Σελ. 7 από 100 ΠρώτηΠρώτη ... 256789121727 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 91-105 από 1497
  1. #91
    Εγγραφή
    23-09-2005
    Περιοχή
    Όπου υπάρχει bandwidth
    Μηνύματα
    2.492
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Επειδή ακούστηκαν πολλές απόψεις για το θέμα, παραθέτω αυτούσιο πρόσφατο άρθρο από το ΒΗΜΑ της Κυριακής, για ενδεχόμενη έλλειψη ρεύματος στην Ελλάδα το 2008.

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14964&m=D13&aa=1
    Μόνον η κορυφή του παγόβουνου είναι για τα Βαλκάνια η μεγάλη ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Αλβανία. Στη γειτονική χώρα δεν επαρκεί το ρεύμα και η Ελλάδα καλείται να τη βοηθήσει, ενώ έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας ενδεχομένως θα παρουσιάσει και η χώρα μας, όχι τόσο εφέτος το καλοκαίρι όσο το 2008.

    Η σταδιακή διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βαλκανικά κράτη και κράτη της Ανατολικής Ευρώπης είναι η λύση που έχει επιλεγεί για το πρόβλημα από την ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αυτό ήταν και το βασικό θέμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια. Στην επόμενη τετραετία 2007-2010, θα διατεθούν περίπου 6 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιωτικούς ενεργειακούς οργανισμούς και από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις ενεργειακές διασυνδέσεις της Δυτικής Ευρώπης με τα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην περιοχή θα επενδυθούν συνολικά 20 δισ. ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια, ώστε η αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να φθάσει τα αντίστοιχα επίπεδα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Τα 12,5 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού και άλλα 8,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς και διανομής. Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε συνεργασία με τη FYROM και την Τουρκία για τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στη δημιουργία δεύτερης γραμμής μεταφοράς με Βουλγαρία και Ιταλία.

    • Τι γίνεται σήμερα

    Σήμερα όμως τι γίνεται; Η περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου εμφανίζει από το περασμένο φθινόπωρο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας λόγω δύο παραγόντων, ενός αναμενόμενου και ενός αστάθμητου: το αναμενόμενο πρόβλημα ήταν το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη γειτονική Βουλγαρία, το οποίο στέρησε από την ευρύτερη περιοχή ενεργειακή δυναμικότητα περίπου 850 MW και ήταν ένα από τα ανταλλάγματα που προσέφερε η Βουλγαρία για να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο δεύτερος παράγων που ήταν αστάθμητος είναι η συνεχιζόμενη από τον Σεπτέμβριο ανομβρία στις περισσότερες περιοχές της Βαλκανικής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή τα υδρευτικά αποθέματα της ΔΕΗ να βρίσκονται περίπου στο ήμισυ σε σχέση με πέρυσι. Τουλάχιστον στην Ελλάδα υπάρχει εναλλακτική λύση του φυσικού αερίου η οποία διορθώνει κάπως την κατάσταση, κάτι που δεν συμβαίνει στη γειτονική Αλβανία.

    Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Οικονομίας, Εμπορίου και Ενεργείας κ. Γκεντς Ρούλι και η βοήθεια που ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα είχε ακριβώς αυτήν την έννοια. Αποφασίστηκαν δύο άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτροδότησης στη γειτονική χώρα: το πρώτο αφορά την εκτροπή ηλεκτρικού ρεύματος από το καλώδιο Ελλάδας - Ιταλίας το οποίο θα κατευθυνθεί στη γείτονα μέσω της χώρας μας άμεσα, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με την αύξηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την Αλβανία από τη Βουλγαρία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αλβανία έχει λαμβάνειν από τον «δρόμο» αυτόν περίπου 50 MW ενώ η δυναμικότητα αυτή θα αυξηθεί σε 280 MW.

    • Οι βλέψεις της ΕΕ

    Οι συνολικές επενδύσεις τις οποίες προγραμματίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου θα στηρίζονται σε κονδύλια που θα περάσουν από τη χώρα μας μέσω του Κοινοτικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΤΕΝ - Energy (ΤΕΝ - Ε). Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς να αγοράζουν ποσότητες από τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στα Βαλκάνια και όταν αυτή η παραγωγή έχει πρόβλημα, την ενισχύουν.

    Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης ειδοποιήθηκε ότι με το πρόγραμμα αυτό θα δημιουργηθεί μια «λεωφόρος ηλεκτροπαραγωγής» που θα συνδέσει τις κοινοτικές αγορές της Ιταλίας και της Αυστρίας με την Ελλάδα, μέσω Σλοβενίας - Κροατίας - Βοσνίας - Σερβίας - Σκοπίων.

    Αυτή η λεωφόρος θα έχει διακλαδώσεις προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Ρουμανία, ενώ κομβικό σημείο για τη «λεωφόρο» θεωρείται η διασύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας.

