Παρατηρώντας αρκετούς χρήστες να προβληματίζονται με τις μετρήσεις των SNRM, Attenuation και Output Power, καθώς συγκρίνουν τις τιμές τους μ’αυτές που παρατίθενται στον ορθό, αλλά σχετικά παλαιό οδηγό που υπάρχει ήδη στο forum, αποφάσισα να κάνω αυτό το καινούριο θέμα ως συμπλήρωμα στον ήδη υπάρχων, ώστε να γίνει μια προσπάθεια να προσαρμοστούν οι έννοιες αυτές στις νέες συνθήκες των υψηλών broadband ταχυτήτων, εώς 24Mbps ADSL2+.
Πολλά από τα παρακάτω (αν όχι όλα) έχουν γραφτεί αποσπασματικά κατά καιρούς στο forum και για τους εξοικειωμένους χρήστες και τους τακτικούς επισκέπτες δεν αποτελούν κάτι το καινούριο. Το συμμάζεμα αυτό γίνεται με στόχο κυρίως τους νέους συνδρομητές, με σκοπό να βοηθηθούν στα πρώτα βήματά τους στις νέες ταχύτητες.
Ας τα δούμε ένα ένα λοιπόν.
[break=SNR Margin]
SNRM ή SNR Margin ή Noise Margin ή όπως αναγράφεται (λανθασμένα) σε κάποια ρούτερ απλά SNR (db).
Να ξεκινήσουμε λέγοντας το βασικό, ότι το SNR Margin ΔΕΝ είναι ο λόγος του σήματος προς το θόρυβο. Άλλο SNR (που αυτό είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο), άλλο SNR Margin. Το τονίζω αυτό γιατί αρκετοί χρήστες, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τη συμπεριφορά της γραμμής τους, καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, αυτό για το οποίο μιλάμε συνεχώς, άσχετα αν το λέμε SNR, SNRM, Noise Margin, είναι το SNR Margin.
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι το SNR Margin και πώς καθορίζεται η ταχύτητα που θα κλειδώσει το ρούτερ, ας ρίξουν μια ματιά στο spoiler που ακολουθεί:
Spoiler:
Οι υπόλοιποι, που απλά θέλουν να δουν αν οι τιμές που τους δίνει το ρούτερ τους δείχνουν προβλήματα ή είναι φυσιολογικές, ας έχουν υπόψη τους τα παρακάτω.
Οι νέες συνδέσεις είναι rate adaptive και όχι fixed rate όπως παλιά. Τι σημαίνει αυτό; Παλαιότερα όταν είχες 1024kbps γραμμή, αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, θα κλείδωνε το ρούτερ στα 1024kbps και όλα θα δούλευαν εντάξει, ειδάλλως δε θα κλείδωνε καθόλου και θα δηλώνατε βλάβη (fixed rate).
Οι νέες συνδέσεις δε λειτουργούν μ’αυτό τον τρόπο, και το ρούτερ κλειδώνει σε οποιαδήποτε ταχύτητα του επιτρέψουν οι συνθήκες σήματος-θορύβου της γραμμής την ώρα του συγχρονισμού (adaptive rate).
Ο κάθε provider θέτει μια κατώτατη τιμή SNRM (το λεγόμενο target SNRM) και με βάση αυτή, καθορίζεται η ταχύτητα που θα κλειδώσετε. Αυτό σημαίνει ότι με το που συγχρονίσει το ρούτερ, η τιμή του SNRM θα πρέπει να είναι αυτή που έχει θέσει ο provider σας.
Το SNRM δεν είναι εν γένει σταθερό, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται και ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα με το πώς μεταβάλλεται ο θόρυβος στη γραμμή. Μικρές μεταβολές είναι φυσιολογικές, μεγάλες δείχνουν πιθανά προβλήματα.
Aν κάποια στιγμή αυξηθεί αρκετά, σημαίνει ότι στη γραμμή τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει μειωθεί σημαντικά ο θόρυβος. Κάνοντας restart το ρούτερ εκείνη τη στιγμή θα δείτε ότι θα κλειδώσετε υψηλότερα και το SNRM θα ξαναπάρει την αρχική (target) τιμή. Αντίστοιχα αν η τιμή του πέσει, σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση θορύβου. Αν είναι πολύ μεγάλη, θα αποσυγχρονιστεί το ρούτερ και στη συνέχεια θα κλειδώσετε χαμηλότερα.
