Κανένα καλό βιβλίο για Perl, ξέρει/έχει κανένας;
Θέλω κάτι που να μην είναι reference (τι το έχουμε το Διαδίκτυο), να μην είναι για εντελώς αρχάριους προγραμματιστές, αλλά να ξεκινάει την Perl από την αρχή.
Και να είναι στα Αγγλικά, if you please.
Αν έχετε ISBN ή link για Amazon (βιβλίου που ξέρετε!) θα το εκτιμήσω δεόντως![]()
Εμφάνιση 1-15 από 26
-
06-08-04, 21:27 Συστάσεις/Συμβουλές για Perl #1
-
06-08-04, 21:34 #2
Αυτά της O'Reily είναι πολύ καλά, και επίσης το "Perl and CGI for the World Wide Web: Visual QuickStart Guide".
"What is faith then but a persistent hope in the face of relentless doubt."
-
06-08-04, 21:53 #3
Με ενδιαφέρει περισσότερο η καθαρόαιμη Perl παρά τα CGI...
Αλλά ελέγχοντας το παραπάνω αναρωτιέμαι αν ξέρω με σιγουριά τι λέω
Συγχωρέστε την άγνοιά μου και εξηγήστε μου αν θέλετε:
Η perl είναι γλώσσα προγραμματισμού, ok
Άρα έχει compilers, ωραία; Ωραία
Ερωτήσεις
- Έχει και interpreters; Δηλαδή δουλεύει ως scripting;
- Οτιδήποτε γραμμένα σε perl μπορέι να γίνει binary/εκτελέσιμο; Και πως; Π.χ. στα Windows ότι έχω παίξει με Perl το τρέχω μέσω του perl.exe. Άρα το τελικό προϊόν ΔΕΝ είναι εκτελέσιμο!
- Ποιά είναι η διαφορά αυτού του "ίσως-εκτελέσιμου" από ένα CGI. Απλά ότι το CGI εκτελείται over web... είναι κάτι σαν Java applet ή ActiveX?
- Ποια η σχέση μεταξύ PhP και Perl.
-
06-08-04, 22:00 #4
Τον τελευταίο καιρό διαβάζω ένα e-book σε μορφή .pdf που μου δάνεισε ένας φίλος, και το οποίο λέγεται "Teach Yourself Perl in 21 Days".
Όντας αρχάριος στην συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού και κάπως εξοικειωμένος με κάποιες γλώσσες προγραμματισμού, άρα όχι ακριβώς πρωτάρης στον προγραμματισμό, το βρήκα καταπληκτικό σαν υλικό το οποίο με βοήθησε σύντομα να ξεδιπλώσω τις απίστευτες δυνατότητες που έχει αυτή η γλώσσα
Χωρίς εικόνες που ενδεχομένως σε κάποιους να είναι πολύτιμες σαν βοήθημα μάθησης, αλλά γραμμένο με τέτοι τρόπο που αναδεικνύει την ουσία και σου μαθαίνει γρήγορα αυτό ακριβώς για το οποίο είναι περήφανη η Perl: ότι υπάρχουν περισσότεροι (και συντομότεροι) από έναν τρόποι για να κάνεις την δουλειά σου
Ο σύνδεσμος του Amazon για το συγκεκριμένο βιβλίο είναι εδώ.
-
06-08-04, 22:01 #5
Δεν νομίζω ότι υπάρχει compiler, όπως δεν υπάρχει και για την php.
Το cgi είναι λειτουργία που έχει ο server ενσωματωμένη, τουλάχιστον ο apache. Η php πρέπει να εγκατασταθεί πάνω στον apache. Σχέση perl και php δεν πιστέυω να υπάρχει.
Φυσικά, θα μπορούσε να υπάρξει compiler για όλα. Μπορείς να φτιάξεις ένανLupus pilum mutat, non mentem
-
06-08-04, 22:11 #6
yiapap, Η perl χρησιμοποιείται πολύ στο web όταν έχει να κάνει με "input", δηλαδή αυτά που συμπληρώνεις, φόρμες, μηνύματα, username & passwords. Η να στο πω αλλίως είναι για να διαχειρίζεται text, να παίρνει πληροφορίες και να κάνει reports βάσει κάποων παραμέτρων που θα δώσεις.
"What is faith then but a persistent hope in the face of relentless doubt."
-
06-08-04, 22:16 #7Ποιά είναι η διαφορά αυτού του "ίσως-εκτελέσιμου" από ένα CGI. Απλά ότι το CGI εκτελείται over web... είναι κάτι σαν Java applet ή ActiveX?
Από την άλλη, perl, php είναι server-based. Ο server (έστω apache) κάνει το interpretation και φτιάχνει την σελίδα on the fly. Επομένως βλέπεις την σελίδα, άσχετα τι έχει το σύστημα σου εγκατεστημένο ή όχι. Το ίδιο και με την php, που είναι κάτι ανάλογο της asp. Πολύ καλύτερη γλώσσα όμως, κατά την άποψη μου.Lupus pilum mutat, non mentem
-
06-08-04, 22:21 #8
Αρχικό μήνυμα από toro
<edit>
Έπρεπε να πατήσω το link με font=1 που έλεγε "Paperback Edition"... Μα πωςδεν το είχα καταλάβει;;;
</edit>
-
06-08-04, 22:35 #9
Αρχικό μήνυμα από lazar
Άρα Perl και PhP άλλο πράμα, άσχετο; Σαν να λέμε C# και Vb.NET?
