Για να λέμε την αλήθεια, σε καμμία γλώσσα δεν επαρκεί το αλφάβητο για να αποδώσει όλους τους φθόγγους. Μάλιστα, η Ελληνική είναι πολύ ευκολώτερη από άλλες. Σκεφθείτε το enough, το yacht και το eight.
Το αλφάβητο είναι μεγάλη εφεύρεση ακριβώς γιατί αποδίδει πάνω κάτω τους φθόγγους με ένα ελάχιστο σύνολο συμβόλων, κάνει δηλαδή βελτιστοποίηση υπό τον περιορισμό του κόστους εκμαθήσεως περαιτέρω συμβόλων.
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στην μουσική σημειογραφία. Ακούστε τον Mozart από νεωτέρους των 35 ετών μουσικούς και θα καταλάβετε ότι η παρτιτούρα, όσο καλά και να την διαβάσεις, δεν επαρκεί για να έχεις σωστή απόδοση του μουσικού έργου.
Εμφάνιση 1.141-1.155 από 2193
-
15-09-04, 10:29 #1141
-
15-09-04, 11:43 #1142
- Περιοχή
- Αθήνα - Κ. Πατήσια
- Downloads
- 33
- Uploads
- 2
- Άρθρα
- 4
- Ταχύτητα
- 20480/1023
- ISP
- Conn-x OTE
- DSLAM
- ΟΤΕ - ΔΑΓΚΛΗΣ
- Router
- thomson speedtouch 585 v6
Lazar, όχι δεν λέει τίποτα για περιβάλλοντα χώρο. !
-
16-01-05, 15:24 #1143
- Περιοχή
- Αθήνα - Κ. Πατήσια
- Downloads
- 33
- Uploads
- 2
- Άρθρα
- 4
- Ταχύτητα
- 20480/1023
- ISP
- Conn-x OTE
- DSLAM
- ΟΤΕ - ΔΑΓΚΛΗΣ
- Router
Δεν θυμόμουν πως το τελευταίο ποστ ήταν δικό μου .
Ας ακούσουμε και τις απόψεις των νεωτέρων !
-
25-02-05, 20:38 #1144Ας ακούσουμε και τις απόψεις των νεωτέρων !
Εγώ πάντως, μέχρι σήμερα έχω καταγράψει περί τα 200 γραμματικά λάθη από τις περιηγήσεις μου σε αυτό, αλλά και σε άλλα forum του ελληνικού Διαδικτύου. Πρόκειται για ορθογραφικά κυρίως λάθη, τα οποία όμως οφείλονται σε άγνοια γραμματικών κανόνων της ελληνικής. Μερικά είναι διπλά ή και τριπλά καταγεγραμμένα, δηλ. επαναλαμβανόμενα, αλλά πιστεύω ότι θα βγαίνουν περί τις 100 "original" περιπτώσεις.
Όταν κάποτε γίνω Υπουργός Παιδείας, να είσαι σίγουρος ότι θα φροντίσω κάτι και για αυτά... Κάπως ετσι δεν ξεκινούν όλοι την πολιτική τους καρριέρα; Άλλωστε, στο μέλλον φαντάζομαι ότι θα διαφημίζονται οι πολιτικοί μέσω Διαδικτύου, το οποίο θα έχει υποκαταστήσει την τηλεόραση. Είθε... να είμαι ο πρώτος.
-
25-02-05, 20:54 #1145
Αρχικό μήνυμα από lazar
-
25-02-05, 21:06 #1146
Θέλει επεξεργασία. Και να παρατεθούν και τα σωστά δίπλα, ώστε να είναι διδακτικό. Σιγά-σιγά.
-
25-02-05, 23:19 #1147
Παιδιά μετά από τόσο (λέμε τώρα) καιρό στο forum είναι η πρώτη φορά που βλέπω αυτό το thread.
Δυστυχώς δεν θεωρώ πως είμαι είμαι ένας από αυτούς που μπορούν να χρησιμοποιούν και πολύ σωστά τη γλώσσα μας και με λύπη μου διαπιστώνω πως όσο περνάει ο καιρός κάνω περισσότερα λάθη από παλιά. Μάλλον μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του σχολείου και του παρόντοςαλλά προσπαθώ.
Πάντως θα περιμένω τη συλλογή μαργαριταριών για να δω και εγώ τις γκάφες μου.
-
10-03-05, 13:28 #1148
Παρατηρούνται πολύ συχνά τα "αφενώς" και "εφόσων".
Δυστυχώς και από ανθρώπους κατά κανόνα ορθογράφους, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για λάθος από απροσεξία, αλλά για παρανόηση γλωσσικής ερμηνείας.
Δεν υπάρχει επίρρημα αφενώς ούτε επίρρημα εφόσων.
Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για συνδυασμό δύο λέξεων.