Όσο αυξάνει η ταχύτητα, μειώνεται το SNRM, ενώ όσο μειώνεται το SNRM, τόσο αυξάνει η πιθανότητα για αποσυγχρονισμό και επέρχεται γενικότερη αστάθεια στη σύνδεση. Τιμές κάτω των 6db δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
Το όριο που έχει θέσει ο κάθε provider είναι σχετικά χαμηλό (Forthnet 6db, ΟΤΕ 9db, κτλ.) για να επιτυγχάνονται όσο το δυνατό υψηλότερες ταχύτητες. Άρα όσοι είστε συνδρομητές π.χ. της Forthnet και βλέπετε 6db SNRM, είναι απολύτως φυσιολογικό. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να πέσει η γραμμή (τα περιθώρια που ανέφερα πριν), παρόλα αυτά αυτή την τιμή έχει επιλέξει ο provider και δε σημαίνει κατ’ανάγκη ότι υπάρχει πρόβλημα.
Σε γενικές γραμμές πάντως να ξέρετε ότι οι τιμές του SNRM στις εώς 24Mbps γραμμές είναι συνήθως χαμηλές, ενώ η τιμή του SNRM από μόνη της δε δίνει επαρκή στοιχεία για το αν υπάρχει αυξημένος θόρυβος στη γραμμή ή όχι. Για να έχετε πλήρη εικόνα πρέπει να δείτε εκτός από το SNRM και το rate που έχει κλειδώσει το ρούτερ, σε συνδυασμό με την εξασθένιση και την ισχύ του σήματος. Ακόμη καλύτερα αν υπάρχουν πληροφορίες και για το φάσμα.
[break=Attenuation]
Attenuation (db).
Το attenuation ή αλλιώς η εξασθένιση της γραμμής μετριέται από το ρούτερ ως η διαφορά στην ισχύ του σήματος που στέλνει το DSLAM σ’όλες τις συχνότητες μείον την ισχύ που φτάνει τελικά στο ρούτερ μας. Είναι χαρακτηριστικό της γραμμής και δεν εξαρτάται από την ταχύτητα.
Καθώς τα ρούτερ δεν αποτελούν όργανα ακριβείας, καλό θα ήταν για να είμαστε σίγουροι για την τιμή που έχουμε να δοκιμάζαμε αν είναι εύκολο και με διαφορετικούς εξοπλισμούς. Αν οι τιμές που παίρνουμε είναι παρόμοιες, τότε μπορούμε να είμαστε σχετικά σίγουροι ότι έχουμε τη σωστή τιμή.
Η τιμή αυτή σε φυσιολογικές συνθήκες αποτελεί έναν τρόπο υπολογισμού της απόστασης του σπιτιού μας από το DSLAM (χονδρικά) και της μέγιστης ταχύτητας που θα μπορούσαμε να πιάσουμε σε ιδανικές συνθήκες.
Αλλαγές στην εξασθένιση δε σημαίνουν ότι μετακινήθηκε το σπίτι μας. Μπορούν να παρατηρηθούν σε αρκετές περιπτώσεις, όπως κατά την αλλαγή mode από απλό ADSL ή ADSL2 σε ADSL2+, (βλέπουμε αύξηση αφού αυξάνεται ο συνολικός αριθμός συχνοτήτων), κατά την αλλαγή ρούτερ ή DSLAM (ακόμη και μόνο με αλλαγή firmware), γενικότερα κατά την αλλαγή οποιουδήποτε τμήματος στο βρόγχο μας ή τέλος στην περίπτωση βλάβης.
Μικρές διαφορές (0,5-1db) είναι αμελητέες. Μεγάλες διαφορές μπορούν να σημαίνουν πρόβλημα.
Αν γνωρίζετε την απόσταση του σπιτιού σας από το DSLAM, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο περίπου θα έπρεπε να ήταν η εξασθένιση. Απλά έχετε υπόψη ότι αυτό που μετράει είναι το μήκος του καλωδίου και όχι η χιλιομετρική απόσταση που θα βγάλετε από το Google Maps. Σαν μέτρο σύγκρισης όμως μπορεί να σας δώσει μια εικόνα, καθώς π.χ. αν ξέρετε ότι είστε στα 500m δεν μπορεί να έχετε εξασθένιση που αντιστοιχεί στα 3km. Αν συμβαίνει αυτό τότε είστε σίγουροι ότι υπάρχει πρόβλημα.