    Σκοπός είναι η αμφίδρομη διασύνδεση της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ με αυτήν των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου όπου υπάρχει φθηνή παραγωγή από λιγνίτες, φυσικό αέριο και πυρηνικά (Βουλγαρία, Ρουμανία), ενώ παράλληλα παρατηρούνται σημαντικές ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας σε διαφορετικές περιόδους του χρόνου, άρα υπάρχει συμπληρωματικότητα στην τροφοδοσία.

    Στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά και στην κατανομή των κονδυλίων, καθοριστικός είναι ήδη ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο ευρωπαϊκός ΔΕΣΜΗΕ, όπου κυριαρχεί σήμερα η RTE που είναι ο κρατικός γαλλικός φορέας Διαχείρισης των Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι υποδείξεις της RTE θα καθορίσουν την κατανομή των σχετικών κονδυλίων ανάμεσα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

  2. #92
    Εγγραφή
    23-09-2005
    Περιοχή
    Παρεα με τους λιιλιιπουτειους καρναβαλιιστες...
    Μηνύματα
    186
    Downloads
    37
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    1024/256
    ISP
    OTEnet
    DSLAM
    Ο.Τ.Ε. - ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ
    Ειχαμε καποια εξελιξη στο θεμα..?
    Παντως παρακολουθοντας καποια εκπομπη τοπικου καναλιου της Πατρας για το θεμα, ο ειδικος που εξηγουσε τις προοπτικες ανεφερε αυτο που εχουμε επισημανει και εμεις, οτι δηλαδη αυτη τη στιγμη θεωρειται νουμερο 1 επενδυση στην Ελλαδα...
    Γενικα σε ολα απαντουσε με πολυ ασιοδοξες προβλεψεις..
    Ανεφερε επισης σαν χρονο αποσβεσης τα 4 με 5 ετη και σχεδον αμελητεο το κοστος συντηρησης...

  3. #93
    Εγγραφή
    11-07-2005
    Περιοχή
    Λουξεμβούργο
    Ηλικία
    59
    Μηνύματα
    12.570
    Downloads
    6
    Uploads
    1
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    500Μ Download/260M Uploa
    ISP
    Διάφοροι. Ολο
    Router
    Fritzbox!7490
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από jjohn Εμφάνιση μηνυμάτων
    Το καθάρισμα που λέμε το αναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό η βροχή.
    Μπορεί, αλλά δες πχ που έχει να βρέξει μήνες. Εαν βρέχει τακτικά, όπως πχ συμβαίνει συνήθως στην Β.Ευρώπη, τότε θα έχουμε και μικρότερη απόδοση. Επίσης έχω διαβάσει ότι σε ένα πάνελ, αρκεί ένα σημείο ναναι αρκετά βρώμικό, και πέφτει κατακόρυφα η απόδοση όλου του πάνελ. Και φυσικά, θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για πάνελς συνολικής επιφάνεις 2 με 3 στρέμματα τουλάχιστον μπορεί και περισσότερο (ανάλογα με την απόδοση που έχουν προκειμένου να βγάζουμε 149KW). Μιλάμε δηλαδή για περίπου 3000 τετραγωνικά μέτρα!!!


    Αλλά για όλη τη συντήρηση μπορεί να υπογραφεί συμβόλαιο συντήρησης με την εταιρεία που θα εγκαταστήσει το πάρκο, οπότε λιγότεροι μπελάδες με το ίδιο κόστος (ίσως και λιγότερο).
    Και εδώ επιφυλλάσομαι. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρίες αυτές βασικά έχουν έδρα Αθήνα & Θεσσαλονίκη. Τι κόστος θα έχει η υποστήριξη στην λοιπή Ελλάδα, γιατί βασικά εκεί θα γίνουν εγκαταστάσεις, και γενικά σε περιοχές όπου είναι φθηνή η γή και γενικά όχι και τόσο καρπερή. Διαφορετικά θα συμφέρει περισσότερο για οικιστική ανάπτυξη, ή καλλιέργειες, ακόμη και με ενοίκιο. Δηλαδή εαν έχεις 3-4 στρέμματα με καλό χώμα και νερό, μπορείς να τα νοικιάσεις. Θα βγάλεις λιγότερα, αλλά σίγουρα, χωρίς να μπλέξεις με τράπεζες κλπ κλπ... Και όποτε θες τα πουλάς, τα κτίζεις (εαν μπουν σε σχέδιο πόλεως) και γενικά τα κάνεις ότι θέλεις. Σε μια τέτοια επένδυση, πρέπει να την διατηρήσεις τουλάχιστον μια 20ετία, για να έχεις μια ικανοποιητική απόσβεση της επένδυσης, που είναι σημαντικο χρονικό διάστημα.

