Καλησπέρα,
Αναμένω απο ώρα σε μέρα να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία VDSL στο σπίτι μου (HOL). Προς το παρόν με την adsl έχω πολύ χαμηλό συγχρονισμό (γενικότερο πρόβλημα της περιοχής Ζωγράφου) και τις τελευταίες μερες αποσυνδέσεις. Η ποιότητα της γραμμής από την καμπίνα μέχρι την πολυκατοικία μου ειναι κάτι που προς το παρόν δε θα ρωτήσω/σχολιασω μιας και δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η υπηρεσία (ούτως ή αλλως δεν μπορώ εγώ να την επηρεασω αυτή τη διαδρομή). Σκεπτόμενος πιθανους λόγους απωλειών αποφάσισα να ανοίξω αυτό το τόπικ εν είδη πιο πολύ θεωρητικής-ενημερωτικής συζητησης σχετικά με τα καλώδια την ποιότητα και τους τρόπους να απομονώσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν τις απώλειες στη σύνδεσή μας ( και αναφέρομαι στο κομμάτι της σύνδεσης που μπορούμε να πειράξουμε δηλαδή απο το καφαο της πολυκατοικίας μέχρι και την πρίζα του σπιτιού και απο την πρίζα του σπιτιού μέχρι το πισί μας):
και ξεκινάω με τις απορίες μου:
1) Η πρίζα τηλεφώνου του σπιτιού μου (νοικιάζω και δεν έχω επέμβει ) είναι 2 ("αμφιβόλου ποιότητας) καλώδια που βγαίνουν μέσα από τον τοίχο (αναμεσα σε στόκο) και απλά συνδέονται σε ένα βύσμα (αρκετά χύμα) και αυτό είναι η πρίζα του τηλεφώνου μου. Γνωρίζω προφανώς ότι γενικα κάπως έτσι ειναι οι πρίζες. Απλώς προβληματίζομαι σχετικά με την ποιότητά της. Κατα πόσο μία αλλαγή του βύσματος και ένας καθαρισμός των καλωδίων (στην απόλειξή τους είναι ψιλογυμνα με στόκους τοίχου λερωμένα) θα μου έδεινε κάποια καλύτερα αποτελέσμα?
2) Πόσο εύκολο ειναι σε ένα νοικιασμένο σπίτι να τραξήξεις εντελώς καινούριο καλώδιο απο το καφαό της πολυκατοικίας μέχρι το διαμέρισμα? απο που θα περνάει το καλώδιο ? γινεται χωρίς "ζημια" να αντικαταστήσει το παλιό? τι καλώδιο χρειάζεται και ποιο το κόστος περίπου?
3) Το ρουτερ βρίσκεται σε μια θέση στο σπιτι μου που για να συνδέσω το desktop απαιτείται μεγάλο καλώδιο ethernet . Ειναι προτιμότερο να αγοράσω ένα καλώδιο 10μ πχ αυτο (http://www.e-shop.gr/utp-cable-cat6-...m-p-PER.750171) (θέλω utp cat 5e ή cat 6?) . Μήπως ειναι προτιμότερο να πάρω ένα μεγάλο καλώδιο τηλεφώνου ώστε να συνδέσω το ρούτερ με την πρίζα τηλεφώνου με αυτό το μακρυ καλώδιο? (εννοώντας προφανώς ότι έτσι το ρουτερ θα βρίσκεται πιο κοντά στο desktop και θα χρησιμοποιήσω πιο μικρό ethernet.. ποιο απο τα 2 ειναι προτιμότερο απο άποψη απωλειών/τιμής? )
και άλλα θα μου έρχονται σιγά σιγά..
αναμένω τις απαντήσεις σας!