Όσο χαμηλότερη η εξασθένιση τόσο καλύτερα φυσικά. Γενικά είναι η μόνη από τις 3 μετρήσεις που δεν έχει αλλάξει σημαντικά με το πέρασμα από τις χαμηλές ταχύτητες στις υψηλές.
[break=Output Power]
Output Power (dbm).
Το output power είναι η ισχύς του σήματος. Downstream Output power είναι η ισχύς του σήματος του DSLAM, ενώ Upstream Output Power είναι η ισχύς του σήματος του ρούτερ μας. Και πάλι επειδή τα ρούτερ δεν είναι όργανα ακριβείας (και ειδικά σ’αυτή τη μέτρηση πολλές φορές δείχνουν άλλα αντί άλλων), καλό θα είναι αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι, να κάνουμε δοκιμές με διαφορετικές συσκευές.
Το Downstream Output Power έχει µέγιστη ονοµαστική τιµή 20dbm. Δεν πάει παραπάνω, όχι για να μην καούν οι συσκευές, αλλά λόγω προφίλ που θέτουν οι providers (Power Spectrum Density - PSD masks), για να μη δημιουργούνται προβλήματα crosstalk (και δευτερευόντως για λόγους περιορισμού κατανάλωσης). Αντίστοιχα το Upstream Output Power έχει µέγιστη ονοµαστική τιµή 13dbm.
Το DSLAM ανάλογα τη ρύθμιση (προφίλ) θα στείλει και την αντίστοιχη ισχύ.
Σε 24άρες γραμμές είναι φυσιολογικό να είναι αυξημένο το output power. Οι τιμές δε που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των γραμμών είναι οριακές, αλλά όχι ανησυχητικές. Λογικό φυσικά να είναι οριακές, μιας και το ορθό είναι να γίνεται προσπάθεια από τις συσκευές (ρούτερ και DSLAM) να ενισχυθεί το σήμα όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να κλειδώσει η γραμμή όσο το δυνατόν υψηλότερα.
[break=Παράδειγμα - Ανακεφαλαίωση]
Παράδειγμα - Ανακεφαλαίωση.
Κλείνοντας να δώσω κι ένα παράδειγμα για το πώς, κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να δούμε αν η ταχύτητα που κλειδώνουμε είναι φυσιολογική και αν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι μ’αυτή, ανακεφαλαιώνοντας ουσιαστικά έτσι ό,τι έχει γραφτεί ως τώρα.
Έστω μια γραμμή με 30db εξασθένιση και σύνδεση εώς 24Mbps ΟΤΕ.
Βήμα 1ο (προαιρετικό): Καταρχήν τσεκάρουμε αν είναι δυνατόν και με άλλη συσκευή και έστω ότι και η δεύτερη μας δίνει εξασθένιση περίπου 30db (διαφορές λίγων db είναι φυσιολογικές). Άρα είμαστε σίγουροι για την τιμή.
Βήμα 2ο: Δικαιολογείται αυτή η εξασθένιση από την απόστασή μας από το DSLAM; Μαθαίνουμε σε ποιο κέντρο ανήκουμε και μέσω Google Maps βλέπουμε ότι η απόστασή μας από το κέντρο είναι 1700m. Πάμε εδώ και βάζοντας 30db βλέπουμε ότι αντιστοιχεί σε 2172m. Αφού οι 2 τιμές είναι σχετικά κοντά είμαστε εντάξει. Όπως είπαμε, αν η πραγματική απόσταση ήταν 500m και είχαμε 30db εξασθένιση (ακραίο παράδειγμα), τότε σίγουρα θα υπήρχε πρόβλημα. Σ’αυτή την περίπτωση αρχίζουμε τους ελέγχους πρώτα από τη δική μας πλευρά (λεπτομέρειες εδώ) κι αν τα πράγματα παραμείνουν τα ίδια δηλώνουμε βλάβη.
Βήμα 3ο: Αν λοιπόν είμαστε εντάξει και με την εξασθένιση, βλέπουμε σε τι ταχύτητα έχουμε κλειδώσει, αφού σιγουρευτούμε ότι είμαστε σε ADSL2+ mode. Έστω ότι κλειδώνουμε 12-13Mbps. Κοιτώντας και πάλι το calculator βλέπουμε ότι είμαστε αρκετά κοντά στη θεωρητική τιμή των 15Mbps, οπότε ξενοιάζουμε και μ’αυτό.