    Θα συμφωνήσω με τον anon ότι τα καθαρά κέρδη θα είναι της τάξεως των 10.000 έως 25.000 για μια εγκατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, με υλικά μέτριας ποιότητας και με μέτρια προς καλή διαχείρηση της επιχείρησης. Ένας ερασιτέχνης μάλιστα που θα έστηνε μια δουλεία του ποδαριού μόνο και μόνο γιατί έτυχε να του περισσεύουν μερικά χρήματα και στρέμματα, ενδέχεται να μπεί και μέσα!
    Εχω διαβάσει μόνο γενικολογίες. Πόσο είναι το ακριβές κόστος ενός πάνελ με τα χαρακτηριστικά του, όπως πραγματική ισχύς με την μέση φωτεινότητα/ηλιοφάνεια που υπάρχει στην ελλάδα, διάρκεια ζωής και καμπύλη απόδοσης, εγγύηση κλπ. Ετσι θα μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικούς υπολογισμούς για το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης, τουλάχιστον όσον αφορά τα πάνελς. Σε ξένα sites, αναφέρεται πάντως ότι απόσβεση ειναι στα 17-25 χρόνια περίπου!!! Και έχουν μεγαλύτερη τιμή κιλοβατώρας απο ότι στην Ελλάδα, αυτό γιαυτούς που θα πούν ότι θα δίνουν στους επενδυτές μισό ευρώ την κιλοβατώρα.

    Επίσης τι παίρνουν οι σύμβουλοι;; Συνήθως απο ότι ξέρω παίρνουν το 5%-10% της επένδυσης, δηλαδή εαν μια επένδυση είναι της τάξεως του ενός εκατομυρίου ευρώ με επιδότηση το 50%, οι σύμβουλοι θα πάρουν 50 με 100 χιλ ευρώ. Στο χέρι, ντάνκα - ντάνκα. Οι πιο κερδισμένοι απο την όλη υπόθεση και με σίγουρα φράγκα, είναι οι σύμβουλοι που θα αναλαμβάνουν τα διαδικαστικά ώστε να πέφτει η επιδότηση....

    Υπάρχουν πολλά κόστη, τα λεγόμενα άδηλα κόστη, ή κρυφά κόστη, πέραν του μεγάλου κόστους του εξοπλισμού σε μια τέτοια επένδυση... Μόνο εαν κάνει κάποιος κάτι τέτοιο, και βγάλει την εμπειρία του στο φόρουμ θα έχουν μια πιο πλήρη εικόνα. Αλλά εαν τα κέρδη κινούνται σε μικρά επίπεδα, είναι πολύ εύκολο πλέον απο το να έχεις κάποιο μικρό κέρδος, να βρεθείς να είσαι με ζημία. Επίσης ποιό ειναι το κόστος ασφάλισης; Και τι καλύπτει; Σίγουρα όσο μεγαλύτερες καλύψεις, τόσο μεγαλύτερο και το κόστος. Σίγουρα θα βάλουμε κλοπή, καταστροφή απο φυσικές καταστροφές όπως καταιγίδες κλπ, δολιοφθορά. Εαν βάλουμε και αστοχίες υλικού, σίγουρα θα ανέβει το κόστος. Τι ποσοστό αστοχίας μιλάμε, δηλαδή τι ποσοστό panels, για οποιοδήποτε λόγο, πάυουν να αποδίδουν ανα χρόνο λειτουργίας;

    Οπως καταλαβαίνετε, είναι τόσα πολλά που πρέπει να σκεφτεί κανείς και να έχει στοιχεία για να τα υπολογίσει...
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος anon : 21-01-07 στις 23:31.

  4. #94
    Εγγραφή
    11-07-2005
    Περιοχή
    Λουξεμβούργο
    Ηλικία
    59
    Μηνύματα
    12.570
    Downloads
    6
    Uploads
    1
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    500Μ Download/260M Uploa
    ISP
    Διάφοροι. Ολο
    Router
    Fritzbox!7490
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από edge_xania Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ειχαμε καποια εξελιξη στο θεμα..?
    Παντως παρακολουθοντας καποια εκπομπη τοπικου καναλιου της Πατρας για το θεμα, ο ειδικος που εξηγουσε τις προοπτικες ανεφερε αυτο που εχουμε επισημανει και εμεις, οτι δηλαδη αυτη τη στιγμη θεωρειται νουμερο 1 επενδυση στην Ελλαδα...
    Γενικα σε ολα απαντουσε με πολυ ασιοδοξες προβλεψεις..
    Ανεφερε επισης σαν χρονο αποσβεσης τα 4 με 5 ετη και σχεδον αμελητεο το κοστος συντηρησης...

    Μου φαίνεται ο ειδικός, είχε συμφέρον να τα εμφανίσει όλα τόσο ρόδινα. Απόσβεση σε 5-6 χρόνια???? Αν ήταν έτσι, τότε όλη, μα όλη η Ελλάδα, θα γινόταν ένα απέραντο πάρκο απο φωτοβολταικά!!!! Ειναι τουλάχιστον αστείο, τα 5-6 χρόνια απόσβεσης... Βρείτε τα νούμερα και κάντε τους υπολογισμούς σας. Εαν τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως σας παρουσιάζονται, δεν θα μπορείς να πιάσεις τον ειδικό απο την Πάτρα και να τον πάς δικαστήριο γιατι σε ξεγέλασε / παρέσυρε σε μια επένδυση που τελικά μπορεί να είναι είτε ζημιογόνος ή απλά καθόλου συμφέρουσα... (δηλαδή πολύ κακή επένδυση). Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεν μιλάμε για ψίχουλα.