αφ' ενός, δηλαδή από+ενός, συνώνυμο της εκφράσεως "από τη μιά"
εφ' όσον, δηλαδή επί+όσον
* όποιος απορεί γιατί το από γίνεται αφ' και το επί εφ' θα του το εξηγήσει ο WAntilles.Lupus pilum mutat, non mentem
-
11-03-05, 00:41 #1149
Τάσο (lazar) για την συλλογή σου, ιδού και ένας μαργαρίτης από κείμενο εκτός forum :
Οι επικεφαλείς συνδιαχειριστές (από έγγραφο της αντΕθνικής Τραπέζης τηε Ελλάδος).
Όχι δεν είναι σιγμόληκτο όπως το ευγενής, ατυχής κλπ. Απλώς οι συνδιαχειριστές είναι στην κεφαλή, επί κεφαλής, της ομάδος των συνδιαχειριστών ...
Την «ως αναφορά» (= όσον αφορά) φαντάζομαι την ξέρεις από μακρού χρόνου.
-
11-03-05, 01:41 #1150
- Περιοχή
- Αθήνα - Κ. Πατήσια
- Downloads
- 33
- Uploads
- 2
- Άρθρα
- 4
- Ταχύτητα
- 20480/1023
- ISP
- Conn-x OTE
- DSLAM
- ΟΤΕ - ΔΑΓΚΛΗΣ
- Router
* όποιος απορεί γιατί το από γίνεται αφ' και το επί εφ' θα του το εξηγήσει ο WAntilles.
-
11-03-05, 01:53 #1151
Αρχικό μήνυμα από ggeorgan
α. Όσον αφορά το θέμα...
β. Όσον αφορά στο θέμα...
Γιάννης
-
11-03-05, 02:09 #1152
Αρχικό μήνυμα από lazar
Μία διόρθωση όμως.
Πλέον σχεδόν όλες αυτές οι λέξεις γράφονται ως μία λέξη.
π.χ.
αφενός
αφετέρου
εξαρχής
υπόψη
καταρχήν
κλπ.
Αρχικό μήνυμα από alpha
Διότι λέμε:
"Το θέμα αφορά εμένα."
"Το θέμα με αφορά."
Η σύνταξη του ρήματος, είναι "αφορώ κάποιον" και όχι "αφορώ σε κάποιον".Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
11-03-05, 02:58 #1153Πολύ σωστά.
Μία διόρθωση όμως.
Πλέον σχεδόν όλες αυτές οι λέξεις γράφονται ως μία λέξη.
π.χ.
αφενός
αφετέρου
εξαρχής
υπόψη
καταρχήν
κλπ.
Το "επικεφαλής", του ..."επικεφαλούς" (sic) μου είναι γνωστό δυστυχώς, ακούγεται συχνά και στην τηλεόραση στην γενική (κατά το δημοτικώτερον "του επικεφαλή").
Όπως είπα υπάρχουν πολλά, ας βάζουμε σιγά-σιγά μερικά, μόνον καλό μπορεί να κάνει.
BTW: το RAM σε κάποιο τεύχος του έδινε ένα CD με το πρόγραμμα "Ελληνομάθεια". Πρόκειται για ένα plug-in που μπαίνει στο Word και λειτουργεί κατά τον γνωστό τρόπο, δηλ. επιλέγεις μία λέξη και στη συνέχεια παρουσιάζει σε παράθυρο πώς κλίνεται και τι μέρος του λόγου είναι.
Δεν τολμώ να πω ότι είναι 100% αξιόπιστο κι αυτό γιατί παρουσίασε ως παρατατικό του ενοχλούμαι το ενοχλούμουν, ενοχλούσουν κλπ. Ήθελα νά 'ξερα πού τα βρίσκουν και ποιοί τα γράφουν
Πάντως, μέσα από αυτό το προγραμματάκι επιβεβαίωσα την απουσία των "εφόσων" αλλά και των "εφόσον"Lupus pilum mutat, non mentem
-
11-03-05, 12:33 #1154
Αρχικό μήνυμα από lazar
-
11-03-05, 17:26 #1155
alpha
απάντησε ο Wantilles πριν από μένα για μένα.
Το ρήμα αφορώ συντάσσεται με αιτιατική στην Νέα Ελληνική γλώσσα. Οπότε, όντως, το σωστό είναι «η παρατήσησή μου αφορά το θέμα» και το λάνθασμένο είναι «η παρατήρησή μου αφορά στο θέμα»
Εγκυκλοπαιδικώς, σε παλαιότερα Ελληνικά, απαντάται η έκφραση «αφορώ είς τινα» που σημαίνει προσβλέπω σε κάποιον, προσδοκώ κάτι από κάποιον.
Αυτά ερασιτεχνικώς γιατί δεν έχω λεξικά εδώ απ' όπου γράφω.
Παρόμοια Θέματα
-
Asus Eee 900 και ελληνικη γλωσσα
Από Άρης13 στο φόρουμ WindowsΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 11-07-08, 13:21 -
ελληνικη γλωσσα και speech recognition
Από gantzinis στο φόρουμ Προγραμματισμός και γλώσσες προγραμματισμούΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 16-06-08, 14:48 -
Vista και Ελληνικη γλωσσα Help.......
Από kostast1 στο φόρουμ WindowsΜηνύματα: 8Τελευταίο Μήνυμα: 28-10-07, 16:09
Bookmarks