Βήμα 4ο: Τέλος ρίχνουμε μια ματιά και στο SNRM, το οποίο θα πρέπει να είναι κοντά στην τιμή target SNRM που έχει ο πάροχός μας (για τον ΟΤΕ 9db). Λίγο πάνω, λίγο κάτω δεν έχει σημασία. Αν είναι αρκετά κάτω ανάλογα και με το ρούτερ, αλλά και τις συνθήκες ίσως να έχουμε πρόβλημα αποσυγχρονισμών (αρχίζουν τα δύσκολα). Αν είναι αρκετά πάνω, σημαίνει ότι η γραμμή σηκώνει και παραπάνω ταχύτητα, με κίνδυνο όμως να χάσει σε σταθερότητα.
Αρκετές φορές βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα… Συχνοί αποσυγχρονισμοί, ταχύτητες κατά πολύ χαμηλότερες των θεωρητικών, προβλήματα (μικρά-μεγάλα) μπορούν να υπάρξουν από χίλιους δυο παράγοντες.
Γενικότερο πρόβλημα στο βρόγχο, είτε από την πλευρά σας (συνδεσμολογία, εσωτερική καλωδίωση) είτε από την πλευρά του provider, ελαττωματικές συσκευές, μόνιμες ή παροδικές-περιοδικές παρεμβολές, έντονο φαινόμενο crosstalk, είναι περιπτώσεις που πρέπει να εξεταστούν αν είστε από τους άτυχους που η γραμμή τους τους κάνει «νούμερα».
Μακάρι να μην ανήκετε σ’αυτούς, αλλά στην αντίθετη περίπτωση γι’αυτό είναι το ADSLgr.com εδώ και οι χρήστες του. Για να σας βοηθήσουν όσο μπορούν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, όσο έχετε τη διάθεση και το χρόνο να ασχοληθείτε, πριν φτάσετε στο τελευταίο και μερικές φορές αναπόφευκτο βήμα του να δηλώσετε βλάβη.
Αυτά σε γενικές γραμμές. Εύχομαι να βοήθησαν τα παραπάνω. Για οποιεσδήποτε απορίες, αντιρρήσεις ή και για περαιτέρω γενικότερη κουβέντα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.
Ευχαριστώ.
Εμφάνιση 1-15 από 332
-
08-07-08, 02:17 SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος [Insomniac] : 08-07-09 στις 20:13.
-
08-07-08, 09:05 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #2
Ωραιός οδηγός που ξεκαθαρίζει τα πράγματα σχετικά με τα SNRM, attenuation.
Μπράβο Insomniac.Το Αναλογιστικό, το Αναλογιστικό. Το Αναλογιστικό πολύ το αγαπώ!
-
08-07-08, 09:35 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #3
Πολυ καλο Insomniac. Αρα:
1) Η τιμη που αναφερουν οι routers (στις περιπτωσεις που δινουν στατιστικα μονο ως "SNR") ειναι παντα αυτη του SNR Margin και οχι του SNR.
2) Για να κλειδωσεις παραπανω η τιμη του SNR πρεπει να ειναι ψηλη και οχι χαμηλη (οπως διαβαζω σε πολλα posts).
3) Σε μια γραμμη (θεωρητικων) 24Mbits με 16.5 atten. και 17.5-21 SNR που κλειδωνει παντα στα 10995000/996000 (οπως η δικια μου) κατι δεν παει καλα.
Σωστα?Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mavlok : 08-07-08 στις 11:04.
-
08-07-08, 10:34 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #4
Πάρα πολύ καλό άρθρο αλλά.....
Βήμα 3ο: Αν λοιπόν είμαστε εντάξει και με την εξασθένιση, βλέπουμε σε τι ταχύτητα έχουμε κλειδώσει, αφού σιγουρευτούμε ότι είμαστε σε ADSL2+ mode. Έστω ότι κλειδώνουμε 12-13Mbps. Κοιτώντας και πάλι το calculator βλέπουμε ότι είμαστε αρκετά κοντά στη θεωρητική τιμή των 15Mbps, οπότε ξενοιάζουμε και μ’αυτό.