  5. #95
    Εγγραφή
    23-09-2005
    Περιοχή
    Παρεα με τους λιιλιιπουτειους καρναβαλιιστες...
    Μηνύματα
    186
    Downloads
    37
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    1024/256
    ISP
    OTEnet
    DSLAM
    Ο.Τ.Ε. - ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ
    Πρεπει να ηταν καθηγητης πανεπιστημιου παντως...

  6. #96
    Εγγραφή
    11-07-2005
    Περιοχή
    Λουξεμβούργο
    Ηλικία
    59
    Μηνύματα
    12.570
    Downloads
    6
    Uploads
    1
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    500Μ Download/260M Uploa
    ISP
    Διάφοροι. Ολο
    Router
    Fritzbox!7490
    Αυτοί και εαν είναι διαπλεκόμενοι!!! Τα νούμερα με σωστούς υπολογισμούς και για όλα τα κόστη (κυρίως τα κρυφά) ειναι η αλήθεια.

  7. #97
    Εγγραφή
    16-08-2006
    Ηλικία
    42
    Μηνύματα
    114
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    Lannet/Telepassport
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΚΑΡ-ΠΕΛΟΠΑΣ
    Router
    LiveBox
    Προχτές μίλαγα με έναν υπεύθυνο του αιολικού πάρκου στην Πάτρα και μου είπε πως οι ανανεώσιμες πηγές ειναι απο τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος.

    Επειδή στο εργοστάσιο μου έχω στέγη περίπου 2500 τετραγωνικά νομίζω πως είναι ιδανική για μία επένδυση φωτοβολταϊκων.
    Εαν μπορεί κάποιος ας μου πεί:

    -Επαρκούν τα 2500 τετραγωνικά;
    -Τι κόστος εγκατάστασης θα έχω;
    -Που μπορω να απευθυνθώ για να συζητήσω το θέμα;

  8. #98
    Εγγραφή
    23-09-2005
    Περιοχή
    Παρεα με τους λιιλιιπουτειους καρναβαλιιστες...
    Μηνύματα
    186
    Downloads
    37
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    1024/256
    ISP
    OTEnet
    DSLAM
    Ο.Τ.Ε. - ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ
    πολυ απαισιοδοξος εισαι ρε annon...

    telepsmobile: ψαξε ολο το νημα, εχει αρκετες απαντησεις...Τωρα για συγκεκριμενες απαντησεις γιατι δεν ρωτας καποιον που ασχολειται με το θεμα επαγγελματικα στην Πατρα..? Θα μπορουσες να ενημερωθεις και να μας δωσεις και χρησιμες πληροφοριες και σε εμας...

  9. #99
    Αριθμοί έχουν δοθεί σε προηγούμενες σελίδες και ισχύουν, δεν είναι υποθέσεις.

    Ενα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα θα αποδώσει (σε πραγματικές συνθήκες) κατά Μ.Ο. από 1150 έως 1450 KWh (ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα) ανά εγκατεστημένο KW ανά έτος (συνολικά, χειμώνα καλοκαίρι).

    Αττική, Κυκλάδες Ρόδος και Κρήτη είναι οι καλύτερες περιοχές. Μια καλή εγκατάσταση πχ. στην Κρήτη μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει αυτούς τους Μέσους Όρους.

    Το κόστος εγκατάστασης για μεγάλες εγκαταστάσεις κυμαίνεται στα 5,5 ευρώ ανά Kw ...με το κλειδί στο χέρι.

    Ανά εγκατεστημένο KW αντιστοιχούν περίπου 10-12 τ.μ. γης. Γι' αυτό τα 149 KW χρειάζονται 2 με 2,5 στρέμματα (ανάλογα με την εγκατάσταση, την κλίση των πάνελ, τους διαδρόμους, τα βοηθητικά κτίσματα κλπ, μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 3 στρέμματα).

    Τα φωτοβολταϊκά παρουσιάζουν μείωση της απόδοσής τους στη διάρκεια των ετών. Η BP Solar αλλά και οι άλλες μεγάλες εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών όπως η Shell (καλά αυτοί με πετρέλαια δεν ασχολούνταν; ), δίνει εγγύηση ότι μετά από 25 χρόνια τα πάνελ της θα παράγουν τουλάχιστον το 80% της αρχικής τους απόδοσης, και είναι κατασκευασμένα για διάρκεια ζωής άνω των 30 ετών. Άλλοι μικρότεροι κατασκευαστές δίνουν 20 χρόνια για απόδοση 80%.

    Tip: Στα καλά πάνελ η αρχική απόδοση είναι εκ κατασκευής 5%-10% μεγαλύτερη της ονομαστικής. Αν μετρήσουμε δηλαδή ένα επώνυμο πάνελ των 100 Watt ένα ηλιόλουστο μεσημέρι, θα μας δείξει 110 Watt.

    Αντέχουν χωρίς πρόβλημα ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως άνεμοι άνω 200 Km/h και ακραία χαλαζόπτωση ή διαστημικά πετρώματα διαμέτρου 2,5 εκατοστών σε ΚΑΘΕΤΗ πρόσκρουση.

