Καλά θυμάσαι. Μόνο firefox έχω.
Μα δεν έχω θέμα με την κατανάλωση για να συγκρίνω! Εσύ το έθεσες αυτό το ζήτημα.
Εγώ ίσα ίσα, πλέον ΔΕΝ θέλω να βλέπω από browser, όχι λόγω κατανάλωσης, αλλά λόγω άνεσης.
Οκ. Επιλογή σου. Περίεργα γούστα αλλά οκ. Αν τύχει και βρεθεί εφαρμογή που θα κάνει αυτά που θες και δεν υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο που να σε καλύπτει, δεν θα το βάλεις επειδή ειναι σε electron.
Για κάποιο λόγο priority για σενα είναι η κατανάλωση και η γλώσσα, παρά να γίνει η δουλειά.![]()
Εμφάνιση 1.291-1.304 από 1304
Θέμα: Το thread του KDE
-
22-01-25, 10:15 Re: Απάντηση: Το thread του KDE #1291"Listen, I'm a nice person, so, if I'm an a$$hole to you, you need to ask yourself why."
-
23-01-25, 20:15 Απάντηση: Το thread του KDE #1292
Και εγώ δεν χωνεύω το electron (και τα flatpaks, snaps, κτλ αλλά ας μην πάμε εκεί) για αυτό το λόγο, στο θέμα όμως που λες να διευκολύνεται ο dev, έχεις άδικο. Ακριβώς για αυτό το λόγο βγαίνουν τέτοια frameworks για να διευκολύνουν τους εκάστοτε devs να φτιάχνουν εύκολα εφαρμογές. Δεν φταίει ο dev του freetube ή της Ψ εφαρμογής αν το electron είναι βαρύ. Αυτό βαραίνει τους devs του electron. Και εσύ αν ξεκινούσες να φτιάξεις μια εφαρμογή γρήγορα και εύκολα (και cross-platformly), θα την έκανες σe electron.
427MB δεν το λες λίγο. Τόσο πιάνει όλο το desktop μου.
Αυτό είναι λάθος νοοτροπία και μας έφερε εδώ που είμαστε. Μια φορά πριν χρόνια έκανα ένα bug report για ένα αλγόριθμο που πήγαινε Αθήνα-Γιάννενα μέσω Κρήτης (έτοιμο με patch το οποίο διόρθωνε το πρόβλημα, ήταν ελάχιστες γραμμές και δεν μείωνε ούτε στο ελάχιστο την αναγνωσιμότητα του κώδικα) για να πάρω απάντηση από έναν dev ότι "τι να λέει. το πιο παλιό pc έχει 4GB μνήμη πλέον. το λάπτοπ μου έχει 16GB μνήμη". Πιο πολύ κόπο έκανε να γράψει αυτή τη βλακώδη απάντηση από το να κάνει apply το patch. Αυτή η νοοτροπία είχε κάνει και το KDE4 (για να έρθουμε και ontopic) να είναι πιο βαρύ και λίγοτερο αποκρίσιμο από το 5άρι που το βελτιστοποίησαν καλύτερα.
Το ίδιο βλέπουμε να γίνεται και στα παιχνίδια για αυτό παίρνουμε κάρτα γραφικών με 16GB μνήμη και τα παιχνίδια έχουν ίδια FPS και ίδια ποιότητα γραφικών όσο όταν είχαμε 4GB μνήμη."I like offending people, because I think people who get offended should be offended" - Linus Torvalds
"Παλιά είχαμε φτωχούς οι οποίοι ζούσανε σε φτωχογειτονιές. Τώρα, η οικονομικά δυσπραγούσα τάξη
κατέχει στέγες υποδεέστερης ποιότητας σε υποβαθμισμένα αστικά κέντρα" - George Carlin
Γα.... την πολιτική ορθότητα.
-
23-01-25, 20:32 Re: Απάντηση: Το thread του KDE #1293
Προφανώς και δεν λέω πως πρέπει να είναι non optimized οι εφαρμογές.
