερικές δοκιμές και βγάζει ότι τους ήρθε), αλλά δεν δίνει ΚΑΙ την αξια ακινήτου για να δούμε τι συμβαίνει.
QoS: Τι είναι τούτο το πράγμα; Ευρυζωνικά: Μύθοι και πραγματικότητα Οδηγίες Εγκατάστασης Oracle 10G σε Linux (RHEL4)Περι αλόγιστης χρήσης Ιντερνετ
-
04-08-14, 14:28 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2405
Και για να το προχωρήσω παραπέρα (όπως έγινε σε εμάς αρχές του 90), αν πάτε ποτέ να βγάλετε άδεια κατεδάφισης να το γκρεμίσετε, επειδή το κτίσμα είναι προ του 55 θα περάσει ειδικό κλιμάκιο και αν διαπιστώσουν το παραμικρό χαρακτηριστικό στον πρόσοψη υπάρχει πιθανότητα να σας το χαρακτηρίσουν και διατηρητέο και τότε ξεχάσε και το γκρέμισμα.
Ας πάμε στο θέμα με τα ημιτελή τώρα. Το πρόβλημα που υπάρχει στον φετινό ΕΝΦΙΑ, είναι οτι συγχέονται παλιές διατάξεις που αφορούσαν τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας με ΕΤΑΚ/ΦΑΠ και νέων διατάξεων που ίσχυσαν με τον ΕΝΦΙΑ και ψηφίστηκαν φέτος. Όσον αφορά λοιπόν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αυτη χρησιμοποιείται μονάχα για τον συμπληρωματικό φόρο εφόσον η αξία ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ. Εφόσον στην στήλη με τις ειδικές συνθήκες δηλώσεις το σπίτι ως ημιτελές τότε στην αντικειμενική αξία αυτή που υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος μπαίνει συντελεστής μειωτικός 0.4 (υπόψη οτι σε αυτή την περίπτωση δεν συνυπολογίζεται ο συντελεστής παλαιότητας 0.6). Το οτι θα βάλεις το σπίτι ημιτελές σε αυτό το κουτάκι όμως δεν σημαίνει οτι θα υπάρξει και μειωτικός συντελεστής στον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε βάλει και εμείς έναν όροφο από το σπίτι μου ημιτελή επειδή υπάρχουν βλάβες που καθιστούν το ακίνητο μη λειτουργικό και κατοικίσιμο βάσει κάποιας ΠΟΛ 1041/2005 νομίζω.
Εαν θες να ληφθεί το ακίνητο ως ημιτελές για τον ΕΝΦΙΑ τότε πρέπει να είναι και κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο χωρίς μετρητή, αλλιώς δεν στο λαμβάνει το σύστημα ημιτελές για το κομμάτι του ΕΝΦΙΑ. Η διάταξη αυτή που πέρασαν αφορά μονάχα κτίσματα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και δεν μπήκε ποτέ μετρητής ΔΕΗ.
Εαν βάλεις το σπίτι αυτό ημιτελές λοιπόν με μετρητή μέσα. Θα μειωθεί η αξία του κατά 60% μόνο επί της αντικειμενικής για τον συμπληρωματικό φόρο, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα είναι κανονικός σαν να ήταν το σπίτι καινούργιο. Για το οικόπεδο θα υπολογιστεί κανονικά αξία για το μέρος του μην εξαντλειμένου συντελεστή δόμησης.
-
04-08-14, 14:52 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2406
Σου ειπα οτι στην περιπτωση σου η αξια του ακινητου ειναι το αθροισμα.
Αν δεν ταιριαζει με αυτο που βγαζουν τα διαφορα εργαλεια, ισως φταιει οτι δεν υπολογιζεις και την αξια του οικοπεδου. Τα εργαλεια που εχω βρει εγω στο ιντερνετ υπολογιζουν αξια σπιτιου, οχι οικοπεδου, ουτε την αξια του σπιτιου μαζι με το υπολοιπο αδομητο οικοπεδο.