    Από εκεί κι έπειτα εξαρτάται με τι ασφάλιση θέλουμε να καλύψουμε την εγκατάσταση (τι ύψος, τι καλύψεις, όπως στα σπίτια). Η αστοχία υλικού δεν είναι μεγάλη στα φωτοβολταϊκά όπως στις ηλεκτρικές συσκευές και καλύπτεται από την εγγύηση τα πρώτα 5 χρόνια (επεκτάσιμα) στις μεγάλες εταιρείες.

    Η συνολική εγκατάσταση θα έχει και απώλειες λόγω Inverters, καλωδίων κλπ 5%-10% (ανάλογα με την ποιότητα των υλικών). Με τις απώλειες λόγω σκόνης και μεταβολών θερμοκρασίας (συντελεστές καθαρότητας και θερμοκρασιακής διόρθωσης αντίστοιχα) φθάνουμε συνολικά στο 20%-25%, ανάλογα πάλι με την περιοχή και τη συχνότητα του καθαρισμού.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απόδοση που αναφέρθηκε στην αρχή είναι η πραγματική ΜΕΤΑ τις απώλειες που ανέφερα.

    Όσον αφορά τους φόρους: Α.Ε. και Ε.Π.Ε. 25% επί των καθαρών κερδών ΑΦΟΥ αφαιρεθούν διάφορες απαλλαγές. Ένας καλός λογιστής κάνει θαύματα.

    Επιχειρήσεις με βιβλία Β' κατηγορίας, βλέπε κλίμακα φορολογίας μη φυσικών προσώπων: 11.000 των κερδών αφορολόγητο, σύν 1.000 για κάθε τέκνο. Μετά, φόρος 25% στα καθαρά κέρδη (αφού όμως αφαιρεθούν κι εδώ οι διάφορες απαλλαγές από το φόρο) του 2008 και ύστερα.

    Επίσης, το 50% του ποσού που θα πάρει η εταιρεία συμβούλων επιχορηγείται και αυτό από τον αναπτυξιακό νόμο, που επιχορηγεί όλη την εγκατάσταση από 45%-55%.

    Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει συμβολαίου να αγοράζει 0,45-0,50 ευρώ την KWh και αυτό το ποσό υποχρεωτικά θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά το 80% του πληθωρισμού ή τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων της ΔΕΗ και για 20 χρόνια (12+8) τουλάχιστον (νόμος 3468/06). Και να αλλάξει ο νόμος, δεν αλλάζουν οι όροι ενός συμβολαίου.

    Τέλος, όταν υπολογίζουμε τα κέρδη για τα επόμενα 20-30 χρόνια, πρέπει να λάβουμε υπόψη και την αύξηση της τιμής της KWh και τη μείωση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών, αλλά και να υπολογίσουμε ότι τα ετήσια έσοδα (ή μέρος αυτών) θα ΕΠΑΝ-ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ εντόκως (πχ σε έντοκες καταθέσεις ή γραμμάτια ή στην ίδια την επέκταση της επιχείρησης). Έτσι η συνολική μελλοντική αξία των χρηματικών ροών είναι δραματικά μεγαλύτερη λόγω επανεπένδυσης.

    Αναγάγοντάς τα σε Παρούσα Αξία και συγκρίνοντας με το Συνολικό Κόστος αποφασίζουμε: Πράγματι είναι η υπ' αριθμόν ένα επένδυση αυτή τη στιγμή, αλλά όπως έγραψα σε προηγούμενο μήνυμα, όχι για όλους και όχι για αρπαχτή.

    Μόλις βρω λίγο χρόνο θα στείλω ένα πρακτικό παράδειγμα (τον προκαταρτικό σχεδιασμό ενός διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ενέργειας).

    Α, και κάτι ακόμα. Η τιμή αγοράς της KWh στις άλλες χώρες δεν είναι και πολύ μεγαλύτερη όπως αναφέρθηκε κάπου παραπάνω. Στη Γερμανία που είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη είναι μόλις 6 λεπτά παραπάνω αν θυμάμαι καλά. Σε άλλες χώρες είναι και λιγότερα απ' ό,τι εδώ.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jjohn : 22-01-07 στις 21:57.

  10. #100
    Εγγραφή
    23-09-2005
    Περιοχή
    Παρεα με τους λιιλιιπουτειους καρναβαλιιστες...
    Μηνύματα
    186
    Downloads
    37
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    1024/256
    ISP
    OTEnet
    DSLAM
    Ο.Τ.Ε. - ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ
    Συμφωνα με το παραπανω post που ειναι τα ποιο εμπεριστατωμενα που εχω δει σε αυτο το νημα, δεν ειναι και τοσο ασχημα τα πραγματα...Παντως στην Κρητη με τον καιρο που εχει και την καλοκαιρια που φαινεται οτι θα εχουμε τα επομενα χρονια η επενδυση ειναι αρκετα καλη...Και μην ξεχναμε οτι στην Κρητη πολυς κοσμος εχει ηδη κτηματα και δεν επιβαρυνεται με εξτρα εξοδα...(Σορρυ που μιλαω συνεχεια για Κρητη αλλα απο εκει ειμαι και αυτο το παραδειγμα παιρνω)
    Απο τις ζωοκλοπες θα παμε στις φωτο-κλοπες...

