Γεια σας παιδιά,
Έχω βάλει το FreePbx μου να λειτουργεί στο Raspberry μου (Pi 3) σε σκληρό δίσκο (1TB) και θέλω να κάνω Backup το FreePbx μου, για να έχω ένα αντίγραφο ασφαλείας.
Η διαμόρφωση (partition) του σκληρού μου δίσκου φαίνεται στην παρακάτω εικόνα
Η λίστα όλων των δίσκων του συστήματος του Raspberry φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1) Πως μπορώ να κάνω Backup το FreePbx από τον σκληρό μου δίσκο σε ένα άλλο;
2) Μπορώ να κάνω Backup το FreePbx μου, από τον σκληρό μου δίσκο Live, δηλαδή ενώ λειτουργεί το τηλεφωνικό μου κέντρο να δημιουργώ ένα αντίγραφο ασφαλείας; Τι εντολές πρέπει να δώσω στο RasPbx από τον υπολογιστή μου μέσω Putty για να κάνω Backup στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μου.
Ενημερωτικά: Στον υπολογιστή μου έχω δυο λειτουργικά συστήματα, Windows 10 και Ubuntu (Linux) 16.04 κατά 98% χρησιμοποιώ Ubuntu.
Εμφάνιση 1-15 από 32
-
31-01-17, 08:13 Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry Pi 3 #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Telchinios : 31-01-17 στις 11:46.
-
31-01-17, 18:22 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #2
Το backup μπορείς να το κάνεις με κάποιο πρόγραμμα κλωνοποίησης του δίσκου.
Υπάρχουν πάρα πολλά.
Δες ποιο θα σε βολέψει.
Η διαδικασία είναι η εξής:
Βγάζεις τον δίσκο, τον βάζεις στο μηχάνημα που θα τρέξεις το πρόγραμμα κλωνοποίησης και ξεκινάς την διαδικασία.
Μπορείς να το κοινοποιήσεις σε άλλον δίσκο ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους είτε να κάνεις ένα ή περισσότερα image αρχεία.
Προσοχή γιατί όλα τα image αρχεία δεν παίζουν σε όλα τα προγράμματα κλωνοποίησης.
Δηλαδή το κάθε ένα δημιουργεί τα δικά του.
Να το κάνεις live, την ώρα δηλαδή που λειτουργεί, δεν μπορεί να γίνει (αλλά δεν θα ήταν και σωστό).
Κάποια αρχεία θα είναι ανοικτά και πιθανόν να σου δημιουργήσουν πρόβλημα ή να μην γίνουν σωστά backup.
Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις backup μόνο τα αρχεία διαμόρφωσης config.
Αλλά κάτι τέτοιο ναι μεν έχει λιγότερη διαδικασία και μπορεί να γίνει απομακρυσμένα αλλά:
1. πρέπει να βρεις το path αυτών των αρχείων
2. μετά από κάποιο upd μπορεί να μην λειτουργούν κάποιες εντολές τους
3. απαιτούν την εγκατάσταση του συστήματος από την αρχή και στην συνέχεια το πέρασμά τους κατά την διαδικασία του restore.| "Anyone can build a fast CPU.
| The trick is to build a fast system."
|____________Seymour Cray...
-
31-01-17, 20:14 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #3
Γεια σου Αγαπητέ deniSun,
Μπορείς να μου πεις το Clonezilla Live είναι καλό για να το χρησιμοποιήσω; ή υπάρχει κάποιο καλύτερο;
Σ' ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!!!
-
31-01-17, 22:17 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #4
-
31-01-17, 22:52 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #5
Το Raspbx έχει έτοιμη εντολή η οποία κάνει backup live.
Βάζεις ένα usb flash σε μία θύρα το κάνεις mount στο /mnt και μετά τρέχεις την εντολή raspbx-backup και ακολουθάς τις οδηγίες.
Σε περίπου 20-30 λεπτά θα έχεις ένα backup image .
-
01-02-17, 00:17 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #6
Η μέθοδος που χρησιμοποιώ εγώ είναι με το clonezilla. Το μειονέκτημα είναι ότι σου διαρκεί η διαδικασία το κέντρο θα είναι έκτος.
