Καλημέρα σε όλους. Απόκτησα ένα αστέρι μηχάνημα πρόσφατα (P4@3.2) με Asus P4C800-E Deluxe μητρική. Για γραφικά του είχα βάλει μία GF3Ti200 από το παλιό μου μηχάνημα.
Για να πιάσει τα μέγιστα, αντικατέστησα την παραπάνω με μία Gigabyte Radeon 9800Pro. Φυσικά έκανα uninstall τους Nvidia drivers πρώτα, έκλεισα το μηχάνημα, αντικατέστησα την GF με την Radeon, επανεκκίνηση και εγκατάσταση των τελευταιων Catalyst drivers από ΑΤΙ.
Ως εδώ όλα καλά, το σύστημα σφυράει, BSOD δεν έχω δει από τότε που το αγόρασα, κανένα artifact.
ΑΛΛΑ: έχω XP Ηοme SP1 Ελληνικά και χθες πρόσεξα κάτι το οποίο ίσως είναι παράξενο. Πρέπει ενώ έλειπα να είχε πέσει το ρεύμα σπίτι. Το κατάλαβα από το ότι το μηχάνημα ήταν κλειστό (οκ so far, δεν το είχα αφήσει ανοικτό) αλλά στο switch δεν άναβε το λαμπάκι για το pc (είναι αναμμένο ακόμα και όταν σβήνω τον υπολογιστή, σβήνει μόνο όταν κλείσω το pc από το διακόπτη που έχει πάνω του το PSU). No big deal λέω. Άνοιξα το σύστημα, κανένα πρόβλημα.
Ξεκίνησα shutdown κάποια στιγμή οπότε:
1) Έσβησε το desktop (κλασσικά)
2) Αρχισαν να βγαίνουν τα γνωστά μυνήματα. Τελευταίο από αυτά το "Τα Windows γράφουν στο δίσκο ότι δεν πρόλαβαν να γράψουν" (κάτι τέτοιο). Και αυτά κλασσικά
3) ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, το μηχάνημα κατεβαίνει κατακλυσμιαία. Δηλαδή σβήνει καρφί (μόνο "τσαφ" δε κάνει, "τσακ" όμως ακούγεται) και το μόνιτορ μπαίνει καρφί σε standy
Που είναι το πρόβλημα; Κατ'αρχήν στο βήμα 2, δε νομίζω ότι το μήνυμα "Τα Windows γράφουν στο δίσκο ότι δεν πρόλαβαν να γράψουν" (κάτι τέτοιο) ήταν το τελευταίο, πρέπει να έγραφε και κάτι άλλο μετά από όσο θυμάμαι από παλιότερα shutdown με την προηγούμενη κάρτα γραφικών. Επίσης, με την παλιά κάρτα *νομίζω* ότι πρώτα έσβηνε το μηχάνημα ήρεμα και ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα έμπαινε το monitor σε standby.
Βασικά φοβάμαι μήπως έχει γίνει κάτι με το τροφοδοτικό (το monitor παίρνει ρεύμα από πολύπριζο όχι από το pc) σε συνδυασμό με κάτι software-ικό και πάθω καμμιά χοντρή νίλα.
Επανέλαβα το άνοιγμα/shutdown άλλη μία φορά για να βεβαιωθώ ότι όντως έτσι γίνεται.
Οι ερωτήσεις:
1) Έχει άλλο μήνυμα μετά το "Tα Windows γράφουν....";
2) Βλέπετε τίποτα ύποπτο στα παραπάνω, η είναι απλά η φαντασία μου;
3) Γενικά υπάρχει κάποια πρόταση;
Άλλες πληροφορίες: ένα 512kb RAM stick, 120άρης Serial ATA, ένα NEC 2500 DVD writer, case Antec κάτι με 400+ PSU, διπλά ανεμιστήρια στο case, θερμοκρασίες CPU/case γύρω στους 30-34 (34 σε μεγάλα ζόρια).
Εμφάνιση 1-15 από 40
-
27-07-04, 08:39 Ζητείται βοήθεια: ανησυχητική διαδικασία τερματισμού σε XP #1
-
27-07-04, 09:39 #2
1. XP Home Ελληνικά; Δε γνωρίζω
2. Πιθανότατα όχι. Επειδή όμως η φαντασία μπορεί να λέγεται και προαίσθημα πάρε ένα backup. Πάντως η ταχύτητα που μπαίνει σε stand-by το monitor εξαρτάται (και) από την κάρτα γραφικών. Οπότε δεν υπάρχει θέμα στην αλλαγή της ταχύτητας stand-by. Στον Η/Υ μου στο σπίτι το κλείσιμο συνδυάζεται ΚΑΙ με κλείσιμο παροχής σε subwoofer οπότε εκτός από τις μεσαίες του "τσακ" έχω και χαμηλές και γενικά είναι πολλά τα dB
3. Προτάσεις: Αν τα Windows δεν κλείνουν σωστά τότε θα δεις εγγραφή στο Event Viewer (Πίνακας Ελέγχου->Εργαλεία Διαχείρισης->"Αρχείο Καταγραφής"(?) ) που θα λέει "The previous system shutdown was unexpected" (ή κάτι τέτοιο στα ελληνικά!). Ψάξε στα συμφάντα συστήματος για οτιδήποτε φαίνεται περίεργο (warning/critical) και παρέθεσέ το εδώ. Απαραίτητα είναι το EventID και το Source. Αν έχεις κάτι που φαίνεται κακό βάλε και την περιγραφή.