Αλλά από πότε το ποσό καταναλώνει μας αποτρέπει από το να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές που κάνουν τη δουλειά σωστά;
Και ο chrome/firefox καταναλώνουν τα κέρατα τους, τι σημαίνει, δεν θα κάνουμε browsing;
Απλώς αυτό που είπα είναι πως πλέον το να γκρινιάζουμε για καταναλώσεις ram είναι κάπως obsolete γιατί και το πιο πενιχρό σύστημα, ένα 16αρι ram θα το εχει.
Ενδεχομένως να τα πηγαίνει εξίσου καλά και με 4-8gb.
Δεν το δοκίμασα σε τόσο λίγη ram.
Από κει και πέρα ναι, αν είστε ψυχαναγκαστικοι και μετράτε τα MBs της ram, κάντε skip
Και το strawberry btw καταναλώνει τα κέρατα του, παρ ότι ειναι qt, αλλά είναι υπερπλήρες από features.
Οκ, μπορώ να ακούω μουσική και από το CLI αλλά δεν με ψηνει"Listen, I'm a nice person, so, if I'm an a$$hole to you, you need to ask yourself why."
-
23-01-25, 20:39 Απάντηση: Re: Απάντηση: Το thread του KDE #1294
Άρα λες ότι πρέπει να είναι non optimized οι εφαρμογές
Δεν έχει σημασία πόση ram έχει ένα μηχάνημα. Ο κακός αλγόριθμος είναι κακός άσχετα αν δεν μας χτυπάει τόσο άσχημα λόγω μνήμης.
Δεν ξέρω αν έχεις παίξει το, κατά τα άλλα καταπληκτικό παιχνίδι, Pathfinder Kingmaker, του οποίου η μηχανή σέρνεται λόγω κάκιστης optimization. Όταν κάποιος το σχολίαζε αυτό, οι μισές απαντήσεις στα διάφορα φόρα ήταν "ένας ssd κοστίζει 15 ευρώ". Αυτό δεν είναι απάντηση (εντωμεταξύ και με ssd σέρνεται)."I like offending people, because I think people who get offended should be offended" - Linus Torvalds
"Παλιά είχαμε φτωχούς οι οποίοι ζούσανε σε φτωχογειτονιές. Τώρα, η οικονομικά δυσπραγούσα τάξη
κατέχει στέγες υποδεέστερης ποιότητας σε υποβαθμισμένα αστικά κέντρα" - George Carlin
Γα.... την πολιτική ορθότητα.
-
23-01-25, 21:51 Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το thread του KDE #1295
Όχι δεν το έχω παίξει. Βρε μαζί σου είμαι. Δεν λέω να είναι όλα YOLO unoptimized.
Αλλά πχ στην περίπτωση του freetube αλλά και του strawberry, αυτή τη στιγμή δεν έχω βρει αξιόλογες εναλλακτικές ώστε να βάλω στο παιχνιδι κι άλλες παραμέτρους, όπως η κατανάλωση ram .
Πάντως το strawberry είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για αυτό που ανέφερε ο Jim ότι επειδή δεν ειναι σε qt, καταναλώνει πολυ.
Ενώ το strawberry που είναι σε qt, έχει φτάσει να καταναλώνει καμία 4-5gb!"Listen, I'm a nice person, so, if I'm an a$$hole to you, you need to ask yourself why."
-
03-02-25, 17:57 Απάντηση: Το thread του KDE #1296
My 2 cents.
Context matters. Αν καταλαβαίνω σωστά, το electron είναι μονόδρομος όταν θες να υλοποιήσεις κάτι σαν το freetube αφού πρέπει να υλοποιήσεις JS + html engine για να λειτουργήσει. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο "youtube api" εύκολα προσβάσιμο για να παίρνεις μόνο το video stream και να υλοποιήσεις δικό σου interface πχ σε gtk/qt. Και παράλληλα να έχεις comments, related videos κλπ. Φαίνεται να κάνει parse την σελίδα μαζί με το JS.
Από την άλλη, εφαρμογές τύπου teams, viber, skype(?) θα μπορούσαν άνετα να τρέχουν native.
