Σελ. 3 από 3 ΠρώτηΠρώτη 123
Εμφάνιση 31-44 από 44
    Downloads
    18
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    Αναλογα τα κεφια του ΟΤΕ
    ISP
    Conn-x OTE/Otenet
    Router
    Speedtouch 585v6
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από liberostelios Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ο λόγος που τα windows ήταν τόσο user friendly και δε σε τρομοκράτησαν είναι ότι δεν τα εγκατέστησες σε συνδυασμό με άλλο λειτουργικό οπότε ούτε σε ένοιαζαν οι bootloaders κλπ. αλλά ούτε και τα partitions! Το ότι τότε η κατάσταση πιο απλή ενώ τώρα δεν είναι και χρειάζεται κάποιες γνώσεις είναι πρόβλημα του Linux; Αν έβαζες το Linux μόνο του χωρίς τα windows θεωρείς ότι θα είχες τα ίδια προβλήματα;

Το γεγονός ότι πλέον το λειτουργικό σε ρωτάει για να κάνει πράγματα και δεν τα κάνει αυτόματα και όπως "εγωϊστικά" το βολεύουν δε νομίζω ότι είναι κακό! Γι αυτό, όμως, χρειάζονται μερικές γνώσεις που δε θεωρώ ότι είναι και ιδιαίτερα σημαντικές...

Και δεν κατάλαβα γιατί δεν πρέπει να βάλεις του grub στο MBR του δίσκου; Εγώ, προσωπικά, έβαλα το grub στο MBR και δεν έχω κανένα πρόβλημα. (αν κάνω λάθος διορθώστε με, το hd0 δεν υποδεικνύει το MBR του δίσκου; )
    Ισα ισα, που την δευτερη φορα που εκανα στη ζωη μου Installation λειτουργικο, ηταν οταν χρειαστηκε να βαλω win98se και win2kpro. Τα εβαλα σε δυο διαφορετικους δισκους (οπως θελω να κανω και τωρα) απλα το μονο που με δυσκολεψε ηταν οτι επρεπε να βαλω πρωτα τα 98 και μετα τα 2k, μολις εμαθα οτι ετσι μονο γινεται ολα τα υπολοιπα ηταν πανευκολα και τοτε πιστεψε με ημουν αρκετα πιο ασχετος απο οτι σημερα.

To ιδιο εκανα και εγω, εβαλα το MBR στον δισκο που μπουταρω και που εχει τα windows και το μονο που εγινε ηταν να μου βγαζει <<error 17>> και να μην φορτωνει ουτε windows ουτε linux.
    Μη μου το ιντερνετ ταραττε !

Περιοχή
    Σε 12-μηνη άδεια
    Downloads
    5
    Uploads
    0
    (Εγώ εξακολουθω να έχω μια απορία, πως έχεις 2 pata δίσκους και ο ένας φαίνεται ως hd ο αλλος ως sd? Δεν υπάρχει scsi emulation για όλους τους δίσκους?) Τεσπα, αυτό είναι άσχετο, είναι δικιά μου απορία καθαρά.

Κατ αρχάς κράτησε ως μόνο active partition αυτό που περιέχει τα windows που λογικά είναι και το πρώτο primary του WD σου. Μετά κάνε μερικά reboot και θα πρέπει να ελέγξεις ότι η κατάσταση σταθεροποιήθηκε όσον αφορά τη σειρά που τους βγάζει.

Από κει και πέρα έχεις 3 δρόμους.
    α)Ο πρώτος είναι του wantilles. Δεν το έχω δοκιμάσει εγώ αλλά αφού λέει ο ίδιος ότι είναι δοκιμασμένο θα δουλεύει σίγουρα.
    β)Ο δεύτερος είναι να κάνεις partition στον πρώτο δίσκο που έχουν και τα xp και να βάλεις τον grub στο (hd0).
    γ)Να εγκαταστησεις το linux σε άλλο δίσκο και να βάλεις το grub εκεί, λογικά θα είναι hd3 αν θες αυτόν που έλεγες πιο πριν (250ΜΒ), ΑΛΛΑ δεν είμαι και σίγουρος, αυτό θα το ψάξεις εσύ. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξεις και την σειρά boot από το bios.

Ένα καλό backup πριν κάνεις οτιδήποτε είναι αναγκαίο!

