Εμφάνιση 661-675 από 746
Θέμα: Το νήμα των Synology NAS
-
02-02-23, 13:19 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #661You thought there would be a funny slogan here.
You just fell for one of my classical pranks.
Bazinga
-
02-02-23, 13:24 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #662
Α, οκ. Ευκολία λοιπόν.
Εγώ το τρέχω στο router γιατί το θεώρησα λιγότερο επισφαλείς να σπάσει. Πάντως απ όσο ξέρω μπαίνει και σε docker το wireguard και είναι και τελείως δωρεάν
EDIT
τελικά βρήκα και έτοιμα πακέτα wireguard για αρκετά synology. Αν και πάλι θα το αφήσω στο router για ασφάλεια
-
02-02-23, 13:35 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #663
-
02-02-23, 13:36 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #664
-
02-02-23, 13:41 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #665
Με μπέρδεψες...
DDNS χρειάζεται σίγουρα για το WebDAV, το Tailscale δεν (φαίνεται να) χρειάζεται DDNS. Από ότι κατάλαβα στην ουσία είναι wireguard μέσω κάποιου provider που σου δίνει αυτός τις IP.
Άρα λες πως χρησιμοποιείς το DDNS που σου δίνει η synology αλλά όχι για να χρησιμοποιήσεις το QuickConnect.
You thought there would be a funny slogan here.
You just fell for one of my classical pranks.
Bazinga
-
02-02-23, 13:47 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #666
-
02-02-23, 14:06 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #667
Ναι δουλεύω με no-ip εδώ και χρόνια
- - - Updated - - -
Γιατί απ ότι κατάλαβα παίζεις με λογαριασμό σε αυτούς και η εφαρμογή τους στέλνει την ip σου εκεί. Άρα ξέρουν όταν χρειαστεί σε ποια ip να στείλουν την σύνδεση.
Κάτι σαν το πως συνδέεται το teamviewer δηλαδή;
-
02-02-23, 14:39 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #668
@Morx
Τα ερωτήματά σου απαντήθηκαν/ απαντώνται ήδη από τα άλλα μέλη.
Το 1ο που έχω να προτείνω είναι να πας σε ένα πιο δυνατό μηχάνημα (και, στα πλαίσια του δυνατού, future proof) όπως το 220+. Σκυλί του πολέμου.
Το 2ο να επιλέξεις δίσκους cmr και όχι smr.Mono No Aware
-
02-02-23, 14:49 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #669
Για να ρωταω ξανα ισως δεν καταλαβαινω κατι αλλα δεν ειδα πουθενα να εξηγει καποιος πως θα γινει το σεταρισμα.
Για εμενα το VPN ειναι το μονο ευκολο αλλα ΟΧΙ το θεμιτο σε καμια περιπτωση. Δεν θα ασχοληθω μονο με το εσωτερικο μου δικτυο αλλα το να καθομαι και να supportάρω τα τερτίπια αλλων τεσσάρων ατομων.
Δεν απαντηθηκε ευθεως επισης, με ποιο τροπο θα γινει το routing. Οσο ειμαι εκτος θα χρησιμοποιει το domain για να βρει το network drive, καλως μεχρι εδω. Οταν επιστρεφω εγω σπιτι, θα γινεται resolve αυτοματα, ωστε να χρησιμοποιει καρφι την LAN IP ?
-
02-02-23, 15:00 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #670
Παιδιά, να τα ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα γιατί τον μπερδέψαμε τον άνθρωπο. Τα ερωτήματά του ήταν συγκεκριμένα, οπότε μην τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Σε όσα έγραψα ήμουν ξεκάθαρος πιστεύω, αλλά πάμε να τα γράψω λίγο κατηγοριοποιημένα και όποιες άλλες ερωτήσεις υπάρξουν, εδώ είμαστε...
Α. Θέλω απλά να βλέπω τους Shared Folders μου απομακρυσμένα (εκτός τοπικού δικτύου) έχοντας κάνει mapped τους αντίστοιχους φακέλους
Αυτό όπως είπα γίνεται εφικτό με το WebDAV και χρήση DDNS. Είναι εύκολη αλλά όχι ιδιαίτερα ασφαλής μέθοδος. Δεν αποτελεί πρόβλημα βέβαια αν δεν έχεις και ιδιαίτερα προσωπικά δεδομένα ή δεν σε νοιάζει και πολύ αν πάθουν κάτι.
Β. Θέλω να έχω πρόσβαση στους Shared Folders και στο τοπικό μου δίκτυο απομακρυσμένα με ασφάλεια
Αυτό απαιτεί να τρέχει VPN στο NAS ή στο router. Στο NAS (που μας ενδιαφέρει στη συζήτηση) γίνεται είτε με OpenVPN είτε με Wireguard. Ασφαλής μέθοδος που όμως χρειάζεται αφενός να ξέρεις τι και πως να το κάνεις και αφετέρου ανοίγει κάποια θέματα με τη χρήση του DDNS αν έχεις υπηρεσίες που τρέχουν και θέλεις να έχεις πρόσβαση έξω από το τοπικό δίκτυο. Μην ξεχνάμε επίσης ότι για σοβαρό VPN χρειάζεσαι και συνδρομή σε κάποια εμπορική υπηρεσία, γιατί οι δωρεάν δεν είναι να τις εμπιστεύεσαι ούτε και είναι κάτι αξιόπιστο.
Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το Tailscale το οποίο είναι πανεύκολο στο σετάρισμα, ασφαλέστατο και δεν έχει συνδρομή για απλή χρήση, ενώ επίσης δεν δημιουργεί προβλήματα με τα DDNS που μπορεί να σε ενδιαφέρουν για άλλες χρήσεις. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για ασφαλή πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο (εννοείται και του NAS που μας ενδιαφέρει εδώ) από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Πανεύκολο στη χρήση, δεν θα μπερδέψει τον οποιονδήποτε.
Γ. Θέλω να έχω VPN για κατεβάσματα torrents κλπ
Και αυτό γίνεται, δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα. Όποιος ενδιαφέρεται για κατεβάσματα torrents/nzb, Plex και *arr apps, καλλύτερα να κοιτάξει ένα Synology των σειρών "+" που τρέχουν docker και όλη η δουλειά να γίνεται με το Gluetun.
Δ. Θέλω να έχω ασφαλή πρόσβαση σε κάποιες υπηρεσίες που τρέχουν στο NAS και έχουν web GUI
Σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετό το Reverse Proxy για τη θύρα 443 του https και είναι πανεύκολο το σετάρισμα στο DSM
Δεν βλέπω κάποια άλλη περίπτωση που να απασχολεί έναν χρήστη στο σπίτι.
Ο φίλος μας λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, από τη στιγμή που απλά χρειάζεται απομακρυσμένη πρόσβαση στους φακέλους του, εμπίπτει στις κατηγορίες (Α) και (Β) οπότε καλύτερα να στραφεί στο Tailscale. Είναι η καλύτερη/ευκολότερη/ασφαλέστερη λύση χωρίς να χρειάζεται πολλά-πολλά σε ρυθμίσεις...
-
02-02-23, 15:08 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #671
OK, δεν ήταν μομφή, το ανέφερα για να δικαιολογήσω ότι δεν πιάνω τα ερωτήματά σου από την αρχή.
Δεν είναι απαραίτητο το vpn. Στήνοντας synology ddns θα πάρεις μία ip πχ. morx.synology.me και όλα τα app σε κινητά/ tablet θα συνδέονται εκεί.
Υπάρχει και η δυνατότητα για 2fa οπότε μη φοβάσαι.
Για το synology drive σε pc θα πρέπει στο router να ανοίξει η πόρτα 6690. Όλα μετά γίνονται seamlessly σε μετάβαση από lan σε σύνδεση από έξω.
Εάν δε θες να μπλέξεις με όλα αυτά υπάρχει το quickconnect.
Μάλιστα quickconnect και synology ddns μπορούν να τρέχουν ταυτοχρόνως.
Τέλος υπάρχει αυτομάτως και η δυνατότητα για wildcard *.morx.synology.me, οπότε μπορείς από browser μέσω πχ. file.morx.synology.me να μπαίνεις κατευθείαν στο file station. Το ίδιο για audio, video κτλ.Mono No Aware
-
02-02-23, 15:12 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #672
Αυτό δεν το κατάλαβα.
Αυτό απαντάει/κολλάει στο ερώτημα Γ (για κατέβασμα) και όχι στο Β (πρόσβαση στα shared folders απομακρυσμένα). Δεν χρειάζεται να πληρώσεις κάπου για να τρέξεις ένα openvpn/wireguard στο router/NAS σου.
Οι υπηρεσίες που λες είναι για να παίρνεις άλλη ip (άλλης χώρας πχ) και όχι για να συνδέεσαι στο τοπικό σου δίκτυο.
Σωστά;
-
02-02-23, 15:20 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #673
Τα δυο τελευταια ποστ ηταν ο,τι πραγματικα χρειαζομουν!
Θα προχωρησω σε αγορα του 220+ οπως σκεφτομουν καθως και ιντελ εχει και docker support (θα πεσει πολυ διαβασμα, ελπιζω να μη φτασω 50 με ασπρες τριχες μεχρι να τα μαθω τα κολπα).
Εχω καταληξει και σε 3 μοντελα HDD των 8ΤΒ εκαστος για raid ... οποτε θα ριξω μια ματια για το ποιοι ειναι CMR ωστε να προχωρησω.
Ευχαριστω πολυ οσους βοηθησαν, εαν χρεαστω κατι αλλο θα επανελθω.
-
02-02-23, 15:21 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #674
Και τα δύο, ανάλογα πως θα τα σεταρεις. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχει το Tailscale, λήγει το ζήτημα της απομακρυσμένης πρόσβασης...
Εγώ χρησιμοποιώ Tailscale για πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο από το laptop όταν είμαι στο γραφείο, DS File/Synology Drive από κινητό και tablet, vpn στο gluetun από Cyberghost για τα κατεβάσματά μου και, τέλος, Reverse Proxy για όσα docker containers με ενδιαφέρει να έχω πρόσβασή και εκτός σπιτιού.
-
02-02-23, 15:21 Απάντηση: Το νήμα των Synology NAS #675
Παρόμοια Θέματα
-
Παλιά μεταφρασμένα ανέκδοτα μέτριας ποιότητας, αλλά με αναλυτικές επεξηγήσεις. Διαβάζετε το νήμα με δική σας ευθύνη.
Από Voldemort στο φόρουμ The fun section...Μηνύματα: 15687Τελευταίο Μήνυμα: 12-03-23, 09:32 -
Το νήμα του Gentoo, version 1.0
Από GoofyX στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 6955Τελευταίο Μήνυμα: 09-03-23, 14:38 -
Synology Nas SSD cache
Από darisg στο φόρουμ Σκληροί δίσκοι, αποθηκευτικά μέσα και λοιπά περιφερειακάΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 22-03-16, 22:09
Bookmarks