Είμαι fun του Linux αν και για κάποιους συγκεκριμένους λόγους
που θα τους αναπτύξω σε καινούργιο ποστ δεν το έχω εγκατε-
στημένο στο laptop μου αλλά θα το εγκαταστήσω σύντομα με την
βοήθεια σας...
Η απορία μου είναι η εξής για την οποία έχω δεχτεί την ίδια
ερώτηση από τον κολλητό μου και δεν ήξερα τι να του απα-
ντήσω.....
Γιατί στα περισσότερα καταστήματα πληροφορικής τα περισσότερα
μηχανήματα δεν έρχονται με προεγκατεστημένο το Linux??
Ευχαριστώ....
Εμφάνιση 1-15 από 28
-
23-02-14, 08:27 Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος kostaspd : 23-02-14 στις 08:41. Αιτία: ορθογραφικό
-
23-02-14, 09:13 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #2
καλημέρα! θα σου απαντήσω απλά λέγοντας την αποψή μου γιατί είναι αδύνατο να ξέρω πως σκέφτεται ο καθένας. Τα windows είναι εμπορικά και έτσι προοθούνται πάρα πολύ από κάθε κατασκευαστή, επίσης ανάλογα την εποχή έχει μια έκδοση τους μόνο. Πχ τώρα έχουμε τα windows 8. To linux από την άλλη ενώ βασικά είναι ένα γιαυτό λέμε TO linux, χωρίζεται σε πραγματικά άπειρες διανομές και δεν ξέρεις τι να διαλέξεις. Επίσης ο καθένας μπορεί να έχει μια προτίμηση πχ εγώ για χρόνια είχα κολλήσει σε debian based διανομές μετά πήγα στο κανονικό debian και πλέον τώρα μόνο Arch linux. Για να πουλήσει ένα κατάστημα έναν υπολογιστή με προεγκατεστημένο linux 1. Ποιος θα κατασκευαστής θα υποστηρίξει κάτι που δεν βγάζει κέρδος? linux = open source και έτσι είναι ΔΩΡΕΑΝ, 2. Αν το βαζει το κατάστημα παλι πρεπει καποιος να εχει γνωσεις και κερδος δεν εχουν αρα τα πουλανε σαν FREE DOS βλεπε ESHOP πχ http://www.e-shop.gr/product?id=PER.902843&sid=1 και ειναι προτιμότερο γιατί έτσι ΔΕΝ πληρωνεις για κάτι που μετα ΘΑ πετάξεις.....και βάζεις και οτι διανομή θες. Μερικοι πουλανε με linux αλλά δεν αναφερουν ποια διανομη εχουν πχ τo eshop εδω για laptops-netbooks http://www.e-shop.gr/search_main.pht...&filter-6282=1 , το θεμα ειναι οτι μπορει να μην αρεσει στον χρηστη και να θελει να το αλλαξει παλι. Πιστεύω να σε κάλυψα, αυτά πιστεύω οτι συμβαίνουν και νομιζω μπορεις να απαντησεις ετσι σε καποιον που σε ρωτήσει όπως ο κολλητος σου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nikiforos : 23-02-14 στις 09:21.
-
23-02-14, 09:28 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #3
Με κάλυψες απολύτως......Ήδη έστειλα την απάντηση στον κολλητό μου.... Ελπίζω να με βοηθήσεις
όταν θα ποστάρω σχετικά με την εγκατάσταση του Linux στο laptop μου.....
-
23-02-14, 09:40 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #4
ok no problem, οτι θες εδω ειμαστε, να διαλεξεις και την διανομή που σου ταιριάζει περισσότερο
-
23-02-14, 09:43 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #5
Αρκεί να την "σηκώνει" το laptop μου.... Έχω πολλά θέματα να ποστάρω στο αγαπημένο
μου forum στο άμεσο μέλλον... Αγαπώ πολύ το διάβασμα και την πληροφορική....
-
23-02-14, 10:11 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #6
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το σηκωνει εχω βαλει linux σε laptop πολυ παλιο με pentium 233mhz MMX και 64mb ram....οταν ειναι πες μας τι laptop είναι να δουμε τι είναι καλυτερο να βαλεις.
-
23-02-14, 10:56 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #7
Αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μήν βάλουν Linux
Και τα windows 8 δεν άρεσαν στους χρήστες και όλοι έτρεχαν να τα αλλάξουν, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τις εταιρίες να τα βάζουν
Αυτό είναι μισή αλήθεια.