thankw
Εμφάνιση 1-13 από 13
-
06-10-14, 18:08 Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #1
-
06-10-14, 19:05 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #2
Δεν είμαι και ο πιο ειδικός να σου απαντήσω, αλλά μπορεί να σε βοηθήσουν οι συμβουλές που δόθηκαν σε εμένα σε αυτό το νήμα. Το ότι είσαι σε πολυκατοικία περιπλέκει λίγο τα πράγματα... ή καλώδιο θα τραβήξεις απ' έξω, ή θέλει ξηλώματα τα καπάκια της εγκατάστασης που είναι σοβατισμένα / βαμμένα από πάνω, δηλαδή ηλεκτρολόγο και μερεμέτια φουλ. Αλλά φαντάζομαι στη χωνευτή (και όχι ΚΑΦΑΟ) της πολυκατοικίας σου θα γίνεται ένας χαμός από καλώδια, πώς θα βρείς ποιό ζεύγος είναι της γραμμής σου χωρίς να σου την πέσουν όλοι, ώστε να συνδέσεις το UTP; Με Cat5e είσαι καλυμμένος μέχρι περίπου 100μ καλώδιο, το Cat6 έχει καλύτερη μόνωση των καλωδίων, οπότε, θεωρητικά, είναι καλύτερο για μεγάλες αποστάσεις. Τα άλλα που λές για την πρίζα νομίζω είναι δευτερεύοντα αν η επαφές είναι καλές... Τέλος, είναι πολύ καλύτερο να παρεμβάλλεται 10m UTP από το ρούτερ στο PC απ' ότι 10m καλώδιο τηλεφώνου από την πρίζα στο router... τσάμπα πέρναγες τα UTP από τη χωνευτή;
Θα σου πρότεινα να ενημερώσεις τον διαχειριστή της πολυκατοικίας πριν κάνεις ο,τιδήποτε και να φωνάξεις ηλεκτρολόγο για αυτή τη δουλεία, μην τσιγκουνευτείς, είναι σίγουρο ότι θα δείς τρελή βελτίωση σε σχέση με αυτό που έχεις τώρα... Και έχε υπόψιν σου ότι μια πτωχή συνδεσμολογία στο σπίτι θα επηρεάσει περισσότερο την ποιότητα σύνδεσης όταν θα έχεις VDSL απ΄ότι την επηρέαζε όταν είχες ADSL ...Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gor : 06-10-14 στις 19:12.
-
06-10-14, 19:56 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #3
1 & 2 κλυτερα να ρωτησεις ηλεκτρολογο να σου πει για να μην μπερδευτεις με τον κατανεμητη, αλλα για να μην σε αποθαρηνω μπορει καποιος αλλος αργοτερα να σου πει κατι παραπανω
Κανονικα μεχρι την μπριζα σου ειναι δουλεια του οτε, απο την μπριζα σου και μετα ειναι δουλεια δικη σου
3 - το καλυτερο και πιο απλο αφου εισαι σε νοικι ... ειναι να βρεις σε ποια μπριζα απο τις 2 ερχεται πρωτα το καλωδιο απο τον κατανεμητη και μπαινει μεσα σπιτι & επειδη οπως τα λες ειναι χαλια η μπριζα αν μπορεις ξεσυνδεεις την δευτερη(την αλλη) για να μην υπαρχει απλωκεια αν ειναι σε ασχημη κατασταση
Καθαριζεις τα καλωδια απο την πρασινιλα και βαζεις ενα τετοιο
http://www.eaparts.gr/images/parts/2....07.07.03a.jpg
συνδεεις στα δυο τελευταια αριστερα μονο τα 2 τα καλωδια που φερνουν σημα (αυτο το καταλαβαινεις απο το ηχιτικο στο τηλεφωνο)
Νομιζω αυτο ειναι το καλυτερο που μπορει να καννεις απο την πλευρα σου ... αν νομιζεις οτι εχεις απλωλεις τοτε ρωτας ηλεκτρολογο η στον παροχο αν εχεις αποσυνδεσεις οταν ερθει το vdsl
Κανοντας αυτο εχεις το καλυτερο δυνατο μεσα σπιτι
εκει βαζεις το μοντεμ το πολυ 2 μετρα με ενα τετοιο καλωδιο αρσενικο RJ11 σε RJ11
http://www.cablesdirect.co.uk/write/...cts/BT-1xx.jpg
και απο το Lan του μοντεμ το καλωδιο στο λινκ που εδωσες οσοσ χρειαστει (μεχτι 100 μ)
Βεβαια περιμενε αν καποιος αλλος μπορει να σου συστησει κατι καλυτερο
-
06-10-14, 20:32 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #4
Η δικαιοδοσία του ΟΤΕ σταματά έξω από τις ιδιοκτησίες, στον κεντρικό κατανεμητή της οικοδομής αν πρόκειται για πολυκατοικία ή στην εξωτερική χωνευτή αν πρόκειται για μονοκατοικία.
Θα έλεγα να μην ασχοληθείς καθόλου με το καλώδιο από το διαμέρισμα μέχρι την κατανεμητή μιας και είσαι στο νοίκι και όχι δικό σου σπίτι.