    Και μην ξεχναμε και το οτι μετα τα 10 ή 20 χρονια θα υπαρχουν στο οικοπεδο μας φωτοβολταικα στοιχεια τεραστιας αξιας, που στην τελικη τα μεταπουλαμε και αμα θελουμε...

  11. #101
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από edge_xania Εμφάνιση μηνυμάτων
    Απο τις ζωοκλοπες θα παμε στις φωτο-κλοπες......


    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από edge_xania Εμφάνιση μηνυμάτων
    Και μην ξεχναμε και το οτι μετα τα 10 ή 20 χρονια θα υπαρχουν στο οικοπεδο μας φωτοβολταικα στοιχεια τεραστιας αξιας, που στην τελικη τα μεταπουλαμε και αμα θελουμε.
    Δεν θα έχουν βέβαια και μεγάλη αξία μετά από 20 χρόνια, αλλά αν έχουν μια αξία 0,5 ευρώ (σημερινά) ανά KW, να άλλα 75.000 ευρώ.

    Σήμερα πάντως μεταχειρισμένα 10ετίας πωλούνται προς περίπου 2,5 ευρώ ανά KWp.

    Επίσης, η αξία της γής είναι ούτως ή άλλως μικρή σε σχέση με το συνολικό κόστος της επένδυσης. Για 3 στρέμματα άγονης έκτασης εκτός σχεδίου μακριά από θάλασσα, από 2,5% έως 5% του συνολικού κόστους.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jjohn : 22-01-07 στις 22:36.

  12. #102
    Εγγραφή
    18-09-2003
    Περιοχή
    Αττική
    Μηνύματα
    170
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    Gprs/3G
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από jjohn Εμφάνιση μηνυμάτων
    Το κόστος εγκατάστασης για μεγάλες εγκαταστάσεις κυμαίνεται στα 5,5 ευρώ ανά Kw ...με το κλειδί στο χέρι.
    Το κοστος εγκατάστασης είναι 5-6 ευρώ ανά Watt. Oxi kw (1000 Watt).

    Κατα την γνώμη μου είναι όντος η Νο1 επένδηση σήμερα στην ελλάδα με απόδοση 15-16% min ετησίως αλλά για επιχειρήσεις και όχι για απλούς ιδιώτες καταναλωτές (λόγο της επιδότησης).

    Οντος anon πολύ απαισιόδοξος εισαι και αυτό με κάνει και σκέφτομαι..

    Επίσης υπολογίστε 4000 ευρώ για κόστος διασύνδεσης με την ΔΕΗ για συστήματα μονοφασικού ρεύματος. Για τριφασικό πάμε στα 15000+ (δεν θυμάμαι ακριβός γιατί δεν με ενδιέφερε το τριφασικό και δεν συγκράτισα τιμή) . Το μονοφασικό και τριφασικό εξαρτάτε από τα kw της εγκατάστασης. Μέχρι 100 kw νομίζω η ΔΕΗ σε συνδέει στο μονοφασικό.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Deimos : 23-01-07 στις 07:58.

  13. #103
    Εγγραφή
    11-07-2005
    Περιοχή
    Λουξεμβούργο
    Ηλικία
    59
    Μηνύματα
    12.570
    Downloads
    6
    Uploads
    1
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    500Μ Download/260M Uploa
    ISP
    Διάφοροι. Ολο
    Router
    Fritzbox!7490
    Ειμαι απαισιόδοξος λόγω των αριθμών.... Και ότι είμαι πολύ σκεπτικός όταν μου προσφέρουν έτσι απλόχερα, κέρδη εκ των ουκ άνευ.... Οπως είπε κάποιος προηγουμένως, που έχει επιχείρηση με 2,5 στρέμματα σκεπή, εαν τα πράγματα είναι όπως περιγράφονται τόσο θετικά, θα έπρεπε αυτή την στιγμή σε όλη την Αττική και Βοιωτία (Αγ. Στέφανο, Οινόφυτα κλπ), που υπάρχουν απέραντες εκτάσεις σε σκεπές να έχουν γίνει με φωτοβολταικά. Οι επιχειρηματίες δεν είναι βλάκες. Εαν η επένδυση είναι προσοδοφόρα, οι επιχειρηματίες (που έχουν εγκαταστάσεις με μεγάλη επιφάνεια σε σκεπές), και την θέληση έχουν (για κέρδος), και την δυνατότητα (έχουν τράπεζες συνεργάτες, νομικούς συμβούλους, επιχειρηματικούς συμβούλους κλπ) οπότε η όλη διαδικασία θα είναι εξαιρετικά πιο εύκολη για αυτούς απο ότι σε έναν ιδιώτη. Ομως δεν είδα μέχρις στιγμής τίποτα, καμμια επιχείρηση να καλύπτει την επιφάνεια της σκεπής της με φωτοβολταικά. Και αυτό με κάνει σκεπτικό....