Περιοχή
    Επαναπατρισθείς στην Αθήνα
    Downloads
    64
    Uploads
    73
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Path Level
    Fastpath
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από nik1111 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Εγώ εξακολουθω να έχω μια απορία, πως έχεις 2 pata δίσκους και ο ένας φαίνεται ως hd ο αλλος ως sd?
    Κλασικές συνέπειες του απαράδεκτου "μασκαρέματος" των δίσκων που κάνουν τα ανεύθυνα ICH chipset της Intel.

Γι' αυτό λέω όσα λέω στο "Ξεκινάμε με το BIOS".
    Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.

Downloads
    2
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΚΑΛΑΜΑΚΙ
    Router
    Netgear DGN2200v3
    SNR / Attn
    10(dB) / 32(dB)
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από WAntilles Εμφάνιση μηνυμάτων
    Χρειάζεται να εφαρμόσεις όλη την τελευταία γραμμή της καινούριας μου υπογραφής.
    Αναφέρεσαι σε μένα και στο ερώτημά μου περί του GRUB; Απλά θεωρώ οτι δεν υπάρχει λόγος να γίνει όλη αυτή η ιστορία από τη στιγμή που, εφόσον ξέρεις, μπορείς να ρυθμίζεις μόνο σου το GRUB για να το προσαρμόζεις στις όποιες αλλαγές κάνεις... Στο κάτω-κάτω, μεταξύ των Linux συστημάτων, οι αλλαγές του ενός είναι ένα copy-paste από το ένα menu.lst στο άλλο! Το προτιμώ από το να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία... Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να είναι προσωπική μου άποψη καθαρά αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί όποιος δεν ακολουθεί αυτό το πρότυπο είναι λάθος!

Downloads
    2
    Uploads
    0
    Άρθρα
    5
    Κλασικές συνέπειες του απαράδεκτου "μασκαρέματος" των δίσκων που κάνουν τα ανεύθυνα ICH chipset της Intel.
    Δηλαδή τι κάνει πάλι αυτή η κακιά intel που η amd το κάνει καλύτερα;
    ... when you damp oscillations, you lose the high points as well as the low.
    改善 - kai zen - continuous change for the better - the Tao of Linux.
    Linux χωρίς εγκατάσταση, δωρεάν ΝΟΜΙΜΟ office, browser χωρίς ιούς ,
    δωρεάν εγκατάσταση Linux, δωρεάν raytracer, γιατί το δωρεάν είναι όλα τα λεφτά...
    ΟΔΗΓΙΕΣ εγκατάστασης Linux

Downloads
    18
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    Αναλογα τα κεφια του ΟΤΕ
    ISP
    Conn-x OTE/Otenet
    Router
    Speedtouch 585v6
    (Εγώ εξακολουθω να έχω μια απορία, πως έχεις 2 pata δίσκους και ο ένας φαίνεται ως hd ο αλλος ως sd? Δεν υπάρχει scsi emulation για όλους τους δίσκους?) Τεσπα, αυτό είναι άσχετο, είναι δικιά μου απορία καθαρά.
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από WAntilles Εμφάνιση μηνυμάτων

Γι' αυτό λέω όσα λέω στο "Ξεκινάμε με το BIOS".
    Δεν ειναι ετσι και με συγχωρειτε που δεν το διευκρινισα απο την αρχη.
    Το motherboard ειναι asus k8v se deluxe και εχει 3 pata controllers. Οι δυο ειναι οι κλασικοι που εχουν ολα τα motherboards (τουλαχιστον μεχρι πριν απο ενα χρονο γιατι πλεον 2 pata controllers δεν βρισκεις σχεδον πουθενα) και ο τριτος ειναι pata raid controller, της via αν δεν κανω λαθος, αλλα απο το bios τον εχω κανει να φαινεται ως κανονικος ide.
    E, o δισκος που ειναι σε αυτον τον κοντρολερ ειναι ο 200αρης seagate γι' αυτο και εμφανιζεται με το "s".
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ksipsi : 19-05-07 στις 04:27. Αιτία: λαθος στην επεξηγηση και ειναι αργα και νυσταζω

