Συνεχίζω εδώ συζήτηση που ξεκινήσαμε σε διπλανό θέμα για επιλογή εξωτερικού καλωδίου. Επιτρέψτε μου την μικρή επανάληψη όσων ειπώθηκαν για οικονομία χρόνου:
Δοθείσης ίδιας λοιπής προστασίας (μόνωσης/θωράκισης), εάν συγκρίνουμε ηλεκτρικά το κλασικό 10ζευγο τηλεφωνικό PET (10x2x0.6mm) με ένα TP cat5e εξωτερικού χώρου με συνήθη διατομή 24AWG (0.51mm) αλλά πιστοποιημένο για μεγαλύτερες συχνότητες, είναι πραγματικά προτιμότερο το πρώτο για αποστάσεις έως 100m?
Εάν έχει κάποιος ποιοτική εικόνα, ή ποσοτική εκτίμηση της διαφοράς, θα χαιρόμουν να ακούσω τη γνώμη του.
Εμφάνιση 1-15 από 783
-
19-02-16, 14:47 Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #1
-
19-02-16, 16:43 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #2
Η πρακτική που ακολουθείται είναι ότι από το αστικό κέντρο μέχρι την καμπίνα, γίνεται χρήση καλωδίου που έχει π.χ. 300 ζεύγη 26AWG. Μετά την καμπίνα και μέχρι το σπίτι μας έρχεται (υπόγεια ή εναέρια) καλώδιο με Χ ζεύγη αλλά μεγαλύτερης διατομής. Σε μεγάλες αποστάσεις (από την καμπίνα) γίνεται χρήση της μεγαλύτερης διατομής π.χ. 22AWG που είναι συνηθισμένη τιμή σε αραιοκατοικημένες περιοχές.
Ο λόγος είναι κυρίως πρακτικός και οικονομικός. Αν θέλαμε να φέρουμε 300 ζεύγη AWG22 θα περνούσαμε περισσότερα ή μεγαλύτερα κεντρικά καλώδια, που ανεβάζουν το κόστος. Όμως από την καμπίνα και περιμετρικά προς τα σπίτια μπορούμε να περάσουμε καλώδια μεγαλύτερης διατομής αλλά με λιγότερα ζεύγη, διατηρώντας το κόστος σε φυσιολογικές τιμές.
Επίσης μη ξεχνάς ότι στην παραδοσιακή τηλεφωνία μεταφέρεται τάση DC. Όση μεγαλύτερη η διατομή του αγωγού τόσο μακρύτερα μπορεί να μεταφερθεί χωρίς να έχουμε θέματα στην τηλεφωνία.
Ένας ακόμη λοιπόν λόγος είναι ότι θα πρέπει να κρατηθεί η DC αντίσταση κοντά στην ιδανική τιμή των 1300Ω για όλη την διαδρομή. Mε τα καλώδια 24AWG ξεπερνάμε κατά πολύ αυτό το όριο, οπότε κάνοντας ταυτόχρονα χρήση παχύτερων αγωγών, καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την συνολική αντίσταση σε λογικές τιμές.
Χοντρικά μεγαλύτερη διατομή σημαίνει μικρότερη αντίσταση, αλλά είναι ένας μόνο παράγοντας της εξασθένισης για την ίδια απόσταση.
Η τιμή των 13,8dB αφορά εξασθένιση (ανά χιλιόμετρο) για καλώδιο 26AWG (0,4mm), όταν στο 24 AWG (0,51mm) πέφτει στα 11,92dB και στο 22 AWG (0,64mm) ακόμη περισσότερο στα 8,62dB
Βέβαια όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, για μικρές διαδρομές (π.χ. 20-30 μέτρα) δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά αν θα περάσουμε 22-24AWG καλώδιο, αλλά αν μπορούμε δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουμε.