Ναι μπορεί να μπει Linux σε τέτοιο μηχάνημα αλλά δεν θα είναι λειτουργικό, θα είναι άχρηστο δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα
Και εγώ έχω βάλει windows 7 σε PIII 866mhz και 512 ram
Ακόμη και αν αφήσουμε τις παλιατζούρες σε σύγχρονο Laptop, με AMD C50 και Radeon 6250 Linux δεν μπαίνει ή για να είμαστε δίκαιοι μπαίνει αλλά ισχύει ότι παραπάνω, υπολειτουργεί
Καλό - χρυσό το Linux αλλά δεν κάνει θαύματα
-
23-02-14, 11:10 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #8
Το laptop μου ειναι το hp pavilion g6 2160-sv και
ειχα θεμα με τις καρτες γραφικων μου οι οποιες
ειναι ati... Αλλα θα ανοιξω σχετικο θεμα για να
μην βγω off topic...Τελευταία επεξεργασία από το μέλος kostaspd : 23-02-14 στις 11:21. Αιτία: προσθήκη bold
-
23-02-14, 11:26 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #9
Σε παλιο μηχανημα εννοειτε οτι μπορεις να κανεις οτι μπορει να κανει το μηχανημα, ειπαμε οτι μπορει να μπει αλλο πραγμα το τι μπορει να κανει το H/W του μηχανηματος! δεν ειπα εγω οτι θα κανει παπαδες! αλλα εκει που ενα μηχανακι το εχεις για πεταμα μπορει να βλεπεις πχ καμια σελιδα στο ιντερνετ, ή να γραφεις κειμενα κτλ. αλλα εννοιειτε οτι δεν θα μπορεις να παιζεις 3d games ή HD videos κτλ, μην λεμε και οτι θελουμε....δεν ειπα εγω οτι θα κανει θαυματα!!!!
στα μηχανηματα που λες γιατί το λες σιγουρο οτι υπολειτουργει? δε νομιζω οτι ισχυει ξαναθυμιζω υπαρχουν ΑΠΕΙΡΕΣ διανομες, μπορει να φταιει μια.....προσωπικα εχω βαλει linux σε ΑΠΕΙΡΑ μηχανηματα και δεν ειχα κανενα προβλημα πουθενα....δεν υπαρχει κανενα προβλημα με ati πολλα μηχανηματα μου εχουν. Και εμενα ο ενας λαπτοπ ειναι pavilion και παιζει μια χαρα και σε ενως φιλου ειχα βαλει ubuntu επισης ολα καλα....αν καποιος δεν μπορει να βαλει μαλλον κατι του ξεφευγει ή θελει μοντες και γνωσεις σε linux που δεν εχει..τα win ειναι πολυ ποιο βαρια απο linux και οτι το linux εχει επιπλεον πλεονεκτημα επιλογης γραφικου περιβαλλοντος.....ετσι μπορεις με ενα ελαφρυ περιβαλλον να ελαφρυνεις πολυ την καταναλωση RAM και cpu και ετσι κανεις περισσοτερα με linux....αν ενα μηχανημα ειναι αχρηστο οπως λες θα ειναι θεμα HARDWARE και μονο, κοινως αν ειναι παλιατζουρα....
Στελιο μηπως μας τα παραλες λιγο? στο παλιο μηχανημα που λες πως βρηκες drivers για win 7?????? εκτος αν δεν εβαλες κανεναν....το linux ΔΕΝ θελει drivers εκτος ελαχιστων περιπτωσεων και για τα 3d γραφικα μονο, ετσι εχει ενα τεραστιο πλεονεκτημα καθως δεν ψαχνομαστε απελπισμενα δεξια αριστερα κοβωντας φλεβες γιατι δεν βρισκουμε drivers οπως παθαμε απειρες φορες, και τελικα καταληξαμε στο σωτηριο linuxaki....
ανοιξε ενα θεμα αμα ειναι να τα πουμε εκει γιατι ηδη εγινε μανταρα αυτο. Παντως Ati εχω και εγω σε 2 laptops μου και δεν ειχα προβλημα με απειρες δοκιμασμενες διανομες, ουτε και τωρα με arch linux.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nikiforos : 23-02-14 στις 11:47.