Πρώτιστα θέλεις ηλεκτρολόγο και αρκετά μερεμέτια, μιας και πρέπει ν' ανοίξεις και τα ενδιάμεσα κουτιά διακλάδωσης, άρα θέλεις μετά στοκάρισμα και βάψιμο.
Δευτερευόντως και κυρίως, αφού θα βάλεις VDSL από καμπίνα δεν θα έχεις μείωση στην απόδοση, στον ίδιο βαθμό που θα είχες μέσω αστικού κέντρου.
Στα υπόλοιπα συμφωνώ με τον @babis3g.
-
06-10-14, 20:45 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #5
ναι απλος χωρις να πειραξει μερεμετια αποσυνδεει απο επανω αυτα που πανε στην αλλη μπριζα χωρις να πειραξει τιποτα αλλο, βαζει και την μπριζα με το αυτοκολλητο και ειναι το καλυτερο που μπορει να κανει
Αλλιως ας μιλησει του ιδιοκτητη
-
07-10-14, 14:13 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #6
Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Σχετικά με τις πρίζες. Εγώ μόνο μία πρίζα τηλεφώνου βλέπω στο σπίτι μου (η οποία ειναι ακριβώς έτσι http://www.eaparts.gr/images/parts/2....07.07.03a.jpg ). Απλά άμα βγάλω το καπάκι βλέπω τα καλώδια που συνδέονται στο βύσμα ότι έχουν πάνω στόκο οπότε σκέφτομαι μήπως επηρεάζεται κάπως και δημιουργείται θόρυβος κλπ
-
07-10-14, 14:37 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #7
Πρεπει να ειναι οκ απο τον στοκο, απλα αν εχουν πρασινιλα, αν μπορεις ξυσε τα λιγο και ξαναβιδωσε τα, αν εχουν υγρασια αλλαξε και ολη την μπριζα (3-4 ευρω εχει απο σουπερ μαρκετ) γιατι υπαρχουν 2 μικρες χαλκινες επαφες εκει στην βαση του RJ11 που μπορει να εχουν πιασει και αυτες πρασινηλα
Αν δεν εχει υγρασια και πρασινιλα δειχνει οτι ειναι ενταξει
-
11-10-14, 14:39 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #8
-
11-10-14, 14:43 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #9
-
11-10-14, 14:48 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #10
τι ταχυτητα ερχεται εδω αλλα συνδεμενος με καλωδιο οχι wifi
http://www.speedtest.net/
-
12-10-14, 16:06 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #11
-
12-10-14, 17:56 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #12
πολυ καλα ειναι
αυτο ομως που προσεξα (ασχετο απο την περιπτωση) ειναι οτι εχει αυξηθει το max downstream στο 120555 kbps (120 Mbps) ... δηλαδη εχεουν ανοιξει και αλλο τις γραμμες (ασχετα αν ειναι περιορισμενες σε 50 η ταχυτητα) ... μπορει ο οτε στο μελλον να ανεβασει ταχυτητες
-
12-10-14, 21:52 Απάντηση: Συνδεσμολογία, ποιότητα καλωδίων και μείωση απωλειών #13
Πάντα ήταν έτσι η ταχύτητες και το πόσο δείχνει, εξαρτάται από την απόσταση και την καλωδίωση.
Αν θυμάμαι καλά η μεγαλύτερη ταχύτητα που έχω δει είναι ~147Mbps.
Παρόμοια Θέματα
-
Καλωδίωση και συνδεσμολογία για Internet & Τηλεφωνία σε 3 δωμάτια
Από DxL στο φόρουμ NetworkingΜηνύματα: 47Τελευταίο Μήνυμα: 22-08-15, 01:01 -
Ενσύρματη συνδεσμολογία 3 υπολογιστών στην ίδια γραμμή ADSL
Από knaison στο φόρουμ NetworkingΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 04-08-14, 04:41 -
Μείωση απόστασης καλωδίων - σχέδιο ΟΤΕ περιοχής μου
Από puntomania στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 12-02-14, 11:02 -
καναλια καλωδιων
Από karetsos στο φόρουμ Hardware ΓενικάΜηνύματα: 4Τελευταίο Μήνυμα: 25-11-13, 11:29 -
Κλέφτες καλωδίων άφησαν εκατοντάδες σπίτια χωρίς internet στο Cambridge της Αγγλίας
Από lover στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 53Τελευταίο Μήνυμα: 30-10-13, 14:30
Bookmarks