-
19-02-16, 18:05 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #3
Nα προσθέσω σε αυτά που είπε ο @jkoukos ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα με την διατομή και την διάμετρο των καλωδίων και γι' αυτό θα πρέπει να προσέχουμε σε τι αναφέρεται ο κάθε κατασκευαστής ή πωλητής. Το 0.51 που αναφέρεις για το UTP είναι διάμετρος ενώ το 0.60 για το τηλεφωνικό είναι διατομή. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο γιατί μιλάμε για τριπλάσια διατομή καλωδίου το τηλεφωνικό με το UTP. Επίσης αν έχουμε μεγάλες αποστάσεις μπορούμε να επιλέξουμε και μεγαλύτερη διατομή στο τηλεφωνικό για καλύτερο αποτέλεσμα (π.χ. 0.80).
Παρακάτω φαίνεται η αντιστοιχία και οι διαφορές. Στην φωτογραφία είναι ένα UTP CAT5e 24AWG και δίπλα ένα τηλεφωνικό 0.60.
Imagination is more important than knowledge.
Knowledge is limited
IMAGINATION ENCIRCLES THE WORLD
Albert Einstein
-
23-04-18, 08:59 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #4
Παλιό θέμα αλλά θα ήθελα μια βοήθεια .
Θέλω να περάσω νέο καλώδιο από τον κατανεμητη του ΟΤΕ μέχρι το ρούτερ. Η απόσταση αυτή ειναι 100 μέτρα. Τώρα υπάρχει ένα καλώδιο ftp cat5e το οποίο μάλιστα περνάει μαζί με άλλα 10 ίδια για τα υπόλοιπα σπίτια και μαζί αλλά 10 καλώδια του ρεύματος όλα από ένα μεγάλο κανάλι.
Τι καλώδιο να επιλέξω; utp-ftp cat6 ή pet με μεγάλη διάμετρο ; και κάτι άλλο να χρησιμοποιήσω το ίδιο κανάλι η να περάσω καινούργιο ; επηρεάζουν όλα τα υπόλοιπα καλώδια την γραμμή μου ;
-
23-04-18, 10:09 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #5
Τηλεφωνικό PET, που έχει μεγαλύτερη διατομή και να το περάσεις χωριστά για να μην τρέχει δίπλα στα καλώδια ρεύματος.
Knowledge is limited
Albert Einstein
-
23-04-18, 13:06 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #6
-
24-04-18, 08:27 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #7
Καλημέρα
Ας ρωτήσω και εγώ εδώ για μια βοήθεια
Θέλω να κατεβάσω στο γκαραζ ενα καλώδιο δικτύου το οποίο θα θα ξεκινάει μέσα απο το σπίτι και μετά θα είναι εξωτερικό.
Περίπου 25 30 μέτρα τι καλώδιο να επιλέξω λόγω ότι θα είναι και εξωτερικά?
-
24-04-18, 09:20 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #8
UTP για εξωτερική χρήση, απλά επιλέγεις κατηγορία(CAT 5e, CAT 6, κ.λ.π.).
Knowledge is limited
Albert Einstein
-
24-04-18, 11:17 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #9
Σε ευχαριστώ πολύ
-
15-07-18, 21:44 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #10
Καλησπέρα,
θέλω να τραβήξω νέο καλώδιο από το κουτί του ΟΤΕ της πολυκατοικίας στο ισόγειο προς τον 1ο όροφο. Η απόσταση είναι περίπου 15-20 μέτρα εκ των οποίων τα 2 περίπου σε εξωτερικό χώρο. Έλεγα να ρίξω Ubiquiti Toughcable που είναι εξωτερικού χώρου. Τι λέτε; Ή καλύτερα PET;
-
15-07-18, 21:48 Απάντηση: Καλώδιο εξωτερικού χώρου για σύνδεση xDSL - τηλεφωνικό PET ή UTP/STP/FTP? #11Imagination is more important than knowledge.
Knowledge is limited
Albert Einstein
-
24-12-18, 17:44 Απάντηση: Cosmote/Huawei Hybrid Access Gateway HA35 - Βοήθεια !! #12
Γεια σας,
Χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο hybrid εδώ κ κάποια χρόνια και γενικά είμαι ευχαριστημένος. Πρόσφατα έκανα αναβάθμιση σε vdsl αλλά έχω κάποια θεματάκια.