Downloads
    18
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    Αναλογα τα κεφια του ΟΤΕ
    ISP
    Conn-x OTE/Otenet
    Router
    Speedtouch 585v6
    γ)Να εγκαταστησεις το linux σε άλλο δίσκο και να βάλεις το grub εκεί, λογικά θα είναι hd3 αν θες αυτόν που έλεγες πιο πριν (250ΜΒ), ΑΛΛΑ δεν είμαι και σίγουρος, αυτό θα το ψάξεις εσύ. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξεις και την σειρά boot από το bios.
    Αυτο θελω να κανω και εγω.Το θεμα ειναι οτι μπορω να δω ανα πασα στιγμη με την ονομασια sda π.χ. ποιος δισκος ειναι αφου μπορω να δωσω την εντολη fdisk -l. To προβλημα ειναι πως θα δω η ονομασια hd0 σε ποιον δισκο αντιστοιχει.
    Νομιζω
    οτι το hd0, hd1, hd3 κ.ο.κ. εχει να κανει με το πως εμφανιζεται ο καθε δισκος στο boot sequence του bios. Αν ειναι πρωτος ειναι ο hd0, αν ειναι ο δευτερος ειναι ο hd2 κ.ο.κ.
    Ισχυει αυτο, η λεω αρλουμπες ;

Περιοχή
    Σε 12-μηνη άδεια
    Downloads
    5
    Uploads
    0
    Μπορεί να εχει σχέση και αυτό, έχει σχέση πως πάνε και τα master/slave. Αλλά δεν εχει σημασία λέμε!

Πρώτα απ'ολα θα αφήσεις ΜΟΝΟ 1 active partition και μετά θα ελέγξεις αν σταθεροποιήθηκαν οι ονομασίες ή αν πάλι βγάζει ότι να ναι.

Αν σταθεροποιήθηκαν τότε έλυσες το Νο 1 πρόβλημα. Ας φαίνονται ata/sata/patata.

Μετά θα κοιτάξεις έδω /boot/grub/device.map και θα απαντηθεί και η δεύτερη απορία σου. Μετά θα κάνεις εγκατάσταση σαν άνθρωπος. Πρώτα backup!Μη γίνει τπτ και μας κυνηγάς!

Κατά 99% ο hd0 είναι ο WD σου πράγμα που σημαίνει πως και τίποτα να μην ψάξεις απ όλα αυτά, θα μπορείς να εγκαταστήσεις στον ίδιο δίσκο με τα windows, αρκεί να κάνεις τα partition βέβαια, με τον bootloader στο hd0. Αλλά επειδή υπάρχει και το 1%, ψάξτο όπως σου είπα πιο πάνω.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nik1111 : 19-05-07 στις 04:42.

Περιοχή
    internet
    Downloads
    58
    Uploads
    17
    Άρθρα
    9
    Ταχύτητα
    49999 / 4999
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΩΝ
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από ksipsi Εμφάνιση μηνυμάτων
    Αυτο θελω να κανω και εγω.Το θεμα ειναι οτι μπορω να δω ανα πασα στιγμη με την ονομασια sda π.χ. ποιος δισκος ειναι αφου μπορω να δωσω την εντολη fdisk -l. To προβλημα ειναι πως θα δω η ονομασια hd0 σε ποιον δισκο αντιστοιχει.
    Νομιζω
    οτι το hd0, hd1, hd3 κ.ο.κ. εχει να κανει με το πως εμφανιζεται ο καθε δισκος στο boot sequence του bios. Αν ειναι πρωτος ειναι ο hd0, αν ειναι ο δευτερος ειναι ο hd2 κ.ο.κ.
    Το grub θεωρεί πάντα ως hd0 τον δίσκο στον οποίο είναι εγκατεστημένο.
    Το πρόβλημα (στην κατανόηση) είναι πως τα boot files μπορεί να είναι σε άλλο δίσκο.

Αν πχ εσύ βάλεις το grub στον ATA σκληρό και το linux στον SATA τότε για το grub hd0 είναι ο ΑΤΑ.

Επίσης το grub μετράει τα λογικά partition ξεκινώντας από το 4. Τα 0, 1, 2, 3 τα κρατάει για τα primary.
    Δηλαδή έστω στο δίσκο hd0 έχεις ένα primary και ένα logical partition.
    Για το grub το primary θα είναι hd0,0 και το logical hd0,4!

Σου ακούγονται δύσκολα όμως έχουν λογική βάση. Αυτό είναι καλό γιατί δεν χρειάζεται να τα μάθεις απ'έξω αλλά να μάθεις πως δουλεύουν.

Κανονικά πάντως δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να ασχοληθείς με αυτά. Περίεργο.

Αν θες πάντως βάλε linux και αν δεν δουλεύει το grub όπως πρέπει δώσε μας το αποτέλεσμα των εντολών:
    Κώδικας:
    $ fdisk -l
    $ cat /boot/grub/menu.lst
    Μήπως καταφέρουμε να το διορθώσουμε μαζί.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mrsaccess : 20-05-07 στις 03:31.
    Gentoo Linux: mess with the best and you might learn something
    δικτυακή παράσταση | twitter | within specifications
    Αν φτάσω τα 100 και με ρωτήσουν το μυστικό της μακροζωίας θα πω: Πάντα είχα 3 ποτήρια μπροστά μου· ένα με νερό, ένα με καφέ & ένα με αλκοόλ.