-
23-02-14, 12:12 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #10
Ε τώρα τα παραλές εσύ,όπως το Linux έχει όλα τα generic driver για της συσκευές που υποστηρίζει μέσα στο kernel του έτσι και τα windows περνάνε generic driver για όλες της συσκευές,όπως στα linux πρέπει να περάσεις εξτρά driver για να έχεις πλήρες απόδοση από την vga ,και άλλες «παράξενες» συσκευές, τόσο πρέπει να το κάνεις και στα windows.
Ίσα-ίσα τα 7 ψάχνουν και μόνα τους και περνάνε driver μέσα από το windows update χωρίς καν να το καταλάβει κανείς.
-
23-02-14, 12:17 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #11
Δεν τα λες καλα....οταν πας να εγκατασταστησεις win πρεπει να περνας τους οδηγους για διαφορες συσκευες μεσω cds, στο linux οτι εχω βαλει μονο για 3d γραφικα ηθελα drivers οτι δλδ οτι δεν ειχα γραφικα, απλα δεν εχεις 3d επιταχυνση, και στις περισσοτερες διανομες δεν θες να ψαχνεις πολυ κανεις πχ ενα apt-get install nvidia-glx, pacman -S nvidia κτλ και για μια ασυρματη συσκευη wifi usb μου ετυχε που ηθελε ενα FW και ηταν στο cd που ειχε μαζι. Σε παλια μηχανηματα δεν υπαρχουν win drivers για νεοτερα λειτουργικα. Μου ειχαν δωσει παλια μηχανηματα και laptops και desktops και μετα τα XP δεν υπήρχε τπτ για οτι ειχε επανω η μητρικη τα 7 δοκιμαζα και εγω, εξαλου αν δεν δει την καρτα δικτυου δεν μπορει να κατεβασει, τελικα μπηκε linux σε ολα και επαιζαν τα παντα χωρις να βαλω τπτ. Οτι και να κανουν τα win δεν μπορουν να φτιασουν το linux σε αυτη την μεγιστη ευκολια! δεν υπαρχει απλα ανταγωνισμος! Μαλιστα στην περιπτωση του ubuntu ενα κουμπακι πατας και σου κανει ετοιμα και τα 3d γραφικα...για οσους βαριουνται τις εντολες. Για να ειμαστε και on topic πιστευω οτι οι περισσοτεροι εμποροι απλα μποικοραρουν το ελευθερο λογισμικο και ετσι δεν το προωθουν γιατι τους νοιαζει μονο το κερδος και σιγουρα παιρνουν ποσοστα επι των πωλησεων υπολογιστων με win ενω με linux δεν υπαρχει κανενα κερδος. Προσωπικα προτιμω να ειναι ο υπολογιστης χωρις λειτουργικο να βαζω οτι θελω αν παρω κατι και να μην πληρωνουμε και τπτ παραπανω, ετσι κι αλλιως και αυτα που πουλανε με προεγκατεστημενο linux οπως στο ESHOP δεν μας λενε τι διανομη linux είναι!!! λετε να εχουν δικους τους προγραμματιστες να εχουν καμια custom διανομη???? αλήθεια εχει παρει κανεις να μας πει με τι διανομη τα δινουν ? παντως μονο laptops-netbooks εχει και οχι desktops.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nikiforos : 23-02-14 στις 12:30.
-
23-02-14, 12:22 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #12
Γιατί έχω ένα τέτοιο Laptop και δοκίμασα τουλάχιστον 10 διανομές
Δοκίμασες και σε μηχανήματα με Radeon HD 7520G + 7670M σαν του kostaspd; και δεν είχαν κανένα πρόβλημα;
Τότε αυτό τι είναι;
Πράγμα που δεν συμβαίνει με τα windows, μπορεί να τα βάλει ο καθένας με ελάχιστες γνώσεις
Μια γνώση που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να βάλει Linux είναι η εξής
Δεν διαλέγουμε το λειτουργικό σύμφωνα με το hardware που έχουμε αλλά το αντίστροφο
Αγοράζουμε συγκεκριμένο hardware αν θέλουμε να βάλουμε Linux και καλό είναι για την ψυχική μας υγεία να αποφεύγουμε AMD/Radeon
Δεν χρειάστηκαν drivers αναγνωρίστηκαν τα πάντα άλλα δεν είναι εκεί το θέμα. Το μηχάνημα δεν ήταν λειτουργικό. Το παράδειγμα το ανέφερα όχι για να υποστηρίξω τα windows (άλλωστε δεν σκόπευα να μετατρέψω το θέμα σε windows vs Linux) αλλά για να υποστηρίξω την θέση μου οτι δεν είναι αρκετό να εγκατασταθεί μόνο ένα λειτουργικό πρέπει να μπορείς να το χρησιμοποιείς και για καθημερινή χρήση αλλιώς είναι άχρηστο
Φυσικά και θέλει drivers που πολλές φορές δεν τους έχει όχι μόνο για γραφικά, αλλά και για ασύρματες κάρτες δικτύου (τα συχνότερα προβλήματα)
-
23-02-14, 12:37 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #13
Επειδη δεν εχω τετοια μοντελα καρτες δεν εχω ιδεα τι γινεται παντως το bug που δειχνεις ειναι στο ubuntu, τι διανομες δοκιμασες δεν ξερω, φανταζομαι οχι Arch...
