Δελτίο Τύπου:
Μονάδα Αριστείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) ιδρύθηκε στις 10 Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  headerellak11.png 
Εμφανίσεις:  84 
Μέγεθος:  42,8 KB 
ID: 138179Απριλίου 2014, στο Α.Π.Θ., στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με έδρα τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. Η Μονάδα Αριστείας υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Γλωσσών Προγραμματισμού και Τεχνολογίας Λογισμικού του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. Συνολικά, ιδρύονται εννέα Μονάδες Αριστείας σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορες θεματικές περιοχές.

Το λογισμικό ΕΛΛΑΚ διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να διανεμηθεί και να τροποποιηθεί από οποιονδήποτε χρήστη, πρόσωπο ή φορέα. Γνωστές εφαρμογές ΕΛΛΑΚ είναι ο φυλλομετρητής διαδικτύου Firefox (Mozilla), η σουίτα αυτοματισμού γραφείου LibreOffice/OpenOffice και το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android της Google.

Σύμφωνα με τους συντελεστές του Έργου «Εκτός από το μηδενικό κόστος απόκτησης, οι πολυπληθείς επιτυχημένες εφαρμογές του ΕΛΛΑΚ προσφέρουν στο χρήστη τους πάμπολλα άλλα πλεονεκτήματα, όπως διαφάνεια, υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία, υποστήριξη από τις διάφορες διεθνείς κοινότητες του ΕΛΛΑΚ, αποφυγή της δέσμευσης με έναν μόνο προμηθευτή λογισμικού, δωρεάν αναβαθμίσεις κ.α.».

Ο σκοπός της Μονάδας Αριστείας Α.Π.Θ. είναι, σύμφωνα με τους συντελεστές του Έργου, η διάδοση και υποστήριξη του ΕΛΛΑΚ στη θεματική περιοχή της Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανελλαδικά, και δευτερευόντως στις περιοχές των Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας και Εφαρμογών ΕΛΛΑΚ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γενικότερος στόχος της Μονάδας Αριστείας θα είναι η δικτύωση των υπαρχουσών ελληνικών κοινοτήτων του ΕΛΛΑΚ αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας γύρω από αυτό.

Για τη Μονάδα αυτή το Α.Π.Θ. συνεργάζεται με τη δραστήρια κοινότητα χρηστών ΕΛΛΑΚ GreekLUG. Η δράση χρηματοδοτείται, συνολικά, από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για τους πρώτους 21 μήνες της λειτουργίας των Μονάδων, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι δραστηριότητες της Μονάδας περιλαμβάνουν θεματικές ημερίδες και σεμινάρια 6 εβδομάδων (2 ώρες ανά εβδομάδα) που θα απευθύνονται σε στελέχη φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, της Υγείας και των ΜΜΕ όλων των βαθμίδων, σε καθηγητές, φοιτητές, υπαλλήλους του Α.Π.Θ. αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες του χώρου.

Το πρώτο σεμινάριο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το Μάιο, θα επικεντρωθεί στη Δημόσια Διοίκηση και στην Υγεία, και η στελέχωσή του θα γίνει με ανοιχτή πρόσκληση. Επιπλέον, προγραμματίζονται εβδομάδες εκπαίδευσης και ανάπτυξης λογισμικού ΕΛΛΑΚ για επιλεγμένα στελέχη στην έδρα της Μονάδας. H Μονάδα μεταξύ άλλων θα διαθέτει διαδικτυακό τόπο και επιστημονική ομάδα ενημέρωσης και υποστήριξης χρηστών ΕΛΛΑΚ.

Πηγή : ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