Εμφάνιση 6.526-6.540 από 6582
Θέμα: Περί Arch Linux... (v6)
-
23-12-24, 13:48 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6526
-
23-12-24, 15:32 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6527
Λάθος αντιγραφή.
Λοιπόν, το έλυσα ως εξής: Εγκατάστησα μέσω pacman το python-build και σταμάτησε να μου το βγάζει σαν update από το AUR.
Μου έβγαζε όμως με yay το python-future ως υποψήφιο για εγκατάσταση. Ψάχνοντας το σύστημα, δεν είδα να απαιτείται σαν εξάρτηση κάποιου άλλου πακέτου και απλά το σούταρα.
Κώδικας:Name : python-future Version : 1.0.0-1 Description : Clean single-source support for Python 3 and 2 Architecture : any URL : https://python-future.org/ Licenses : MIT Groups : None Provides : futurize pasteurize Depends On : python Optional Deps : python-setuptools: futurize and pasteurize scripts [installed] Required By : None Optional For : None Conflicts With : None Replaces : None Installed Size : 4.73 MiB Packager : Jelle van der Waa <jelle@archlinux.org> Build Date : Sun 07 Apr 2024 02:07:15 PM EEST Install Date : Sat 27 Apr 2024 04:00:08 PM EEST Install Reason : Installed as a dependency for another package Install Script : No Validated By : Signature
-
23-12-24, 17:04 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6528
-
23-12-24, 19:55 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6529
-
26-12-24, 02:20 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6530
Έφαγα πόση ώρα για να εγκαταστήσω EndeavourOS + systemd-boot. Συνεχώς, κατά την εγκατάσταση του bootloader μου έβγαζε "Bad main script file". Όπου το partition για το systemd-boot ήταν fat32, boot flag και mount point /efi.
Σημειωτέον ότι πάω για dual boot με Win10 που είναι σε άλλο δίσκο εγκατεστημένα.
Κάπως τα κατάφερα να εγκατασταθεί (δεν ξέρω πως) αλλά κατά το reboot είχα efi entry μόνο για "Windows Boot Manager" (σε παρένθεση αναφερόταν ο δίσκος του EndeavourOS). Δεν είχα επιλογή για arch/endeavouros.
Αποφάσισα να κάνω εγκατάσταση πάλι με grub. Εγκαταστάθηκε με την πρώτη και έχω επιλογή για EndeavourOS/Windows μέσω του grub menu.
Με το systemd-boot, τί φαση; Πρέπει να δημιουργήσω εγώ τα entries; Δεν γίνεται αυτόματα; Ή κάτι πήγε στραβά;Κάνω προσπάθεια να βάζω ; αντι για ?
-
26-12-24, 08:22 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6531
Δεν ειμαι ειδικος, αλλα μηπως το /efi επρεπε να εινια μεσα στο /boot για να παιξει, δηλαδη /boot/efi/blablabla?
ديميتريس
-
26-12-24, 10:14 Re: Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6532
-
26-12-24, 14:05 Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6533
Το /boot/efi το θέλει ο grub λένε οι οδηγίες, ενώ το systemd-boot θέλει /efi
Σε κάθε περίπτωση ο installer (calamares ?) επίλεγε μόνος του και σωστά το esp.
Αυτό το λένε οι οδηγίες του arch, σωστά;
Ωστόσο εγώ πάω μέσω γραφικού installer του EndeavourOS. Νομίζω λέγεται calamares. Στο τέλος της εγκατάστασης απλά μου έλεγε του τύπου "το EndeavourOS εγκαταστάθηκε επιτυχώς. Θέλετε να κάνετε επανεκκίνηση για να μπείτε στην νέα εγκατάσταση EndeavourOS;"
Δεν μου έλεγε ότι πρέπει να δημιουργήσω ΕΓΩ entry για την νέα εγκατάσταση.
Πώς είναι δυνατόν να μην δημιουργεί entry για την νέα εγκατάσταση αλλά να κοπιάρει μια χαρά τα αρχεία του windows efi;
- - - Updated - - -
Τελικά βρήκα το changelog του calamares. Θυμάμαι ότι μάλλον το iso τρέχει την έκδοση 3.3.7, το οποίο είναι περίεργο γιατί το iso έχει στο filename 2024-09-22 οπότε τον Σεπτέμβριο έπρεπε να έχει διαθέσιμο το version 3.3.9
Στο changelog για 3.3.8 παρατήρησα: https://github.com/calamares/calamar...-3.3#L107-L110
- *partition* avoids a crash with specific checkbox-presets. (thanks Evan)
- *partition* had a bug where manual partitioning on MBR systems might
skip the installation of a bootloader, even though the visible bootloader
combo-box showed that it would be installed. (see #2318)Κάνω προσπάθεια να βάζω ; αντι για ?
-
26-12-24, 16:24 Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6534
-
26-12-24, 16:49 Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6535
Ναι, γιατί ο δίσκος ήταν παλιός* και χρησιμεύει ως data disk. Είχα μικρύνει το αρχικό partition και είχα βάλει lubuntu πριν καιρό. Προχθές είπα να πάω σε arch based διανομή και το έκανα overwrite το lubuntu.
* δηλαδή όταν άρχισα να τον χρησιμοποιώ (ούτε που θυμάμαι πότε) το mbr πρέπει να ήταν το default στα formatting tools και ούτε που σκέφτηκα την εναλλακτικήΚάνω προσπάθεια να βάζω ; αντι για ?
