Εμφάνιση 1-11 από 11
    Περιοχή
    Χαλάνδρι
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1G/0.5G
    ISP
    Cosmote
    Router
    FRITZ!Box 5530 Fiber
    Καλημέρα σε όλους.
    Απευθύνω μια ερώτηση για λογαριασμό φίλου που (πολύ κακώς!) δεν έχει λογαριασμό εδώ στο φόρουμ.

Τα εξοχικά μας είναι γειτονικά. Εγώ έχω αγοράσει κάρτα prepaid mobile internet από Cosmote και την έχω βάλει σε ένα Fritzbox 6850LTE. Μιας και η χρήση είναι περιστασιακή, μια χαρά με έχουν βολέψει τα πακέτα που βάζω όποτε πηγαίνω.
    Θέλει και εκείνος αντίστοιχη λύση και ενόψει του Πάσχα αγόρασε ίδια κάρτα, αλλά τα 200 ευρώ που κοστίζει το Fritzbox του φαίνονται πολλά για τη χρήση που κάνει. Προς το παρόν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει ως hotspot ένα κινητό (κάποιο Xiaomi) αλλά του έχω καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να περιμένει και πολλά έτσι.

Αν λοιπόν πάει σε ένα budget μέχρι τα 100 ευρώ, ποιο αξιοπρεπές 4G router θα μπορούσε εναλλακτικά να βρει; Έχω δει διάφορα στο internet με πιο προσιτά της tp-link αλλά θα μας ενδιέφερε η γνώμη κάποιου που έχει ιδία πείρα από κάποια μοντέλα.
    Αν θυμάμαι καλά παλαιότερα (όταν πήρα εγώ κάρτα) έδινε ο Cosmote κάποιο Tp-link, θυμάται κανείς ποιο ήταν;
    Η χρήση του φίλου περιλαμβάνει αποστολή/λήψη emails, περιήγηση web και Cosmote TV. Χριστούγεννα, Πάσχα, άντε και κανα μήνα το καλοκαίρι. Στην περιοχή έχουμε σχετικά χαμηλό σήμα, εγώ πχ πετυχαίνω ταχύτητες download από 80 έως 100Mbps.

Κάποια πρόταση για κάποιο ρούτερ που κάποιος φίλος έχει δοκιμάσει;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Downloads
    6
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300M/150M
    ISP
    Vodafone - Nova
    DSLAM
    Wind - ΝΙΚΑΙΑ
    Router
    Vodafone Power Station
    Αυτό που έχω εγώ δεν υπάρχει πια (huawei). Από τα άλλα, χωρίς να το έχω δοκιμάσει, θα πρότεινα αυτό βάσει χαρακτηριστικών και τιμής:

MERCUSYS MB230-4G

Το μαγαζί ενδεικτικό. 3 σημαντικά πράγματα: Τι cat είναι (αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα δει διαφορά), αν είναι gigabit (ανάλογα και τι θα συνδέει απάνω), και αν είναι dual band (για καλύτερη εμπειρία).

Και το router ενδεικτικό, σε οτιδήποτε αν πάει από tp-link, mercusys θεωρώ δεν θα έχει πρόβλημα, μετά έχει και ακριβότερα. Από τα παραπάνω θεωρώ απαραίτητο το dual band, επιθυμητό το gigabit, αν θέλει να είναι και future proof βλέπετε για wifi 6/wifi 7 (για γρήγορο wifi) και cat 6 (για 300άρες ταχύτητες) και άνω.

Αν δεν ξεκαλοκαιρεύει, και με ένα mifi την κάνει τη δουλειά του, αρκεί να βρει βολικό σημείο να το βάλει με καλό σήμα και μόνιμη σύνδεση στο ρεύμα.
    hnesne

Περιοχή
    Χαλάνδρι
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1G/0.5G
    ISP
    Cosmote
    Router
    FRITZ!Box 5530 Fiber
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από jap Εμφάνιση μηνυμάτων
    Αυτό που έχω εγώ δεν υπάρχει πια (huawei). Από τα άλλα, χωρίς να το έχω δοκιμάσει, θα πρότεινα αυτό βάσει χαρακτηριστικών και τιμής:

MERCUSYS MB230-4G

Το μαγαζί ενδεικτικό. 3 σημαντικά πράγματα: Τι cat είναι (αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα δει διαφορά), αν είναι gigabit (ανάλογα και τι θα συνδέει απάνω), και αν είναι dual band (για καλύτερη εμπειρία).