    Επίσης δεν είπα ότι δεν μπορεί να είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να αφήσει κάποιο όφελος. Απλώς είναι πολύ χαμηλής απόδοσης σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, και σίγουρα καλύτερα για κάποιον που έχει ήδη σημαντικό κεφάλαιο για να μην χρεωθεί με δάνειο (δέστε τους σχετικούς υπολογισμούς με δάνειο). Για φθηνότερη γή, θα πρέπει να πάει σε περιοχές όπου είναι φθηνή η αγορά (εαν δεν έχει ήδη). Αυτό σημαίνει σχετικά απόμακρη περιοχή, για ότι και εαν σημαίνει αυτό (κόστος μεγαλύτερη στην υποστήριξη - παρακολούθηση κλπ). Εαν όμως έχεις ήδη σημαντικό κεφάλαιο, της τάξεως των 100-300 χιλ. ευρώ, θα το επενδύσεις σε φωτοβολταικά;;;; Οποιος έχει σχεδόν μισό εκατομύριο ευρώ να επενδύσει, σίγουρα μπορεί να βρεί επενδύσεις με μεγαλύτερη απόδοση..

    Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως βγάζουν την απόσβεση στα 4-5 έτη!! Με κόστος 5 ευρώ το W, ένα πάνελ των 100 W κοστίζει 500 ευρώ. Μόνο το πάνελ. Αλλα τόσα κοστίζει η γή, κυκλώματα , ινβέρτερς, κλπ κλπ κλπ. Σύνολο 1000 ευρώ για 100 W ισχύ. που σημαίνει σε κιλοβατώρες τον χρόνο, περίπου 320 κιλοβατώρες (χάριν ευκολίας). Σε λεφτά αυτό σημαίνει 160 ευρώ (μισό ευρώ την κιλοβατώρα). Και χωρίς να λάβουμε υπόψη κόστη συνεχή (σε ετήσια βάση), όπως φόροι, ασφάλιση (του επιχειρηματία), ασφάλεια (για τον εξοπλισμό), πάγιο διασύνδεση με ΔΕΗ, ηλεκτρολόγος, ηλ. μηχανικός, προσωπικό καθαρισμού του πάνελ (εκτός και εαν τα καθαρίζετε εσείς ) και πάει λέγοντας. Μόνο αν πάρουμε υπόψη το κόστος του πάνελ, αποκλειστικά και μόνο, δηλαδή 500 ευρώ, έχουμε απόσβεση σε 4-5 έτη. Ομως τα κόστη δεν είναι αυτά, και σε μια επένδυση υπολογίζεις και το κόστος της γής (πχ ακόμη και εαν είναι δική σου, πόσο θα την νοίκιαζες) και τα πάντα. Πως βγαίνει φίλοι μου απόσβεση σε 4-5 έτη; Οπου και να διάβασα στο Ιντερνετ, αναφαίρεται απόσβεση σε 15-25 έτη!!!!

    ΕDIT: Το κόστος διασύνδεσης είναι σε ετήσια βάση ή άπαξ; Υπάρχει μηνιαίο πάγιο; Αυτό είναι ένα κόστος που δεν το είχα υπόψη. Σίγουρα θα υπάρχουν κιάλλα....Θα συμφωνήσω ότι το κόστος της γής μπορεί ναναι το 2% έως 3% της επένδυσης (εαν θεωρήσουμε επένδυση ενός εκατ. ευρώ), ήτοι 20-30 χιλ ευρώ. Εστω ότι είναι έτσι. Ομως στην περίπτωση αυτή, μήπως θα υπάρχει πρόβλημα διασύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ? Μήπως η διασύνδεση θα χρεωθεί στον επιχειρηματία, προς το κοντινότερο πυλώνα; Γιατί εαν είναι δυσπρόσιτη η περιοχη, θα είναι πιο φθηνό το κόστος γής, αλλά θα έχει άλλα κοστη. Δυσκολία στην πρόσβαση/υποστήριξη τον χειμώνα, ποιός θα τα καθαρίζει εκεί ποιός και πώς θα μπορει να πηγαίνει εκεί, και όλα τα συναφή. Εαν πάλι είναι σε σημείο κοντά σε οικισμό κλπ, το κόστος κτήσης της γής θα είναι μεγαλύτερο. Επειτα, εγώ τουλάχιστον, εαν ήμουν ΔΕΗ, δεν θα δεχόμουν εγκαταστάσεις σε απίθανα σημεία, μιας και δεν θα είχε ίσως νόημα (απο επιχειρηματικής απόψεως). Υπάρχουν κριτήρια αποδοχής ή μη μιας εγκατάστασης φωτοβολταικών με βάση την τοποθεσία;
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος anon : 23-01-07 στις 11:43.

  14. #104
    Εγγραφή
    11-07-2005
    Περιοχή
    Λουξεμβούργο
    Ηλικία
    59
    Μηνύματα
    12.570
    Downloads
    6
    Uploads
    1
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    500Μ Download/260M Uploa
    ISP
    Διάφοροι. Ολο
    Router
    Fritzbox!7490
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από telePSmobile Εμφάνιση μηνυμάτων
    Προχτές μίλαγα με έναν υπεύθυνο του αιολικού πάρκου στην Πάτρα και μου είπε πως οι ανανεώσιμες πηγές ειναι απο τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος.