-
28-12-24, 14:47 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6536
καλημερα, χρονια πολλα
εχω πολυ καιρο τωρα dual boot σε windows 10 και endavour OS σε 2Τ NVME M2 το καθε λειτουργικο με grub παιζει τζαμι.
Αστο ετσι μια χαρα ειναι και κατα καιρους που αλλαξα σκληρους ειτε στο ενα ειτε στο αλλο γιατι και στα 2 εχω αλλαξει εκανα clone με clonezilla ολα αψογα.
-
08-01-25, 08:17 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6537
Arch Linux User Repository Requires Packages To Support x86_64: No ARM-Only Software
https://www.phoronix.com/news/Arch-L...equires-x86_64ديميتريس
-
03-02-25, 21:00 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6538
Glibc & Discord
https://archlinux.org/news/glibc-241...-installation/
-
18-02-25, 07:57 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6539
Cleaning up old repositories
https://archlinux.org/news/cleaning-...-repositories/ديميتريس
-
21-03-25, 10:06 Απάντηση: Περί Arch Linux... (v6) #6540
Χαζή ερώτηση από περιέργεια μια και δεν βρίσκω κάτι στο διαδίκτυο.
Θα έχετε δει τον από-πάνω-μου jim-p στο νήμα του debian που γκρινιάζει ότι η τάδε βιβλιοθήκη κράτησε για καιρό την αναβάθμιση πχ του chrome. Το arch δεν έχει την έννοια των versioned εξαρτήσεων; (δηλαδή ότι ένα πακέτο δεν χρειάζεται απλά την libmitsos αλλά χρειάζεται την "libmitsos >3.1 <3.4")
Κώδικας:depend = glibc depend = harfbuzz depend = icu depend = libharfbuzz.so=0-64 depend = libicuuc.so=76-64
Είχα ένα παρατημένο arch σε vm (παρατημένο λέγοντας, είχα να το ενημερώσω από κάποια ημερομηνία του φεβρουαρίου) και επειδή ήθελα να δοκιμάσω αν λειτουργεί κάτι στο kmail είπα να το δοκιμάσω εκεί.
1) Βάζω λοιπόν να εγκαταστήσω το kmail και παίρνω μήνυμα ότι δεν υπάρχει. Λογικό μια και το αποθετήριο άλλαξε μέσα σε ένα μήνα και θα έφυγε εκείνη η έκδοση.
2) Κάνω λοιπόν sync και μου βγάζει 1GB+ για updates. Λέω τώρα βαριέμαι να περιμένω μια ώρα οπότε πατάω όχι.
3) Βάζω να εγκαταστήσω το kmail και εδώ έγινε αυτό που με ξάφνιασε.
Σε οποιαδήποτε άλλη διανομή έχω δοκιμάσει, αυτό που θα γινόταν θα ήταν να εμφανίσει ότι θα εγκαταστήσει 12 πακέτα που λείπουν και θα αναβαθμίσει 23 πακέτα με εξαρτήσεις που υπάρχουν αλλά είναι παλιές. Αυτό που έκανε το arch ηταν να εγκαταστήσει κανονικά το kmail μαζί με όλες τις εξαρτήσεις που έλλειπαν αλλά χωρίς να πειράξει τα υπάρχοντα πακέτα, με συνέπεια, όταν τρέχεις kmail, να παίρνεις ότι δεν βρίσκει την libicu.so.τάδε επειδή το σύστημα είχε την παλιά έκδοση του φεβρουαρίου εγκατεστημένη.
4) Ξέροντας ότι θα γίνει βλακεία, λέω ας δοκιμάσω να αναβαθμίσω την libicu. Επιτυχγάνει κανονικά η αναβάθμιση χωρίς να μου πει ούτε γκιχ ούτε μιχ ότι "μεγάλε την παλιά έκδοση την χρειάζονται 36 πακέτα" ή να πάει να αναβαθμίσει και αυτά και φυσικά έσπασε το σύστημα γιατί δεν έπαιζε ούτε ο pacman μετά μια και χρειαζόταν την παλιά έκδοση.
Γνωρίζω φυσικά ότι επίσημα το arch υποστηρίζει μόνο full upgrades αλλά μου φάνηκε πάρα πολύ παράξενο που έγινε αυτό και δεν το σταμάτησε ο pacman."I like offending people, because I think people who get offended should be offended" - Linus Torvalds
"Παλιά είχαμε φτωχούς οι οποίοι ζούσανε σε φτωχογειτονιές. Τώρα, η οικονομικά δυσπραγούσα τάξη
κατέχει στέγες υποδεέστερης ποιότητας σε υποβαθμισμένα αστικά κέντρα" - George Carlin
Γα.... την πολιτική ορθότητα.
Παρόμοια Θέματα
-
Περί Arch Linux... (v5)
Από flamelab στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 2023Τελευταίο Μήνυμα: 23-07-12, 00:41 -
Περί Arch Linux... (v4)
Από flamelab στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 5800Τελευταίο Μήνυμα: 29-08-11, 16:14 -
Περί Arch Linux... (v3)
Από flamelab στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 2542Τελευταίο Μήνυμα: 19-05-10, 13:43 -
Περί Arch Linux... (v2)
Από giorgosc61 στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 10797Τελευταίο Μήνυμα: 18-10-09, 21:48 -
Περί Arch Linux...
Από giorgosc61 στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 5046Τελευταίο Μήνυμα: 06-06-08, 00:46
Bookmarks