Και το router ενδεικτικό, σε οτιδήποτε αν πάει από tp-link, mercusys θεωρώ δεν θα έχει πρόβλημα, μετά έχει και ακριβότερα. Από τα παραπάνω θεωρώ απαραίτητο το dual band, επιθυμητό το gigabit, αν θέλει να είναι και future proof βλέπετε για wifi 6/wifi 7 (για γρήγορο wifi) και cat 6 (για 300άρες ταχύτητες) και άνω.

Αν δεν ξεκαλοκαιρεύει, και με ένα mifi την κάνει τη δουλειά του, αρκεί να βρει βολικό σημείο να το βάλει με καλό σήμα και μόνιμη σύνδεση στο ρεύμα.

Σε ευχαριστώ.
    Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Δεν γνώριζα καθόλου περί Mercusys. Βλέπω είναι κοντά σε χαρακτηριστικά με το tp-link mr500 αλλά σε πολύ καλύτερη τιμή. Θα είχες κάποια συμβουλή πάνω σε αυτό;

Downloads
    6
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300M/150M
    ISP
    Vodafone - Nova
    DSLAM
    Wind - ΝΙΚΑΙΑ
    Router
    Vodafone Power Station
    Υποτίθεται ότι πρόκειται για θυγατρική της tp-link με πιο οικονομικά προϊόντα. Εγώ ένα σετάκι mesh και είμαι ικανοποιημένος. Την πρόταση την είχα ψιλοέτοιμη, γιατί χτες το πρότεινα κι αλλού. Θα του δώσω ένα δανεικό mifi που μου περισσεύει και όταν μπορέσει θα πάρει για μόνιμη χρήση ένα router. Θεωρώ πως αν είναι μια αξιοπρεπής μάρκα και έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ίσως μια μικροταλαιπωρία και πειραματισμός μέχρι να γίνουν οι αρχικές ρυθμίσεις. Σίγουρα μην περιμένεις τις ευκολίες που έχει το Fritzbox. Στην ελληνική αγορά παίζουν και κάποια φτηνότερα cudy, δεν ξέρω κάποιον να τα έχει δοκιμάσει.
    hnesne

Περιοχή
    Χαλάνδρι
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1G/0.5G
    ISP
    Cosmote
    Router
    FRITZ!Box 5530 Fiber
    Υποτίθεται ότι πρόκειται για θυγατρική της tp-link με πιο οικονομικά προϊόντα. Εγώ ένα σετάκι mesh και είμαι ικανοποιημένος. Την πρόταση την είχα ψιλοέτοιμη, γιατί χτες το πρότεινα κι αλλού. Θα του δώσω ένα δανεικό mifi που μου περισσεύει και όταν μπορέσει θα πάρει για μόνιμη χρήση ένα router. Θεωρώ πως αν είναι μια αξιοπρεπής μάρκα και έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ίσως μια μικροταλαιπωρία και πειραματισμός μέχρι να γίνουν οι αρχικές ρυθμίσεις. Σίγουρα μην περιμένεις τις ευκολίες που έχει το Fritzbox. Στην ελληνική αγορά παίζουν και κάποια φτηνότερα cudy, δεν ξέρω κάποιον να τα έχει δοκιμάσει.
    Ευχαριστώ ξανά.
    Του πρότεινα λοιπόν το Mercusys και το tp-link MR500, από εκεί και πέρα το αφήνω πάνω του.

Ωστόσο, θυμήθηκα ότι στα Fritzbox μπορείς να χρησιμοποιήσεις με usb tethering τη σύνδεση του κινητού. Το είχα δοκιμάσει εγώ παλαιότερα επιτυχώς (πριν καταλήξω στο 6850) σε 7490 και 7590 συνδέοντας ένα Samsung. Δυστυχώς βέβαια ακόμα και στα μεταχειρισμένα οι τιμές των Fritzbox παραμένουν υψηλές οπότε λογικά και εκείνος προτιμά κάτι καινούργιο.

Αναλόγως τι θα αποφασίσει, θα ενημερώσω και εδώ με αποτελέσματα χρήσης μήπως απασχολήσει το θέμα και άλλους στο μέλλον.