- - - Updated - - -
Εκ των υστερων, κι εγω εμαθα (με τον επωδυνο τροπο) οτι ετσι ειναι. Και λεω τωρα εγω: μπορει ενα ημιτελες ακινητο να μην ειναι κενο; Τι σημαινει κενο; Να μην εχει μεσα επιπλα;; Να μην εχει μετρητη δεη;; Να μην εχει τωρα;; Ή να μην ειχε ποτέ;; Και αφου στην παραδιπλανη στηλη δηλωσα ΟΧΙ στο ηλεκτροδοτουμενο, τι αλλο χρειαζεται για να προκυπτει οτι ειναι κενο;; Μπορει ενα ημιτελες και μη ηλεκτροδοτουμενο ακινητο να μην ειναι κενο;;;Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ntoremi : 04-08-14 στις 15:00.
-
04-08-14, 15:10 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2407
Το μεγαλύτερο θέμα που υπάρχει και το βλέπεις από τον νόμο, είναι οτι όχι μόνο δεν πρέπει να έχει μετρητή, αλλα γενικά ποτέ δεν θα έπρεπε να είχε παροχή ρεύματος ή αν έχει να είναι μόνο εργοταξιακό ρεύμα. Πρακτικά και τον μετρητή να αφαιρέσεις, μπορείς να τον ξανασυνδέσεις μετά εφόσον υπάρχει καλώδιο που από έξω έρχεται μέσα στο σπίτι και φτάνει στον τοίχο είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, γενικά ακόμα και αν αφαιρεθεί ο μετρητής στα αρχεία της ΔΕΗ υπάρχεις ως πελάτης με κομμένο ρεύμα, το λέω σίγουρα αυτό γιατί γνωστοί μου που τους αφαίρεσε η ΔΕΗ τον μετρητή όταν έβαζαν στο σύστημα του taxis τον παλαιό αριθμό παροχής εμφανιζόταν πάλι, υπάρχουν 2 νούμερα ΑΜ μετρητή και ΑΜ παροχής, απ' την στιγμή που έχει περατωθεί το κτίσμα και μπήκε γραμμή μέσα δεν δηλώνεται ημιτελές και ο ΑΜ παροχής υφίσταται.... αυτό που λέει ο νόμος λοιπόν αφορά μη περατωμένα κτίσματα χωρίς παροχή ή εργοταξιακή παροχή.
Στο τι είναι κενό και τι οχι, δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημη απάντηση. Με βάση τα δεδομένα πρό ψήφισης ΕΝΦΙΑ, κενό είναι το κτίσμα που δεν ηλεκτροδοτείται με κομμένο ρεύμα ή μηδενικός λογ/σμους ΕΥΔΑΠ, απόδειξη δηλαδή οτι δεν μένει κανένας μέσα. Τώρα διάβασα από κάποιον λογιστή οτι το κενό κτίσμα με βάση τον ΕΝΦΙΑ αφορά κτίρια με οικοδομική άδεια ειδικής χρήσης (θέατρα κινηματογράφος κτλ) δεν ξέρω τι ισχύει ακριβώς.
-
04-08-14, 15:32 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2408
Ολα αυτα ειναι σχετικα... Πατεντες γινονται απειρες...
Παντως, αν το να δηλωσεις "κενο" ενα ακινητο ειναι η λυση για να πληρωσεις μειωμενο ενφια, τοτε δεν θα επρεπε να το εχουν ηδη κανει ολοι οι ιδιοκτητες ξενοικιαστων διαμερισματων;; Δηλαδη, αν υπηρχε ηδη η επιλογη στο ε9, τοτε γιατι φωναζε η πομιδα (ενωση ιδιοκτητων) και διαμαρτυροταν;;
-
04-08-14, 15:40 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2409
Το κενό δεν μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, το ημιτελές τον μειώνει. Τώρα για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο το ΥΠΟΙΚ ήθελε στην εφαρμογή Ε9 για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ να υπάρχει το ακίνητο και ως ημιτελές και ως κενό. Η ΠΟΜΙΔΑ φωνάζει γιατί θέλει να ενταχθούν σε μειωμένο συντελεστή όλα τα ακίνητα που απλά έχουν κομμένο ρεύμα (τα οποία δηλώνονται έτσι κι αλλιώς στο Ε2 για να μην επιβληθεί τεκμήριο).