Περιοχή
    Χανιά
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    ISP
    None
    Νομιζω οτι το hd0, hd1, hd3 κ.ο.κ. εχει να κανει με το πως εμφανιζεται ο καθε δισκος στο boot sequence του bios. Αν ειναι πρωτος ειναι ο hd0, αν ειναι ο δευτερος ειναι ο hd2 κ.ο.κ.
    Απ' ότι θυμάμαι, ο linux kernel βλέπει τους δίσκους σύμφωνα με τη σειρά που είναι δηλωμένοι στο boot sequence του bios αλλά το grub βλέπει πάντα πρώτα τους ide και μετά τους scsi/sata.

Downloads
    18
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    Αναλογα τα κεφια του ΟΤΕ
    ISP
    Conn-x OTE/Otenet
    Router
    Speedtouch 585v6
    Λοιπον τα νεωτερα απο το μετωπο:
    Εκανα ξανα εγκατασταση και με boot device στο bios τον wd-120.
    Στο partitioning παταω manual και κανω 3 primary partitions "/", "swap" & "home"
    Μετα στο install bootloader οπου απο μονο του μου ειχε την επιλογη hd0 εγω εγραψα "/dev/sdc".Εδω να πω οτι εκανα εγω ενα λαθος και δεν ξερω αν ετσι θα μπουταρε σε λινουξ αν επελεγα τον 250αρη απο bios να κανει boot.Νομιζοντας ετσι (λανθασμενα ομως) οτι δεν λειτουργει βαζω το dvd της εγκαταστασης και μεσω terminal τρεχω το grub οπου και γραφω
    #root (hd3,0)
    #setup (hd3,0)
    με την λογικη να ακολουθησω τον οδηγο του WAntilles για συμβιωση windows με Linux.Μπαινω μετα στα windows τρεχω το bootpart.exe φτιαχνω και το boot.ini και δοκιμαζω αν λειτουργει.Τζιφος ομως.
    Ξαναμπαινω με το dvd εγκαταστασης Ubuntu και τρεχω παλι το grub αυτην την φορα ως εξης:
    #root (hd3,0)
    #setup (hd3)
    Κλεινω, μπαινω windows ξανατρεχω το bootpart.exe φτιαχνω καινουργιο BOOTLINΧ.LIN, ρισταρτ αλλα και παλι τιποτα.
    Ξαναμπαινω bios και βαζω να κανει boot απο τον 250αρη.Αλληλουια!!!!
    Ξεκιναει ο grub bootloader επιλεγω να ξεκινησουν τα λινουξ αλλα παλι error 17.
    Ξαναμπαινω στον grub bootloader και παταω "e" για να κανω edit.
    Υποψιαζομαι ομως οτι επειδη εβαλα απο bios τον 250αρη ως boot device μαλλον πλεον για τον grub ως hd0 δεν ειναι πια ο wd-120 αλλα o 250αρης.Ετσι και ηταν.
    Αλλαζω απο hd3,0 σε hd0,0 και μπηκα στα Ubuntu.
    Με το που μπαινω παταω alt+F2 και μετα gksudo gedit /boot/grub/menu.lst και αλλαζω οπου εγραφε (hd3,0) σε (hd0,0). Παταω ρισταρτ και ολα δουλεψαν.
    Αρα αυτο που εγω καταλαβα την επομενη φορα που θα κανω εγκατασταση θα παω πρωτα στο Bios να αλλαξω το boot sequence και να βαλω ως πρωτο device τον δισκο στον οποιο θελω να εγκαταστησω τα λινουξ και μετα να βαλω στην επιλογη "install boot loader" της καρτελας advanced τον (hd0) μιας και απο οτι καταλαβα ως hd0 ειναι ο δισκος ο οποιος απο το bios εχει επιλεχθει ως bootdevice.

