Η ΙΒΜ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ξεκινά την παραγωγή επεξεργαστών Cell στα 65nm, στο εργοστάσιο της στο East Fishkill, Nέα Υόρκη. Οι επεξεργαστές Cell σχεδιάστηκαν από κοινού από τις IBM, Sony, Toshiba και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται στο Playstation 3 καθώς και σε μια σειρά από blade servers (QS20) της IBM. Σύντομα επίσης θα εμφανιστούν σε έναν υπερυπολογιστή με τον όνομα "RoadRunner" για το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας.

Στο πρόσφατο συνέδριο ISSCC (ΙΕΕΕ International Solid State Circuits Conference) που διεξήχθη στα μέσα Φεβρουαρίου, η IBM παρουσίασε ένα paper στο οποίο αναφέρεται σε μια σειρά από βελτιστοποιήσεις τις οποίες έκανε στον επεξεργαστή κατά την μετάβαση στα 65nm. Στο paper με τίτλο Implementation of the CELL Broadband Engine™ in a 65nm SOI Technology Featuring Dual-Supply SRAM Arrays Supporting 6GHz at 1.3V, η ΙΒΜ αναφέρει ότι έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικές τάσεις τροφοδοσίας για τον πυρήνα του επεξεργαστή και για τις on-chip SRAM μνήμες (τυπικά οι L1 και L2 caches) με αποτέλεσμα να μπορεί να πετύχει μεγαλύτερη σταθερότητα στα κύτταρα των μνημών και μικρότερη κατανάλωση στα κυκλώματα λογικής. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο του paper, ο επεξεργαστής μπορεί πλέον να λειτουργήσει στα 6GHz με τάση τροφοδοσίας τα 1.3V (σε αντίθεση με την τρέχουσα έκδοση των 90nm που διατίθεται στα 3.2GHz).

Η Sony αναμένεται να χρησιμοποιήσει άμεσα το νέο ολοκληρωμένο για το Playstation 3 προκειμένου να μειώσει το κόστος της κονσόλας. Παρόλα αυτά είναι μάλλον απίθανο ο επεξεργαστής που θα χρησιμοποιηθεί να επωφεληθεί των έξτρα δυνατοτήτων.

Πηγές :
- Ανακοίνωση τύπου της IBM : http://www-03.ibm.com/press/us/en/pr...ease/21222.wss
- IBM Tweaks Cell Chip, Moves to 65 Nanometer Process
- IBM starts producing Cell chip at 65nm
- IBM starts 65nm Cell production
- Τα papers από το ISSCC δεν διατίθενται ακόμα. Ένα abstract από το συγκεκριμένο paper καθώς και από τα υπόλοιπα papers που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ (pdf αρχείο).