Για να μη σου πώ πως συγχρονίζουν ακόμα και 200κbps πιο κάτω και αρχίζουν τα posts.....για το πώς προσπαθούν να τους κλέψουν οι ISP.....
-
08-07-08, 10:48 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #5
Πολύς χρήσιμος οδηγός και μπράβο στον insomniac.
Μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πρόβλεψη έχοντας το snr σε μια δεδομένη ταχύτητα συγχρονισμού. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα calculator όπου θα εισάγαμε "snr 17db σε συγχρονισμό 2Mbits και attenuation 23db" (το τελευταίο δεν αλλάζει ούτως ή άλλως), και θα βγάζαμε μια ακριβέστερη προσέγγιση των ανοχών της γραμμής? Ή τέτοιες προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες γιατί υπεισέρχονται αστάθμητοι παράγοντες?
-
08-07-08, 21:18 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #6
Παιδιά, νά'στε καλά. Σας ευχαριστώ.
1) Σωστά.
2) Σωστά. Aυτό που διαβάζεις στα post αναφέρεται στο target SNRM, το οποίο όσο χαμηλώνει αυξάνει η ταχύτητα. Απλά συνήθως αναφέρεται ως σκέτο SNR.
3) Αφού στα 11Mbps έχεις τέτοιο SNRM, η γραμμή σηκώνει αρκετά παραπάνω (και λογικό σύμφωνα και με το attenuation). Κάτι άλλο την κρατάει χαμηλά. Πιθανότατα κάποιο προφίλ με άνω όριο στην ταχύτητα.
Δεν έχεις άδικο. Κάποιες φορές οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις που όντως υπάρχει πρόβλημα και το κακό είναι ότι μέσα στο γενικό χαμό, μπορεί να περάσουν και απαρατήρητες.
Τα στατιστικά μιας γραμμής στις χαμηλές ταχύτητες μπορούν να δώσουν μια εικόνα για το τι να περιμένει κανείς. Παρόλα αυτά όμως, το να γίνει ένα calculator που να δίνει συγκεκριμένες τιμές - προβλέψεις νομίζω ότι είναι παρακινδυνευμένο. Δυστυχώς, αυτές οι αναβαθμίσεις είναι περισσότερο του στυλ, αν δεν πάθεις, δε θα μάθεις...
-
10-07-08, 08:50 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #7Output Power (dbm).
Το output power είναι η ισχύς του σήματος. Downstream Output power είναι η ισχύς του σήματος του DSLAM, ενώ Upstream Output Power είναι η ισχύς του σήματος του ρούτερ μας. Και πάλι επειδή τα ρούτερ δεν είναι όργανα ακριβείας (και ειδικά σ’αυτή τη μέτρηση πολλές φορές δείχνουν άλλα αντί άλλων), καλό θα είναι αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι, να κάνουμε δοκιμές με διαφορετικές συσκευές.
Το Downstream Output Power έχει µέγιστη ονοµαστική τιµή 20dbm. Δεν πάει παραπάνω, όχι για να μην καούν οι συσκευές, αλλά λόγω προφίλ που θέτουν οι providers (Power Spectrum Density - PSD masks), για να μη δημιουργούνται προβλήματα crosstalk (και δευτερευόντως για λόγους περιορισμού κατανάλωσης). Αντίστοιχα το Upstream Output Power έχει µέγιστη ονοµαστική τιµή 13dbm.
Το DSLAM ανάλογα τη ρύθμιση (προφίλ) θα στείλει και την αντίστοιχη ισχύ.
Σε 24άρες γραμμές είναι φυσιολογικό να είναι αυξημένο το output power. Οι τιμές δε που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των γραμμών είναι οριακές, αλλά όχι ανησυχητικές. Λογικό φυσικά να είναι οριακές, μιας και το ορθό είναι να γίνεται προσπάθεια από τις συσκευές (ρούτερ και DSLAM) να ενισχυθεί το σήμα όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να κλειδώσει η γραμμή όσο το δυνατόν υψηλότερα.
Οποτε sorry εάν κατάλαβα καλά εάν όχι διορθώστε με.
Εάν ο εκάστοτε πάροχος internet μπορεί να το ρυθμίσει στο προφίλ μας τότε μπορεί να καθορίσει αθόρυβα και την ταχύτητα που θα συνδεθούμε μιας και είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος DiM : 10-07-08 στις 22:31.
-
10-07-08, 10:34 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #8
Πάρα πολύ καλός οδηγός.
Λύνει πολλές απορίες.
Ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα.
Συγχαρητήρια Insomniac.
Υ.Γ.
Κάποια πράγματα πρέπει να τα θυμηθούν οι παλιοί και να τα μάθουν οι νεώτεροι.
-
10-07-08, 15:01 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #9
-
10-07-08, 22:29 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #10
Ευχαριστώ για την απάντηση και στα 2 topic
Καταρχήν ξέχασα να πω και εγώ πως πολύ καλός ο οδηγόςαλλα να προσέξουν οι φίλοι ο calculator το γραφει κιόλας υποστηρίζει την θεωρητική ταχύτητα που πρέπει να πιάσουμε και σχεδόν πάντα είναι χαμηλότερη η πραγματική ταχύτητα που θα κλειδώσουμε
Εγώ προσωπικά δεν το γνώριζα πως μπορεί να το κάνει αυτό ο internet πάροχος στο DSLAM με το output power και φαντάζομαι οι περισσότεροι πριν κανεις το post.
Aσε που υπάρχουν και ρόυτερς που δεν δείχνουν το Output Power, όπως και να έχει φιλε να κάτι ακόμα που πρέπει να ελέγχουμε.
Θα έχει γέλιο πάντως έτσι και κάτσει σε κανέναν πως θα το εξηγήσει στην τεχνική υποστήριξη και τι απάντηση θα πάρει ehehe
-
10-07-08, 23:13 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #11
Σωστά. Aκόμη ένα βήμα σ'αυτά που αναφέρω στο παράδειγμα παραπάνω, θα ήταν να ελέγξουμε το output power και να σιγουρευτούμε ότι η τιμή του είναι υψηλή (μιλώ για γραμμές με συνηθισμένη εξασθένιση κι όχι "μεσοτοιχία" με το DSLAM). Απλά δεν το συμπεριέλαβα, μιας και ως επί το πλείστον οι τιμές του (όταν τις δείχνει σωστά το ρούτερ) είναι εντάξει.
-
11-07-08, 00:13 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #12
Απλά
Άλλη μια πολύ καλή δουλειά.Όχι άλλο κάρβουνο!!!!!!!!!!!!!
-
23-07-08, 17:13 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #13
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!
Επιτέλους κατάλαβα τι γίνεται...
Σε ευχαριστώ Insomniac
-
05-09-08, 12:46 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #14
Τι γίνεται λοιπόν όταν το SNMR είναι όντως 6 (Forthnet) το attenuation 23 αλλά το rate είναι 11MBps?
Με βάση το calculator για τα παραπάνω δεδομένα θα έπρεπε να είναι 19. H γραμμή είναι πολύ σταθερή και πολύ αξιόπιστη, αλά 11MBps δεν είναι 19. Παλιότερα (πριν ένα χρόνο) κλείδωνε στα 18, τώρα όμως στα 11. Μήπςσ έχει να κάνει ότι αυξήθηκαν οι συνδρομητές στην περιοχή?
-
05-09-08, 16:45 Απάντηση: SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version #15
Πιθανή αύξηση των συνδρομητών της περιοχής δε δικαιολογεί πτώση 7Mbps. Προφανώς προέκυψε κάποιο πρόβλημα.
Προσωπική μου άποψη είναι αν έχεις το χρόνο και το κουράγιο να το δεις πρώτα από τη μεριά σου κι αν δεν καταλήξεις κάπου, να δηλώσεις βλάβη στη συνέχεια.
Παρόμοια Θέματα
-
Speedtouch 780 WL, snr margin, output power & DMT tool
Από pan.nl στο φόρουμ Alcatel Thomson ADSL modems και routersΜηνύματα: 7Τελευταίο Μήνυμα: 08-10-08, 10:09 -
Remote snr/attenuation Local snr/attenuation.Ποια η διαφορά;
Από Bananas στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 30-12-07, 06:18 -
[Crypto] διαφορετικα attenuation Και snr margin??
Από DiMeRR στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 7Τελευταίο Μήνυμα: 13-06-07, 19:59 -
Broadband Internet έως 24Mbps με τεχνολογία ADSL2+!
Από virginia στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 1Τελευταίο Μήνυμα: 05-06-07, 17:32
Bookmarks