για τα παλια μηχανηματα οτι μπαινει κατι δεν σημαινει οτι κανει ενα παλιο μηχανηματα λειτουργικο και ΟΥΔΕΠΟΤΕ εγω ειπα κατι τετοιο....ειπα οτι το σηκωνει, το τι μπορεις να κανεις ειναι θεμα του HARDWARE του μηχανηματος....
σε αρκετα μηχανηματα δοκιμασα να βαλω win 7 και δεν εβλεπαν τπτ επανω απο την μητρικη δλδ δεν ειχα καν δικτυο, εψαχνα οδηγους κτλ ματαια εχασα απειρο χρονο που θα ειχα κανει 3 εγκαταστασεις ARCH απο κονσολα....μετα απο συνεννόηση με τους ιδιοκτητες ειπαν να βαλω μια ευκολη διανομη linux και τους εβαλα ubuntu, debian, linux mint κτλ αναλογα και ειναι ολοι ευχαριστημενοι δεν χρειαστηκε να βαλω τπτ ολα τα ειδαν αυτοματα.
Ειπαμε ναι καμια φορα εκτος τους 3d τυχαινει και με wifi αλλα συνηθως με εξωτερικες συσκευες οπως τα usbstick αλλα ειναι λιγες περιπτωσεις δλδ συνηθως μονο εκει θελει. Δλδ σιγα τα λαχανα....και παλι αναλογα την διανομη. Πχ ενα ubstick που ειχα παρει απο eshop της geetek ενω στο debian επρεπε να κανω εγκατασταση driver απο το cd με compile κτλ στο Arch επαιξε πολυ ποιο ευκολα ΧΩΡΙΣ driver με 2-3 εντολες και το εκανα σε 3 μηχανηματα.
http://www.e-shop.gr/product?id=PER.612223 αυτο εδω είναι. Σε debian stable και testing επαιξε αλλα ήθελε νεοτερο driver απο την επισημη σελιδα και με δυσκολεψε αρκετα, σε linuxmint debian επαιξε με το που το εβαλα στο pc ΧΩΡΙΣ να περασω driver, και σε Arch linux σε 3 μηχανηματα με 2-3 εντολες κονσολας χωρις να περασω κατι εγω, γιαυτο λεω ειναι αναλογα την περιπτωση. Βεβαια στο android tablet μου εβγαλε το λαδι και δεν επαιξε και ποτε! lol! στο cd του εχει android 4.X drivers....Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nikiforos : 23-02-14 στις 12:43.
-
23-02-14, 12:46 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #14
ok Nikiforos... θα ανοίξω άλλο θέμα και θα σου στείλω και pm....
-
23-02-14, 13:40 Απάντηση: Linux προεγκατεστημένο....Απορία... #15
Παρόμοια Θέματα
-
Απορία
Από superalex405 στο φόρουμ BitTorrentΜηνύματα: 4Τελευταίο Μήνυμα: 23-02-14, 16:39 -
Απορία για τμήμα του βιογραφικού(cv)
Από cool11 στο φόρουμ Εκτός θέματοςΜηνύματα: 18Τελευταίο Μήνυμα: 19-02-14, 00:48 -
Οι αρχές της Κορέας απαιτούν το προεγκατεστημένο bloatware στις Android συσκευές να μπορεί να αφαιρεθεί από τον χρήστη
Από nnn στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 51Τελευταίο Μήνυμα: 01-02-14, 16:05 -
απορια?
Από leon21 στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 8Τελευταίο Μήνυμα: 06-03-13, 15:43 -
Μια ηλίθια απορία
Από nobody στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 26-02-13, 00:18
Bookmarks