1) συνδέομαι στα 24mbos ενώ έχω 50αρα αλλά μου είπαν ότι είμαι σχετικά μακριά από τη καμπίνα. Επειδή έχω μια συσκευή προστασίας ρεύματος και τηλ φίλτρου της apc δοκίμασα και έκανα παράκαμψη του φίλτρου και χειροτέρεψε πέφτοντας στα 15mbps. Στον ΟΤΕ δε ξέρουν γιατι συμβαίνει αυτό.
2) θα ήθελα να κάνω το εξής. Μπορώ να παρω ένα vdsl ρουτερ με υποστήριξη voip και να το συνδέσω αντί του hybrid όποτε μου τελειώνουν τα δεδομένα στο 4g? Για να δω μηπως μπορώ να πιάσω περισσότερα από 24mbps... αν ναι θέλει κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση; Ευχαριστώ
-
24-12-18, 18:27 Απάντηση: Cosmote/Huawei Hybrid Access Gateway HA35 - Βοήθεια !! #13
Συνήθως οι συσκευές προστασίας επηρεάζουν λίγο έως πολύ τον συγχρονισμό, εξαρτάται και από την ποιότητα τους, τώρα γιατί σε σένα γίνεται ακριβώς το αντίθετο είναι πράγματι παράξενο.
Τα modem/router των παρόχων στην πλειοψηφία τους συγχρονίζουν καλύτερα στις δικές τους γραμμές, μην περιμένεις να δεις καμιά μεγάλη διαφορά με κάποιο του εμπορίου και θα είναι η εξαίρεση, το πιο πιθανό είναι να συγχρονίζει πιο χαμηλά.Imagination is more important than knowledge.
Knowledge is limited
Albert Einstein
-
27-12-18, 16:28 Απάντηση: Cosmote/Huawei Hybrid Access Gateway HA35 - Βοήθεια !! #14
Σε συνέχεια της παραπάνω ανάρτησης που έκανα άλλαξα το καλώδιο που έρχεται από το κουτί του σπιτιού μέχρι το router (10m) και είδα βελτιώση στη σύνδεση από 23mbps στα 32mbps (με μέγιστο 37 όπως δίνει το router). Χρησιμοποίησα καλώδιο PET 2 ζευγών αλλά μάλλον έπρεπε να πάρω πιο χοντρό καλώδιο. βέβαια τα σύνδεσα σαν ζευγάρι και τα 4 αλλά πάλι νομίζω πως είναι λεπτά. Αφού για να φύγει η προστασία πρέπει να το ζεστάνω αλλιώς κόβεται.. Ως ζευγάρι είναι πιο χοντρό αλλά νομίζω ίσως έβλεπα καλύτερη βελτίωση γιατί σε κάποια φάση μου κόπηκε το ένα και συνδέονταν στα 26mbps. Είναι πολύ ευαίσθητο το vdsl...
-
27-12-18, 17:00 Απάντηση: Cosmote/Huawei Hybrid Access Gateway HA35 - Βοήθεια !! #15Imagination is more important than knowledge.
Knowledge is limited
Albert Einstein
Παρόμοια Θέματα
-
Μείωση των ορίων αποθηκευτικού χώρου για όλους τους χρήστες του OneDrive από το 2016
Από nnn στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 79Τελευταίο Μήνυμα: 13-12-15, 23:06 -
Καλώδιο micro-usb για φόρτιση
Από hammered στο φόρουμ Laptop, tablet και mobile computingΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 06-06-15, 00:04 -
Asus dsl n16u βοηθεια για συνδεση ως router
Από parkos στο φόρουμ Asus XDSL modems και routersΜηνύματα: 11Τελευταίο Μήνυμα: 19-04-15, 01:16 -
access point εξωτερικου χωρου
Από astrea966 στο φόρουμ Wireless NetworkingΜηνύματα: 14Τελευταίο Μήνυμα: 31-03-15, 23:27 -
Κάλυψη εξωτερικού χώρου με Wi-Fi
Από manospcistas στο φόρουμ Wireless NetworkingΜηνύματα: 13Τελευταίο Μήνυμα: 29-03-15, 00:53
Bookmarks