Υ.Γ.Κατα το πρωτο installation προσπαθησα να δωσω την εξης εντολη στο grub μπας και μου δειξει ποιος δισκος ειναι ποιος
    #root ( <TAB>
    αλλα δεν επιασε το μονο που εκανε ηταν να λεει:
    available devices hd0, hd1, hd2, hd3
    και δεν μου εγραφε τιποτε αλλο

Υ.Γ. 2
    Μπηκα στα Ubuntu αλλα δεν ειχα ηχο απο τα ηχεια μου ουτε καν απο τα 2 μπροστινα ποσως δε μαλλον surround.
    Δεν μπορουσα να δω τηλεοραση απο το tv-tuner μου (μαλλον καλλιτερα δεν ηξερα τι προγραμμα να ανοιξω για να δω τηλεοραση)
    Το κυριοτερο ομως δεν μπορουσα να δω τα δεδομενα που εχω στον Raid controller μου. Ναι μεν μου εδειχνε οτι υπηρχε ο δισκος και μαλιστα με την ονομασια που του ειχα δωσει εγω στα windows αλλα δεν μπορουσα να δω τα δεδομενα του. Οχι τιποτε αλλο αλλα υποτιθεται οτι απο τα Ubuntu 6.1 υπαρχει built-in driver για 3ware καρτες Raid συμπεριλαμβανομενης και της δικης μου.
    Τι να πω δεν ξερω, αλλα το γεγονος οτι δεν μπορουσα να δω τα δεδομενα απο το RAID ηταν ικανη και αναγκαια συνθηκη ωστε να επιστρεψω ξανα και παλι στα Windows.

Downloads
    2
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΚΑΛΑΜΑΚΙ
    Router
    Netgear DGN2200v3
    SNR / Attn
    10(dB) / 32(dB)
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από ckoul Εμφάνιση μηνυμάτων
    Απ' ότι θυμάμαι, ο linux kernel βλέπει τους δίσκους σύμφωνα με τη σειρά που είναι δηλωμένοι στο boot sequence του bios αλλά το grub βλέπει πάντα πρώτα τους ide και μετά τους scsi/sata.
    Το grub βλέπει τους δίσκους αναλόγως του πως είναι ρυθμισμένα στο αρχείο /boot/grub/device.map

Περιοχή
    Επαναπατρισθείς στην Αθήνα
    Downloads
    64
    Uploads
    73
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Path Level
    Fastpath
    #setup (hd3)
    Λάθος.

Τα 2 προηγούμενα ήταν σωστά.

Αρα αυτο που εγω καταλαβα την επομενη φορα που θα κανω εγκατασταση θα παω πρωτα στο Bios να αλλαξω το boot sequence και να βαλω ως πρωτο device τον δισκο στον οποιο θελω να εγκαταστησω τα λινουξ και μετα να βαλω στην επιλογη "install boot loader" της καρτελας advanced τον (hd0) μιας και απο οτι καταλαβα ως hd0 ειναι ο δισκος ο οποιος απο το bios εχει επιλεχθει ως bootdevice.
    Λάθος κατάλαβες.

Πόσες φορές πρέπει να πούμε ότι:

Στο BIOS boot sequence θα δηλώσεις μία φορά για μία ζωή αποκλειστικά και μόνο τον πρώτο φυσικό δίσκο του πρώτου καναλιού του disk controller που εσύ θέλεις να είναι πρώτος.

Θα δηλωθεί μία φορά και ΔΕΝ θα αλλάζει ΠΟΤΕ.
    Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.

Περιοχή
    Χανιά
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    ISP
    None
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από liberostelios Εμφάνιση μηνυμάτων
    Το grub βλέπει τους δίσκους αναλόγως του πως είναι ρυθμισμένα στο αρχείο /boot/grub/device.map
    Αυτό ισχύει αφού γίνει η εγκατάσταση του grub (υπάρχει το συγκεκριμένο αρχείο).

Σελ. 3 από 3 ΠρώτηΠρώτη 123

Παρόμοια Θέματα

1. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ !!!
    Από danai.bouki στο φόρουμ P2P
    Τελευταίο Μήνυμα: 12-02-08, 20:02
  2. Απιστευτο δηλαδη δεν ξερω τι να κανω πια
    Από Freddy692000 στο φόρουμ Κάρτες ήχου, γραφικών, ηχεία και οθόνες
    Τελευταίο Μήνυμα: 13-01-08, 16:11
  3. Μηνύματα: 62
    Τελευταίο Μήνυμα: 12-10-07, 18:38
  4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΤΟΥ:ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ! BOHΘΕΙΑ!!!
    Από ikonsgr στο φόρουμ Εκτός θέματος
    Τελευταίο Μήνυμα: 01-08-07, 20:08
  5. αν δεν το σπασω δεν ξερω τι θα κανω ελεος
    Από razorcool στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπ
    Τελευταίο Μήνυμα: 02-04-06, 17:30

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • Τα BB code είναι σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία