Θα ήθελα να παρουσιάσω μια διανομή που χρησιμοποιώ τελευταία και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος.
Ονομάζεται Zenwalκ και βασίζεται στο slackware. Ειναι η απολύτως ταχύτερη διανομή που έχω δοκιμάσει έως σήμερα. Το Οοο είναι πιο γρήγορο από το word σε ΧΡ στο ίδιο μηχάνημα. Δεν έχει πολλές εφαρμογές για ένα πρόβλημα αλλά ακολουθεί την τακτική ένα πρόγραμμά για ένα πρόβλημα (τα προγράμματα είναι προσεκτικά επιλεγμένα, δουλεύουν και είναι και πολύ γρήγορα)
Απο το distro watch http://distrowatch.com/table.php?distribution=zenwalk
Zenwalk Linux (formerly Minislack) is a Slackware-based Linux distribution with focus on Internet applications, multimedia and programming tools. It is a complete system with software for Internet browsing, mail, chat, multimedia and office, as well as for programming in C, Perl, Python and Ruby. The main objectives of Zenwalk Linux are to be simple and fast, provide one application per task, be a complete development and desktop environment and to be small enough to fit on a 400MB ISO image.
Δεν έχω τεράστια εμπειρία στο linux (αλλά αρκετή σε υπολογιστές γενικά). Έως σήμερα έχω δοκιμάσει pclinuxos, Mepis, Kanotix, vectorlinux, debian και χωρίς installation ubuntu, symphony & Elive
Aς δούμε τώρα λίγο το Zenwalk
To default desktop είναι το Xfce version 4.3.90.2 (Xfce 4.4 BETA1) (βλέπε zen_desktop.jpg) που έρχεται με τον Thunar 0.3.1 file manager (βλέπε zen_thunar.jpg & zen_thunar_filesystem.jpg). To Xfce δεν μου άρεσε στις διανομές που το είχα δει αλλά στο zenwalk νομίζω (προσωπική άποψη) ότι ίσως είναι καλύτερο και από το KDE και μοιάζει πολύ με το Gnome αλλά είναι πιο γρήγορο. Εναλλακτικά κάποιος μπορεί να κάνει install το Enlightment το οποίο επίσης είναι πάρα πολύ καλό αλλά κάπος υπερβολικό για εμένα, το icewm που μου αρέσει αλλά τελικά έμεινα στο defualt Xfce που το βρήκα πλήρες, φιλικό & γρήγορο.
από το system control μπορεί κάποιος να ελέγξει τα περισσότερα στοιχεία του συστήματος μέσα από ένα ωραίο γραφικό περιβάλλον (βλέπε zen_system_control.jpg).
Από τα settings γίνονται όλες προσαρμογές στο περιβάλλων εργασίας (βλέπε zen_settings).
Η διανομή έρχεται πλήρης από εφαρμογές πολυμέσων (βλέπε zen_multimedia.jpg).
Στα default έχει firefox & thunderbird αλλά υπάρχουν και όλα τα άλλα γνωστά προγράμματα σαν επιλογή εγκατάστασης.
Στα πολύ συν της διανομής είναι το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ forum που έχει. Γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο, είναι γρήγοροι στις απαντήσεις & φιλικοί.
Τι προβλήματα είχα? Λοιπόν το μεγαλύτερο ήταν οτι δεν μπορούσαν να γράψω Ελληνικά αλλά το πρόβλημα ήταν στο xorg και όχι στο zen.
Επίσεις για κάποιο λόγο το Οοο δεν είχε τα λεξικά για αγγλικά και Ελληνικά. Νομίζω οτι δεν τα χρησιμοποιούσαν και έκαναν αναφορά στο huspell που δουλεύει με το abiworld. Τέλος πάντον μετέφερα τα λεξικά από μια άλλη διανομή και τώρα το Οοο δουλεύει καταπληκτικά. Δεν μου άρεσε που δεν έχει προεγκαταστημένους drivers για την nvidia αλλά πρέπει να γίνουν install.
Αυτά είναι τα αρνητικά. Τα θετικά τα έχω πει ίδη. Ανακεφαλαιώνοντας: είναι γρήγορο, είναι γρήγορο, είναι γρήγορο και όχι μόνο. Είναι απλό, σταθερότατο και φιλικό. Έχει το απολύτως ταχύτερο file system που έχω δοκιμάσει καθώς επίσης η επεξεργαστική ισχύς που απαιτείται για συγκεκριμένες εφαρμογές είναι περίπου 30-50% μικρότερη από άλλες διανομές. Είναι το slackware που ο καθένας θα ήθελε να έχει.
Some features of the current version are :
* Kernel(2.6.16.16)
* gcc(3.4.6), JRE(1.5.0.06), Python(2.4.2),Perl(5.8.8)
* XFCE(4.3.90.2), KDE 3.5.2, Gnome-libs(2.14), GTK2 (2.8.16)
* Mozilla-firefox(1.5.03)/thunderbird(1.5), Openoffice (2.0.2), Abiword 2.4.4, Gnumeric 1.6.3
* Tea 13.3, Bluefish(1.0.5), Leafpad(0.8.9), Vim(7.0)
* Alsa(1.0.11), Gxine(0.5.4), Xine-lib(1.0.3a), Gnomebaker (0.51)
Θα χαρώ πολύ όποιος θέλει να το δοκιμάσει και να γράψει τις απόψεις του.
Εμφάνιση 1-15 από 1773
-
28-05-06, 00:45 Παρουσίαση Zenwalk Linux #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sdn : 28-05-06 στις 23:00.
-
28-05-06, 00:49 #2
Η ανάλυση στις εικόνες είναι σημαντικά μειωμένη.
Το site της διανομής είναι
http://www.zenwalk.org/
και του forum
http://support.zenwalk.org/
-
28-05-06, 13:27 #3
Τι διαφορές έχει με το Vector Linux, μιας και τα έχεις δοκιμάσει και τα δυο;
Σε τι υπολογιστή το έχεις εγκαταστήσει;"We're a virus with shoes." -- Bill Hicks
-
28-05-06, 14:45 #4
Η διαφορά είναι ότι είναι πολύ πιο γρήγορο (ξέρω ξέρω και όμως έγινε).
Έχει λίγα προγράμματα αλλά τα κρατάει πολύ ενήμερα (βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις και από vector & slackwaware). Είναι πολύ καλά δομημένο & απλό. Δεν έχει αυτό το hotplung που κάνει τόση ώρα στο ξεκίνημα αλλά μια “ψευδο-παράλληλη” διαδικασία φόρτωσης. Έχει σαφώς πιο γρήγορο file system.
Πολύ σημαντικό είναι ότι έχει πολύ ενεργή και φιλική κοινότητα. Οτιδήποτε και να γίνει σε μερικές ώρες το αργότερο (συνήθως είναι λεπτά) έχεις λύση. Με το vector σε μερικές ερωτήσεις ακόμα περιμένω.
Έως σήμερα (το χρησιμοποιώ λίγο πάνω από μια εβδομάδα – testing (δηλαδή προσπαθώ να του βγάλω τα μάτια)) δεν μου έχει κολίσει.
Το έχω σε ένα PIII με 512 ΜΒ αλλά το δοκίμασα και στο laptop με 320 ΜΒ RAM (δεν πάει παραπάνω). Σε καμία άλλη διανομή δεν μπορούσα να δουλέψω το Ooo χωρίς να ρίχνω καντήλια για την ταχύτητα (εκτός ίσος από το vector, αλλά στο zenwal είμαι περίπου 20-30% ταχύτερος από το vector).
Κλείνει ότι security holes υπάρχουν άμεσα. Για παράδειγμα αν βγει νέο kernel που κλείνει προβλήματα ασφαλείας το κάνουν update άμεσα. Στο vector έχουν τελείως διαφορετική πολιτική πάνω στο θέμα και εν μου αρέσει καθόλου.
Δεν ξέρω αν έχει σημασία για εσένα αλλά για εμένα ότι είναι Ευρωπαϊκό (Γαλλικό) έχει σημασία.
Για διαφορετικούς λόγους μου αρέσουν τρεις διανομές (zenwalk, vector & PclinuxOS). Η διαφορά του zenwalk σε σχέση με τα άλλα δύο είναι ότι εδώ και μια εβδομάδα δεν έχω κατεβάσει καμία νέα διανομή από το distrowatch
PS. Κοίταξε την φωτογραφία
-
28-05-06, 15:13 #5
Χμμμμ, ψήθηκα, με την πρώτη ευκαιρία βγάζω το vector για να το δοκιμάσω
"We're a virus with shoes." -- Bill Hicks
-
28-05-06, 16:03 #6
1-2 ερωτησούλες μόνο, μιας και επειδή θα φύγω εκτός Αθηνών σε λίγες μέρες, να μην το βάλω αν είναι να μην κάνει τη δουλειά του (αν και έχω ψηθεί αρκετά).
- Το πρόβλημα με τα ελληνικά πως λύνεται? (στο ubuntu το gnome έχει κανονικά αλλά το xfce όχι και δεν έχω βρει κανένα τρόπο να αλλάζω σε ελληνικά)
- Για package management έχει το synaptic ή κάτι ανάλογο? (σόρρυ, αλλά είμαι ολίγον τι άσχετος)
- Έχει μήπως προεγκατεστημένο το ndiswrapper (όπως το ubuntu) ή τουλάχιστον αν έχει το synaptic ίσως μπορώ να το εγκαταστήσω κατευθείαν από εκεί. edit: ΑΚΥΡΟ, μόλις είδα στο changelog: Updated ndiswrapper-1.16-i486-261616.tgz , οπότε φαντάζομαι οτι υπάρχει αυτό τουλάχιστον.
- Αν βάλω ένα usb stick τι κάνει? Το διαβάζει και το κάνει mount κατευθείαν ή πρέπει να γίνει manually?
- Τέλος, μιλάω για ένα λάπτοπ PIII-700 128 RAM, γι'αυτό ενδιαφέρομαι, αφού το ubuntu καλό και εύκολο, αλλά ψιλοσέρνεται ακόμα και με το xfce.
ευχαριστώ για την ωραία παρουσίαση!
-
28-05-06, 16:28 #7
Αρχικό μήνυμα από lemonidas
Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα Ελληνικά (Αν μεγεθύνεις την παραπάνω εικόνα θα δεις ότι γράφω Ελληνικά στο Terminal). Σύντομα θα γράψω ένα HOW-TO στο forum για το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις Ελληνικά (σε όλα τα προγράμματα).Πρόβλημα έχει το xorg 6.9 & 7. H Λύση είναι εύκολη. Κοίταξε τα ακόλουθα:Για package managment έχει κάτι σαν το synaptic (netpkg). Και επίσεις έχει πρόγραμμα για να κάνεις install ένα πρόγραμμα που έχεις κατεβάσει (pkgtool).Τα (usb) στην τελευταία έκδοση τα κάνει αυτόματα plugin και unplug. Μου έχει δει χωρίς να κάνω τίποτα ένα sdndisk 1GB usb stick, Μια Νikon φωτογραφική μηχανή, Ένα εξωτερικό usb σκληρό δίσκο που έχω για backup, και ένα usb εξωτερικό yamaha CD-R-WR.Ελπίζω να βοήθησα. Για όποια άλλη απορία ρώτησε εδώ ή στο http://support.zenwalk.org/. Θα χαρώ και θα χαρούν να βοηθήσουν.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sdn : 28-05-06 στις 17:58.
-
28-05-06, 20:15 #8
Μόλις τώρα είδα το post σου για το Zenwalk και για να σου πω την αλήθεια με έχεις σχεδόν πείσει ότι αξίζει!Το κυριότερο πρόβλημα που έχω είναι ότι το σύστημά μου είναι σχετικά παλιό(3 χρόνων laptop) και δεν έχει και την καλύτερη κάρτα γραφικών,με αποτέλεσμα να φαίνονται όλα να γίνονται πολύ αργά!Δοκίμασα να χρησιμοποιήσω πολλές διανομές με KDE,αλλά ήταν σχεδόν αδύνατον σε ορισμένες και σε άλλες η ταχύτητα ήταν πολύ άσχημη.Το κακό είναι ότι έχω συνηθίσει σε KDE,αλλά τα screenshots σου με το Xfce,μου άλλαξαν γνώμη.Σίγουρα θα το δοκιμάσω,μπας και είναι η διανομή που τελικά θα κάτσει στον υπολογιστή μου,γιατί τις αλλάζω τις διανομές πολύ σύντομα,λόγω αργής ανταπόκρισης στην οθόνη του υπολογιστή.Αν τελικά το φτιάξεις αυτό το HOW-TO θα βοήθαγε σίγουρα,αν και όση βοήθεια έχεις δώσει ως τώρα είναι πολύ σημαντική και σ'ευχαριστούμε!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος xaxa1982 : 28-05-06 στις 20:24.
-
28-05-06, 20:44 #9
Αρχικό μήνυμα από xaxa1982
Ένα από τα δικά μου συστήματα είναι πιο παλιό
Βέβαια δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να χρησιμοποιήσουμε αυτό το υπέροχο σύστημα σε ότι παλιό μας έχει μείνει. Αν έχεις ένα σχετικά γρήγορο σύστημα με το συγκεκριμένο linux και με μερικά άλλα θα γίνει απλός πύραυλος.
Ουσιαστικά αυτό που θέλω να πω είναι το ότι είναι γρήγορο δεν σημαίνει ότι υστερεί σε σχέση με άλλες διανομές.
Και εμένα μου αρέσει το KDE. Αλλά η συγκεκριμένη έκδοση του Xfce είναι πως να το πω, περισσότερο linux
Σοβαρά τώρα κάνει ότι κάνει και το KDE και είναι και πολύ πιο γρήγορο. Έχει πολλά customizations για όσους τους αρέσουν και γίνονται συνέχεια περισσότερα. Αν και το θέμα είναι υποκειμενικό θα ήταν καλό να πούμε την γνώμη μας (όσοι το δοκιμάσουν) γιατί έχει κάνει άλματα προόδου (πχ σε σχέση με την υλοποίηση στο vector).
Σχετικά με το HOWTO για τα ελληνικά, είναι έτοιμο
Για τυχών απορίες ή βελτιώσεις οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν είτε σε αυτή την ενότητα ή στο forum της διανομής ή και στα δύο (το προτιμώ)
PS1. xaxa1982 σε αυχαριστώ για τα καλά σου λόγια.!!!PS2. Έχει και KDE
-
29-05-06, 01:06 #10
Αρχικό μήνυμα από sdn
"the xorg.cong shoult be
...
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us,el"
Option "XkbVariant" ",extended"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
EndSection "
νομίζω ότι είναι καλύτερα να το μετατρέψεις έτσι:
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us,el"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"(->για να ανάβει το led Scroll Lock όταν αλλάζουμε γλώσσα στο πληκτρολόγιο)
Option "XkbVariant" "basic,extended" (->για να μπορούμε να φτιάχνουμε το σύμβολο του ευρώ € με τα πλήκτρα (δεξί)Alt+E,όταν το πληκτρολόγιο είναι στα Ελληνικά)
Φιλικά!!!
Υ.Γ.: Σε κανά τρίωρο θα έχει τελειώσει το κατέβασμα,οπότε από αύριο αν βρω λίγο χρόνο θα ξαναγράψω τις πρώτες εμπειρίες μου με τη διανομή!
-
29-05-06, 01:23 #11
Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.
Στο xorg έχω το ακόλουθο setup
Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard1"Driver "kbd"Option "XkbRules" "xorg"Option "XkbModel" "pc105"Option "XkbLayout" "us,el"Option "XkbVariant" "intl,extended"Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"EndSectionΜε αυτό τον τρόπο το σύμβολο € μπαίνει ή με δεξί alt+E (Ελληνικό πληκτρολόγιο) ή Δεξή alt+5 (όχι το 5 στο αριθμητικό πληκτρολόγιο) με Ελληνικά και αγγλικά.Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να έχεις happy ZEN walk
-
29-05-06, 12:26 #12
Αρχικό μήνυμα από sdn
Βέβαια είναι επιλογή του καθενός και στο πρότεινα σαν διαφορετική λύση!
-
29-05-06, 13:22 #13
Σε ευχαριστώ. Θα το δοκιμάσω το απόγευμα.
Το έκανες install να πεις τι νομίζεις?
-
29-05-06, 19:21 #14
Τελικά ήμουν από τους άτυχους που δεν μπορεί να ρυθμιστεί σωστά η κάρτα Wireless μου!Εκεί που πάει να πάρει την IP,δεν μπορεί να συνδεθεί σωστά στο router και δεν λειτουργεί σωστά!Δεν ξέρω το γιατί!Ίσως γράψω στο forum της διανομής,γιατί όντως η διανομή είναι σταθερότατη και πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ γρήγορη.Αν τελικά καταφέρω να λειτουργήσω την κάρτα μου,τότε θα την κρατήσω,αλλιώς θα δοκιμάσω άλλη διανομή!
-
29-05-06, 19:31 #15
Λυπάμαι που δεν σου δούλεψε. Έχω το 9108 αλλά το έχω καλωδιομένο.
Αν ρωτήσεις στο forum σήμερα ή το αργότερο αύριο θα είσαι έτοιμος))
Στο μεταξύ τράβηξα και μια φωτογραφία από το enlightment. (χωρίς τις φωτιές και άλλα τέτοια κόλπα). Το φόρτωσα λίγο για να δω τι κάνει.))
Παρόμοια Θέματα
-
Το thread του aMule - Episode I
Από WAntilles στο φόρουμ Ed2kΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 19-03-09, 00:26 -
Το thread του Ubuntu - Episode V - Gutsy Gibbon
Από WAntilles στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 1290Τελευταίο Μήνυμα: 12-04-08, 19:33 -
Το thread του Ubuntu - Episode II - Dapper Drake
Από ckoul στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 761Τελευταίο Μήνυμα: 27-10-06, 17:16
Bookmarks