Επίσης κάνε ένα chkdsk /f καλού κακού...
-
27-07-04, 10:07 #3
yiapap, ευχαριστώ, θα κοιτάξω το (3). Το κακό είναι ότι έχω τη νέα κάρτα λίγες μέρες μόνο και στο shutdown δεν περίμενα το μηχάνημα να σβήσει, το ξεκινούσα και έφευγα. Οπότε και δεν έχω πρότερες παρατηρήσεις για το πως συμπεριφέρεται η radeon στο μηχάνημα (η οποία ως γνήσιος γόνος της νέας τεχνολογίας παίρνει τροφοδοσία και άμεσα από το τροφοδοτικό).
-
27-07-04, 10:40 #4
Ελπίζω να έχεις κανένα γαϊδούρι τροφοδοτικό!
Αν δεν έχεις νομίζω ότι αξίζει τα χρήματα να βάλεις ένα (αρκεί να βρεις κάποιον να στο εγκαταστήσει γιατί δεν ξέρω αν αξίζει το χρόνο)
-
27-07-04, 10:58 #5Πρέπει ενώ έλειπα να είχε πέσει το ρεύμα σπίτι. Το κατάλαβα από το ότι το μηχάνημα ήταν κλειστό (οκ so far, δεν το είχα αφήσει ανοικτό) αλλά στο switch δεν άναβε το λαμπάκι για το pc (είναι αναμμένο ακόμα και όταν σβήνω τον υπολογιστή, σβήνει μόνο όταν κλείσω το pc από το διακόπτη που έχει πάνω του το PSU).
Προσωπικά, κλείνω πάντα τον διακόπτη του τροφοδοτικού (παρατήρησα ότι, διαφορετικά το κουτί είναι ζεστό την επόμενη ημέρα στο σημείο του τροφοδοτικού) και πλέον τα πάντα από τον διακόπτη του πολύμπριζου ασφαλείας (πόσο ασφαλείας είναι δεν ξέρω, έτσι το λένε...).
Μετά δε τα πολύ πρόσφατα γεγονότα με τη ΔΕΗ, βγάζω και την πρίζα από τον τοίχο, εάν πρόκειται να λείψω για πολλές ημέρες.Lupus pilum mutat, non mentem
-
27-07-04, 11:03 #6
Ξέχασες τις αφάλειες και το γενικό
-
27-07-04, 11:16 #7
Χαχαχαχαχαχαχα.
Πάντως από PSU το 420άρι που έρχεται το σύστημα με το Antec (καλά το λέω; ) case μάλλον αντέχει. Εξάλλου δεν είναι φορτωμένο με μνήμες/δίσκους/κάρτες...
-
27-07-04, 11:36 Re: Ζητείται βοήθεια: ανησυχητική διαδικασία τερματισμού σε #8
Αρχικό μήνυμα από cosmos
1. Δές τα περί event viewer αν κλείνει σωστά
2. Κακώς δεν κλείνεις το διακοπτάκι το τροφοδοτικού
3. Έχω μάλλον λίγο πιο ανίσχυρο τροφοδοτικό από σένα (Heroichi 425W) αλλά πολύ περισσότερα περιφερειακά και κανένα πρόβλημα. Δεν έχεις πρόβλημα έλλειψης ισχύος συνεπώς (έχω Radeon 9700 Pro αλλά 4 δίσκους και 3 CD-DVD-οειδή).Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
27-07-04, 11:52 #9
Και το πιο σωστότερο είναι η χρησιμοποίηση του "Driver Cleaner". Μετά την απεγκατάσταση των οδηγών, επανεκκίνηση σε Safe Mode και εκτέλεση του "Driver Cleaner".
http://forums.guru3d.com/showthread....threadid=67799
Οι τύποι είναι φοβεροί
-
27-07-04, 12:03 #10
lazar, φίλοι σου είναι ο Wantilles και ο iron_gr ???
Ξεχάσατε το Format C:\ μετά από ευχέλαιο και ολονύχτια...