-
04-08-14, 16:23 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2410
-
04-08-14, 19:13 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2411
Αν στο περσινό Ε9 είχες κάποιο ημιτελές κτίσμα θα
πρέπει να υποβάλεις πάλι φέτος Ε9 έστω και αν δεν
έγινε καμία αλλαγή. Και αυτό επειδή φέτος πρέπει
να το δηλώσεις ως κενό.
- - - Updated - - -
Τον ΕΝΦΙΑ τον μειώνει το ημιτελές+κενό.
Αυτό λέει και ο νόμος του ΕΝΦΙΑ:
Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Η.Κ.), ο οποίος
ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα,
ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, που: α) δεν είχαν
ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή β) ηλεκτροδο−
τούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν
ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής
και είναι κενά.
-
05-08-14, 04:50 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2412
-
05-08-14, 08:26 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2413
- Περιοχή
- Ankh-Morpork, Discworld
- Downloads
- 1
- Uploads
- 0
- Άρθρα
- 4
- Τύπος
- VDSL2
- Ταχύτητα
- 100/40 Mbps
- ISP
- Deutsche Telekom
- Router
- FRITZ!Box 7560
Στο δικό μου εκκαθαριστικό Ε9 γράφει:
ΠΡΟΣΟΧΗ!
ΛΟΓΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε9 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, Ο ΕΝΦΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤ. ε) ΑΡΘΡΟΥ 4Α ν.4223/2013 ΚΑΙ ΣΤΗΝ 1184/2014 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΣΟΔΩΝ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.
Σημείωση: Σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής αυτής πράξης, ο υπόχρεος οφείλει να υποβάλει, εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση αυτής, ενδικοφανή προσφυγή, κατά το άρθρο 63 του ΚΦΔ, με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γ.Γ.Δ.Ε. ΄Ασκηση προσφυγής κατά της πράξης απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια είναι απαράδεκτη. Ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης, ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Δε βλέπω κάτι λάθος στην ακίνητη περιουσία μου.
Τι μπορεί να είναι;
-
05-08-14, 08:53 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2414
Το κοίταξες το ΑΡΘΡΟ 4Α ν.4223/2013;
Κάτι λέει στην περ. ε της παραγράφου 1.
-
05-08-14, 09:48 Απάντηση: Φορολογική Δήλωση, απορίες και απαντήσεις #2415
Η μετατροπη σε βοηθητικο χωρο ριχνει το ποσο.
Εχω μια παρομοια περιπτωση. Χτισμα με κομμενο το ρευμα του 1940 μεσα στο ιδιο οικοπεδο με την κατοικια.
ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμενο 120 ευρω, ως βοηθητικο χωρο το βγαζει 12,36 ευρω συμφωνα με το εργαλειο.
Ηδη το χρησιμοποιω ως γκαραζ και αποθηκη, οποτε παω για αλλαγη χρησης και τροποποιητικη δηλωση.
Παρόμοια Θέματα
-
Δηλωση αυτοκινητου στην φορολογικη δηλωση.
Από Exarxeia στο φόρουμ Εκτός θέματοςΜηνύματα: 18Τελευταίο Μήνυμα: 07-01-13, 11:22 -
ερωτηση σχετικα με φορολογικη δηλωση
Από lak100 στο φόρουμ Εκτός θέματοςΜηνύματα: 7Τελευταίο Μήνυμα: 01-02-11, 11:19 -
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
Από paul75 στο φόρουμ The Meeting pointΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 07-05-10, 21:16 -
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΤΟΥΣ 2ΟΟ9
Από kostastzo στο φόρουμ Πολιτική, Κοινωνικά Θέματα, Επιστήμες και AθλητισμόςΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 13-05-09, 21:54 -
Απορια για φορολογικη δηλωση
Από harmem στο φόρουμ Εκτός θέματοςΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 27-03-09, 17:14
Bookmarks