Εγώ έχω beef όμως και με τα native που πιάνουν χώρο στη ram χωρίς να υπάρχει βάσιμος λόγος.
πχ σε arch kde plasma το system monitor πιάνει ~147ΜΒ RAM!!! Γιατί παρακαλώ; Για να μου δείχνει ωραία γραφήματα του cpu usage ή μια λίστα με τα running processes? Είμαστε σοβαροί που χρειάζεται τόση μνήμη; Άσε που το συγκεκριμένο app είναι ζωτικής σημασίας να είναι lightweight και snappy γιατί θα το χρειαστείς όταν το σύστημα θα σέρνεται και το app δεν θα ξεκινάει.
Ο culprit; Νομίζω είναι επειδή το UI είναι γραμμένο σε QtQuick/QML το οποίο φορτώνει JS engine. Fck that.Κάνω προσπάθεια να βάζω ; αντι για ?
-
03-02-25, 19:04 Απάντηση: Το thread του KDE #1297
Υπαρχει youtube api για οσους θελουν να ειναι "νομιμοι", μιας και η google θεωρει το scrapping της σελιδας του youtube παρανομο, αλλα ασε καλυτερα το πως το εχουν κανει.
https://www.adslgr.com/forum/threads...t=#post7690086
Για το memleak στο strawberry υπαρχει αυτο το bug report απο το 2023, που λενε οτι εινια λογω της qt6.
https://github.com/strawberrymusicpl...ry/issues/1046ديميتريس
-
03-02-25, 20:12 Re: Απάντηση: Το thread του KDE #1298
-
07-02-25, 00:50 Απάντηση: Το thread του KDE #1299
Είμαι noob στο KDE και έχω πρόβλημα με τον ήχο.
Έχω δυο συστήματα σε VM (VirtualBox) με host Win10:
1. Debian unstable με Xfce 4.20 (από όσο ξέρω έχει μόνο pulseaudio)
2. EndeavourOS με KDE Plasma 6.2. Στα processes βλέπω να τρέχει pipewire και pulseaudio.
Το πρόβλημα:
Στο KDE (είτε wayland είτε x11) όταν παίζω κάτι από firefox/youtube ακούω συνεχώς crackling noises και κάποιες φορές ο ήχος ακούγεται είτε ελαφρώς να επιταχύνει είτε ελαφρώς να επιβραδύνει. Στο Xfce παίζει μια χαρά.
Τί λέτε να δοκιμάσω; Λες να φταίει το γεγονός ότι είμαι σε virtualbox; Είναι θέμα pipewire;
Έχω εγκατεστημένα τα guest additions btw.Κάνω προσπάθεια να βάζω ; αντι για ?
-
07-02-25, 01:23 Απάντηση: Το thread του KDE #1300
Crackling εχω και εγω σε vmware σε endeavour και ubuntu στο ιδιο συστημα. Στην αρχη ειχε θεμα στο endeavour και μετα στο ubuntu. Οποτε κατι αλλαξε σε καποιο update. Αμφοτερα με gnome.
-
07-02-25, 03:21 Απάντηση: Το thread του KDE #1301Κάνω προσπάθεια να βάζω ; αντι για ?
-
09-02-25, 00:22 Απάντηση: Το thread του KDE #1302
Ετσι για την ιστορια, ειχα μεινει και εγω πισω σε παλια εκδοση λογω και του ολου θεματος με την εξαγορα. Εκανα update αλλα δε λυθηκε. Εκανα ομως αυτο:
https://gitlab.freedesktop.org/pipew...irtual-machine
Και λυθηκε, κατα το μεγαλυτερο μερος.
-
11-02-25, 19:22 Απάντηση: Το thread του KDE #1303
-
02-05-25, 17:58 Απάντηση: Το thread του KDE #1304
KDE Plasma drops LTS releases but will do extra bug fix releases, along with a new Steam-like hardware survey
Επισης:
On top of that KDE Plasma is moving away from QML-based theming, as it's "just inherently dangerous because QML is code; there’s not really a way to make QML theming safe", like the 2024 data loss issue.
Bookmarks