-
27-07-04, 12:16 #11
Κοσμάκη, οι drivers της ATi έχουν μια λειτουργία που δυστυχώς δε θυμάμαι να σου πω πως ακριβώς λέγεται (αν δεν το βρεις, θα σου ποστάρω απάντηση όταν γυρίσω σπίτι) που "ξεκινά πάλι την κάρτα αν υπάρξει πρόβλημα". Αυτό σε συνδυασμό με το AGP Gart (πάντα ως επιλογή μέσω των drivers) έχουν εμφανίσει αρκετά προβλήματα σε χρήστες - κάνε μια βόλτα απο το Rage3D για σχετικές πληροφορίες. Θα σου πρότεινα να τα απενεργοποιήσεις αμφότερα και να δεις πως συνεχίζει ο υπολογιστής τη λειτουργία του.
Φιλικά
Παπιάρχοντας
-
27-07-04, 12:29 #12
Αρχικό μήνυμα από Ducklord
Ποτέ δεν είχα πρόβλημα ούτε με αυτό, ούτε με το AGP Gart, με 3 διαφορετικές γενιές RADEON (7200, 8500, 9700 Pro) σε XP Pro και 2003.
Αρχικό μήνυμα από iron_gr
Οι Catalyst εδώ και 10 φουρνιές τουλάχιστο, έχουν εξαιρετικό uninstall που δεν αφήνει απολύτως τίποτα πίσω του.Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
27-07-04, 12:35 #13
Wantilles, το οτι δεν είχες δεν θα πει πως δεν υπήρχε πρόβλημα. Ούτε εμένα μου έφαγε ποτέ καμία φρίκη. Ανέφερα ό,τι είδα να λένε άλλοι πως συνάντησαν στο PC τους - και δεν χάνει τίποτε να το δοκιμάσει. Εξάλλου, τα συμπτώματα "μυρίζουν" κάρτα γραφικών. Ας κάνει ένα παραπάνω κλικ πριν αρχίσει να δοκιμάζει με άλλες κάρτες και καταρίξει τις Radeon ή συνεχίσει με επανεγκαταστάσεις..!
Φιλικά
Παπιάρχοντας
Υ.Γ. Εδώ έχουν "Uninstall Assistant" για να βγάλουν τα πάντα μόνοι τους! Κορυφή!
-
27-07-04, 12:36 #14
Ευχαριστώ όλους σας ρε παιδιά για τα hints
To VPU Recover το είχα από την πρώτη ώρα σε off. Δε μου χτύπαγε καλά στο μάτι
Θα ρίξω και μια ματιά στο Driver Cleaner, αν και πλέον ο nvidia uninstaller είναι αρκετά "προσεκτικός". Γενικά είμαι εξαιρετικά μινιμαλιστής και προσεκτικός στο τι μπαίνει στο μηχάνημα, για να μη μου βγαίνει η ψυχή αργότερα.
To αρχικό ερώτημα (1) παραμένει πάντως: αν έχετε καλή Radeon σε καλό pc με XP, ποιό είναι το τελευταίο μήνυμα που προλαβαίνετε να δείτε καθώς κάνει shutdown;
-
27-07-04, 14:06 #15Πλήρως περιττό.
Οι Catalyst εδώ και 10 φουρνιές τουλάχιστο, έχουν εξαιρετικό uninstall που δεν αφήνει απολύτως τίποτα πίσω του.
Άσε που εγώ το έγραψα για τους drivers της nvidia που είπε πως είχε πρίν.
Αν και δε νομίζω ότι και το uninstall της ATi είναι καλύτερο, γιατί θα το είχαν αναφέρει στο forum του guru3d.
Και οι 2 (nvidia/ati) αφήνουν πίσω τους κάποια αρχεία.
Θα ρίξω και μια ματιά στο Driver Cleaner, αν και πλέον ο nvidia uninstaller είναι αρκετά "προσεκτικός".
Παρόμοια Θέματα
-
Καινούριο σύστημα, πρόβλημα, ζητείται βοήθεια.
Από Stardusted στο φόρουμ Hardware ΓενικάΜηνύματα: 11Τελευταίο Μήνυμα: 30-07-07, 23:23 -
Ζητείται βοήθεια από κατόχους Linux και τηλεχειριστηρίου ATI
Από cosmos στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 24-10-06, 12:12 -
Ζητείται βοήθεια για Serv-U
Από Hillmaster στο φόρουμ Broadband SoftwareΜηνύματα: 6Τελευταίο Μήνυμα: 26-09-06, 22:04 -
Μη αναγνώριση speedtouch. Ζητείται βοήθεια επειγόντως!
Από ifiwasadog στο φόρουμ COSMΟΤΕ ADSLΜηνύματα: 10Τελευταίο Μήνυμα: 30-05-04, 16:37 -
Ζητείται καλλιτεχνική βοήθεια...
Από NeK στο φόρουμ Γεγονότα και ΑπόψειςΜηνύματα: 1Τελευταίο Μήνυμα: 10-07-03, 14:20
Bookmarks