Web:
Asp και Visual Basic (σχεδόν) το ίδιο πράγμα. Φτιάχνεις ActiveX control και το κάνεις όσο θέλεις client και όσο θέλεις server. Γράφεις ASP και είναι όλο server based, αλλά η σύνταξη της γλώσσας είναι VB...
Όταν γράφεις perl... Το κάνεις compile και γίνεται cgi?
Δεν το κάνεις καθόλου compile και αναλαμβάνει το mod_perl να παίξει το ρόλο του interpreter, να κάνει parse μια-μια τις εντολές και να δώσει το HTML output;
Δεν υπάρχει γενικά compiler; Γιατί τότε, αν υπάρχει, πρέπει να τρέχω perl.exe somescript.pl
-
06-08-04, 22:56 #10
Τα αρχεία *.cgi μπορεί να είναι γραμμένα σε perl, αλλά και σε άλλες γλκώσσες. Συνήθως είναι σε perl. Στη συνέχεια τα πετάς στο dir cgi-bin (συνήθως, ανάλογα με την configuration του apache) και ο server ...ξέρει τι δουλειά του. Τα κάνει interpet και ΔΕΝ είναι compiled βέβαια.
Η php είναι c-like γλώσσα και ενσωματώνεται στην html σελίδα. Το αρχείο συνήθως έχει suffix *.p-h-p (αγνόησε τις παύλες - είναι για να μην μπερδευτεί ο server του adslgr), αλλά πάλι εξαρτάται από το configuration του apache, που από μόνο του αποτελεί αντικείμενο μεγάλης μελέτης (ίσον έχει πάρα πολλές δυνατότητες).
Παρόμοια φιλοσοφία με της VBScript, αλλά εγώ την προτιμώ γιατί δεν χωνεύω την basic (ενώ γουστάρω τη C - another story)
Compiler για perl ή p-h-p δεν έχω δει. Δεν υπάρχει και λόγος άλλωστε. Για να φτιαχτεί πρόγραμμα σε Windows; Ποιός ο λόγος; Αυτό σημαίνει εξ' άλλου script γλώσσα. Και η VBscript νομίζω δεν είναι compiled.
Πάντως, εάν ενδιαφέρεσαι για cgi, πρέπει να σου πω ότι δεν είναι και τόσο σπουδαία ιστορία. Θεωρείται αρκετά insecure. Από την άλλη δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορείς να κάνεις με p-h-p, ώστε να πρέπει να καταφύγεις σε perl ή cgi.Lupus pilum mutat, non mentem
-
06-08-04, 23:00 #11Δεν υπάρχει γενικά compiler; Γιατί τότε, αν υπάρχει, πρέπει να τρέχω perl.exe somescript.pl
Κώδικας:#!/usr/local/bin/perl
ή
Κώδικας:#!C:\Perl\bin\perl.exe
Lupus pilum mutat, non mentem
-
06-08-04, 23:04 #12
Δεν κατάλαβες την ερώτηση.
Αν πρέπει να τρέχει το perl.exe ή το οποιοδήποτε bin αυτό σημαίνει ότι η Perl είναι interpreted (scripting) γλώσσα.
Και επαναλαμβάνω την ερώτηση:
Έχει compiler;
<yiapap ακούει Alabama Song "Whisky bar" απόι ξεχασμένο CD των Doors>
-
06-08-04, 23:06 #13
Αρχικό μήνυμα από yiapap
Δεν υπάρχει γενικά compiler; Γιατί τότε, αν υπάρχει, πρέπει να τρέχω perl.exe somescript.pl
-
06-08-04, 23:10 #14
-
06-08-04, 23:13 #15
Δλδ ρε παιδιά είναι interpreted γλώσσα;
Γιατί δεν το λέτε, ντροπή είναι;
[on topic]αν κάνεις associate τα αρχεία .pl με το perl.exe δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Στο linux, αν κατεβάσω π.χ. την Perl και γράψω το "hello world" τρέχει απευθείας;
Παρόμοια Θέματα
-
Συστάσεις για 8πορτο gigabit οικιακό switch
Από cosmos στο φόρουμ NetworkingΜηνύματα: 10Τελευταίο Μήνυμα: 03-02-08, 16:13 -
Άλλο ένα θέμα για συμβουλές για RAM...
Από ikaros2006 στο φόρουμ Motherboards, CPU και memoryΜηνύματα: 9Τελευταίο Μήνυμα: 05-11-07, 11:22 -
Ζητούνται συστάσεις για αγορά τηλεόρασης TFT / plasma
Από cosmos στο φόρουμ DVB-T, Tηλεοράσεις, IPTVΜηνύματα: 11Τελευταίο Μήνυμα: 10-07-07, 18:30 -
Ζητούνται συστάσεις για ATA
Από cosmos στο φόρουμ Voice over IP (VoIP) Sip/Iax HardwareΜηνύματα: 13Τελευταίο Μήνυμα: 23-04-07, 20:48 -
Συστάσεις της Ένωσης Τραπεζών για ασφαλείς συναλλαγές μέσω Διαδικτύου
Από aesir στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 04-11-05, 11:35
Bookmarks