Κατεβάζεις το κέντρο και αφαιρείς το usb δίσκο. Με ένα live cd του clonezilla ξεκινάς το pc ή laptop σου. Συνδέεις το usb δίσκο στο clonezilla pc και κάνεις την διαδικασία backup device to image. (η επαναφορά είναι ίδια αλλά κάνεις το restore image to device). Μετά βάζεις τον δίσκο πίσω στο κέντρο και είσαι έτοιμος.
Ένα σχετικό video
-
01-02-17, 00:25 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #7
Απορια... Γιατι τοσο μεγαλο δισκο? Τι αποθηκευει και σου πιανει τοσο χωρο?
-
01-02-17, 11:25 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #8
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα deniSun, gsan, Kronos911, in2dark
Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
Φίλε in2dark δεν υπάρχει λόγος που χρησιμοποιώ τόσο μεγάλο δίσκο απλά αγόρασα ένα μεγάλο για να υπάρχει άφθονος χώρος. Μάλιστα τώρα σκέφτομαι να μειώσω το μεγάλο partition από 700 σε 400 GB ή και σε λιγότερο.
Αγαπητέ φίλε gsan
θα ήθελα να δοκιμάσω τον δικό σου τρόπο πρώτα.
Σε παρακαλώ πες μου πως ακριβώς θα το κάνω γιατί προσπάθησα και δεν μου το έκανε, όμως να σου περιγράψω τι έκανα. Είμαι καινούριος σε αυτά.
1) Καταρχάς μίκρυνα το partition (ext4) από 700 GB σε 150 GB
2) Μετά έβαλα ένα σκληρό δίσκο (2 Τ) που έχω πάνω στο Raspberry, και με το Putty έδωσα την εντολή sudo fdisk -l για να δω την λίστα των δίσκων που βρίσκονται πάνω στο Raspberry.
3) Κατόπιν έδωσα την εντολή mount /dev/sdb5 /mnt
4) Ύστερα έδωσα την εντολή raspbx-backup και μου γράφει:
Image file including full path: και του γράφω εγώ /mnt/backup.img
5) Μετά μου ζητά να του γράψω το μέγεθος του Image αρχείου και του πληκτρολογώ 154624 (151GB) το ίδιο ακριβώς όσο είναι και αυτό συν 1 παραπάνω GB.
6) Και στο τέλος μου γράφει το παρακάτω:
Υποθέτω ότι κάτι δεν έγραψα σωστά με την εντολή mount και το μονοπάτι που θα αποθηκευτεί το Image αρχείο.
Σε παρακαλώ gsan πες μου τι κάνω λάθος και δεν μου κάνει το Backup
Περιμένω νέα σου........Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Telchinios : 01-02-17 στις 11:32.
-
01-02-17, 16:39 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #9
Αυτό που σου λέει είναι ότι δεν έχεις δικαιώματα για την δημιουργία αρχείου μέσα στον φάκελο /mnt/
Φτιάξε το image στον προσωπικό σου home φάκελο.| "Anyone can build a fast CPU.
-
01-02-17, 19:59 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #10
Αγαπητέ φίλε deniSun,
Αυτό που μου λες για τον προσωπικό μου home φάκελο δεν το καταλαβαίνω τι ακριβώς πρέπει να κάνω;
Σε παρακαλώ αν μπορείς να με βοηθήσεις γιατί είμαι καινούριος σε αυτά, και πολλές φορές μέχρι να καταλάβω τι γίνεται, ενεργώ στα τυφλά μέχρι να τα κατανοήσω και να μπει κάτω από τις γνώσεις μου.
Θα σου γράψω τι ακριβώς έκανα με δικά μου λόγια και όπου είμαι λάθος αν μπορείς διόρθωσε με να το κάνω σωστά.
1) sudo fdisk -l Εδώ έδωσα την εντολή αυτή για να δω την λίστα με τους σκληρούς δίσκους και τα partitions τους.
2) mount /dev/sdb5 /mnt Εδώ όρισα ότι το partition sdb5 του σκληρού δίσκου (2 Τ) θα είναι το μέρος όπου θα αποθηκευτεί το image αρχείο.
3) raspbx-backup Εδώ με την εντολή αυτή, είπα στο Raspberry να δημιουργήσει ένα backup image αρχείο.