    Επειδή στο εργοστάσιο μου έχω στέγη περίπου 2500 τετραγωνικά νομίζω πως είναι ιδανική για μία επένδυση φωτοβολταϊκων.
    Εαν μπορεί κάποιος ας μου πεί:

    -Επαρκούν τα 2500 τετραγωνικά;
    -Τι κόστος εγκατάστασης θα έχω;
    -Που μπορω να απευθυνθώ για να συζητήσω το θέμα;
    Εαν έχεις εργοστάσιο με 2500 τετρ μέτρα σκεπή όπως λές, έχει και την οικονομική δυνατότητα να ζητησεις απο μια εταιρία συμβούλων μια πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη για το όλο επιχείρημα. Και σίγουρα αυτό θα κάνεις, δεν θα στηριχτείς στις απόψεις κάποιων ανώνυμων μέσα στο φόρουμ για να επενδύσεις μισό εκ. ευρώ! Και φυσικά δεν θα ζητήσεις οικονομοτεχνική μελέτη απο μια εταιρία κατασκευής / εγκατάστασης φωτοβολταικών, αλλά απο ανεξάρτητη (όσο ειναι δυνατόν...) εταιρία συμβούλων, για να έχεις μια όσο αμερόληπτη και αδέκαστη μελέτη. Και με ρήτρες για μη-προβλεπόμενες δαπάνες και άδηλα κόστη, για να κάνουν σίγουρα σωστά την δουλειά τους. Και με βάση αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο, είτε θα προχωρήσεις είτε όχι. Εαν το κάνεις, θα μπορούσες (αν θέλεις), να μας δώσεις και μια σύντομη περίληψη της οικονομοτεχνικής μελέτης εαν συμφέρει τελικα ή όχι....

  15. #105
    Εφτιαξα ένα φύλλο υπολογισμού στο excel για να μπορούμε να κάνουμε τους υπολογισμούς μας, από τελείως συντηρητικούς έως όσο αισιόδοξους θέλουμε.

    1. Δίνουμε την τιμή της μεγαβατώρας (πχ. 450 ευρώ).
    2. Την απόδοση του κάθε εγκατεστημένου KWp σε KWh ανά έτος (στην Ελλάδα είπαμε παραπάνω θα είναι 1150-1450 ΚWh ανά έτος).
    3. Το ποσοστό των λειτουργικών εξόδων ανά μήνα που έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα post στα συνολικά έσοδα. Μην ξεχνάμε να προσθέτουμε και την επιχειρηματική αμοιβή στα λειτουργικά, δηλ. το ...μισθό μας. Αν πχ. τα έξοδα είναι 40.000 και τα έσοδα 100.000 τότε το ποσοστό είναι 0,40.
    4. Δίνουμε το ποσοστό της ετήσιας μείωσης της απόδοσης των φωτοβολταϊκών, πχ. 0,01 για 1% ετησίως.
    5. Δίνουμε το μέσο επιτόκιο με το οποίο θα ...αυγατίζουν τα καθαρά ετήσια κέρδη που θα επανεπενδύουμε ή/και καταθέτουμε κάθε χρόνο.
    6. Δίνουμε το ποσοστό της επιδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο, πχ. 0,50 για 50%.
    7. Ακόμη, δίνουμε τα εγκατεστημένα ΚWp και το συνολικό τελικό κόστος αρχικής εγκατάστασης ανά Watt. Είπαμε ότι είναι γύρω στα 5,5 ευρώ ανά Watt. Είναι λίγο μεγαλύτερο για μικρότερες εγκαταστάσεις.
    8. Τέλος, δίνουμε μια εκτίμηση για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στη διάρκεια της επένδυσης (δύσκολο για τόσο μεγάλη διάρκεια, αλλά ότι τιμή και να δώσουμε, αυτή αποπληθωρίζει και το ποσό στη στήλη της Παρούσας Αξίας, οπότε μιλάμε για σημερινά ποσά). Η αναπροσαρμογή της τιμής της KWh της ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται ετησίως στο 80% του πληθωρισμού που θα δώσουμε και ΔΕΝ περιλαμβάνει πιθανές αυξήσεις από τη ΔΕΗ που θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.


    Το έφτιαξα πολύ γρήγορα, αν έχει λάθη ή ελλείψεις ζητώ προκαταβολικά την κατανόησή σας. Κάθε παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη για να το βελτιώσω.

    Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: Απόδοση μιας επένδυσης στα φωτοβολταϊκά και την ηλιακή ενέργεια
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jjohn : 24-01-07 στις 03:21.

Σελ. 7 από 100 ΠρώτηΠρώτη ... 256789121727 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

  1. φωτοβολταϊκό
    Από lazar στο φόρουμ Εκτός θέματος
    Μηνύματα: 8
    Τελευταίο Μήνυμα: 18-09-04, 08:15

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • Τα BB code είναι σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Το [IMG] είναι σε λειτουργία
  • Το [VIDEO] είναι σε λειτουργία
  • Το HTML είναι εκτός λειτουργίας