4) Image file including full path: Εδώ μου ζητά το μονοπάτι που θα αποθηκεύσει το image αρχείο, και του έγραψα αυτό /mnt/backup.img που δεν το καταλαβαίνω, όμως το έγραψα γιατί το είδα εδώ σε αυτήν την σελίδα
5) Μετά μου ζητά να του γράψω το μέγεθος του Image αρχείου και του πληκτρολογώ αυτό 154624 δηλαδή κατά ένα GB μεγαλύτερο από αυτό που είναι.
6) Και στο τέλος μου γράφει το παρακάτω:
Αν κατάλαβες τι συμβαίνει πες μου τι να διορθώσω για να υλοποιηθεί το backup;Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Telchinios : 01-02-17 στις 20:04.
-
01-02-17, 21:23 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #11
Στο (4) θα δώσεις για path /home/<το username που χρησιμοποιείς>
Το mnt έχεις τον δίσκο που θα πάρεις image;| "Anyone can build a fast CPU.
-
02-02-17, 06:11 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #12
Αγαπητέ deniSun καλημέρα,
Ναι στο mnt έχω τον δίσκο που θα πάρω το image αρχείο.
το username που χρησιμοποιώ είναι το root, μήπως εννοείς το Password. Εννοείται πως όλα αυτά τα κάνω από την κονσόλα με το πρόγραμμα Putty.
Ο τρόπος που θα το γράψω είναι: /home/root ή /home/<root>
Δηλαδή με λίγα λόγια να γράψω:
1) sudo fdisk -l
2) mount /dev/sdb5 /mnt
3) raspbx-backup
4) Image file including full path: /home/root ή /home/<root>
5) Specify the size of the image file in MB. Defaults to 153665 MB, which has been calculated from the actual size of your root partition.
Size in MB [153665]: Εδώ εγώ του βάζω τα ίδια MB ή και κάτι παραπάνω πάντως όχι λιγότερο.
Περιμένω νέα σου......
Τα λέμε......Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Telchinios : 02-02-17 στις 06:44.
-
02-02-17, 15:08 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #13
Ξέχνα το usr που σου λέω.
Άλλο κατάλαβα.
Λοιπόν... ο δίσκος που κάνεις mnt... τι fs έχει;| "Anyone can build a fast CPU.
-
02-02-17, 15:35 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #14
Το format του δίσκου είναι Ntfs. Αν χρειάζεται να το κάνω FAT 32 να μου το πεις.
Διευκρίνηση: Ελπίζω να μην χρειάζεται όλος ο σκληρός δίσκος αλλαγή Format αλλά μόνο το τρίτο κομμάτι(Partition dev/sdb5), αν όμως χρειάζεται τότε θα μεταφέρω τα αρχεία μου αλλού και θα το κάνω.
Μπορείς να το δεις και στην εικόνα παρακάτω είναι ο σκληρός δίσκος (2 Τ) και επιλέγω να κάνει backup στο τρίτο partition to /dev/sdb5 δηλαδή αυτό το partition Sdb5 να γίνει mnt
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Telchinios : 02-02-17 στις 16:01.
-
02-02-17, 19:06 Απάντηση: Πως θα κάνω backup στο FreePbx, που είναι πάνω στον σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο Raspberry #15
Απλά δεν σου δίνει δικαιώματα write.
Δώσε για mount (εννοείται όλα με sudo):
Κώδικας:mkdir /mnt/diskos mount -t ntfs /dev/sdb5 /mnt/diskos
| "Anyone can build a fast CPU.
Παρόμοια Θέματα
-
Γενικά θέματα που αφορούν το Raspberry PI 3 με FreePbx 13 και Asterisk 13
Από Telchinios στο φόρουμ Voice over IP (VoIP) Sip/Iax HardwareΜηνύματα: 64Τελευταίο Μήνυμα: 15-01-18, 15:35 -
Conferences σε Raspberry PI 3 με FreeBPX
Από Telchinios στο φόρουμ Voice over IP (VoIP) SoftwareΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 24-09-16, 18:21 -
Το νέο Raspberry Pi Zero κοστίζει 5 ευρώ και είναι δυνατότερο από το αρχικό Pi
Από nnn στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 94Τελευταίο Μήνυμα: 14-03-16, 09:13
Bookmarks