Και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Downloads
    6
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300M/150M
    ISP
    Vodafone - Nova
    DSLAM
    Wind - ΝΙΚΑΙΑ
    Router
    Vodafone Power Station
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από dimfil.sat Εμφάνιση μηνυμάτων
    Του πρότεινα λοιπόν το Mercusys και το tp-link MR500, από εκεί και πέρα το αφήνω πάνω του.
    Εννοείται αν έχει το budget το tp-link είναι καλύτερη επιλογή. Παίρνει και εξωτερική κεραία για την περίπτωση που χρειαστεί.
    hnesne

Περιοχή
    Χαλάνδρι
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1G/0.5G
    ISP
    Cosmote
    Router
    FRITZ!Box 5530 Fiber
    Για να ολοκληρώσουμε το θέμα, να πω ότι τελικά αγοράστηκε το Mercusys από το φίλο.
    Τίμια αγορά, δούλεψε κατευθείαν με την κάρτα Cosmote, δίνει ταχύτητες γύρω στα 60Mbps κλειδωμένο με auto σε δύο μπάντες. Το δικό μου κτήριο είναι περίπου 30 μέτρα παραδίπλα και μου δίνει ίδιες ταχύτητες το FritzBox σε μία μπάντα (που όμως είναι lte cat 4 αν θυμάμαι καλά).
    Θεωρητικά το Mercusys ως cat6 θα μπορούσε να δώσει κάτι παραπάνω αν παίξουμε με τις μπάντες αλλά δεν θέλω να τον μπερδέψω με τέτοια θέματα. Το σήμα γενικώς στην περιοχή δεν είναι πολύ καλό οπότε δεν ξέρω αν αξίζει και τον κόπο.

Γενικώς, τη θεωρώ τίμια αγορά για τέτοια χρήση

Downloads
    6
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300M/150M
    ISP
    Vodafone - Nova
    DSLAM
    Wind - ΝΙΚΑΙΑ
    Router
    Vodafone Power Station

Νομίζω τα 60 είναι πολύ κάτω από τα όρια του cat 4, άρα ο περιορισμός είναι τι δίνει ο πάροχος, όχι στο router. Θετικό που μπορείς να διαλέξεις μπάντες.
    hnesne

Περιοχή
    Χαλάνδρι
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1G/0.5G
    ISP
    Cosmote
    Router
    FRITZ!Box 5530 Fiber

Νομίζω τα 60 είναι πολύ κάτω από τα όρια του cat 4, άρα ο περιορισμός είναι τι δίνει ο πάροχος, όχι στο router. Θετικό που μπορείς να διαλέξεις μπάντες.
    Δεν ξέρω ακριβώς που μπορεί να είναι ο περιορισμός, αλλά δεν ψάχνω και περαιτέρω. Στο ίδιο σημείο με κινητό 5G παίρνω ίδιες ταχύτητες αλλά πραγματικά από σήμα κινητής η περιοχή είναι χάλια οπότε μάλλον παίζει και αυτό το ρόλο του.
    Στο άλλο σπίτι στη "χώρα" του νησιού (Σκόπελος) με το Fritzbox παίρνω διπλάσιες ταχύτητες. Αν το τοποθετήσω στον πάνω όροφο του σπιτιού παίρνω εύκολα 100Mbps χωρίς να επιλέξω μπάντα manual.
    Αν τον καταφέρω να μου δανείσει το Mercusys για λίγο θα κάνω μια γρήγορη δοκιμή και εκεί.

Downloads
    6
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300M/150M
    ISP
    Vodafone - Nova
    DSLAM
    Wind - ΝΙΚΑΙΑ
    Router
    Vodafone Power Station
    Το cat 4 του router σημαίνει πως μπορεί να πιάσει έως 150 down/50 up. Αν πιάνει λιγότερα, δεν έχει χωρητικότητα να δώσει ο πάροχος/η μπάντα, δεν έχει καλό σήμα και τέτοια πράγματα, αυτά βελτιώνονται (εφόσον υπάρχουν περιθώρια στην περιοχή) μετακινώντας το router και προσθέτοντας κεραίες, όχι αλλάζοντας από cat 4 σε άλλων προδιαγραφών router

Και μιας και έχετε το εξοχικό στην πανέμορφη Σκόπελο, άλλη ταχύτητα θα έχετε τώρα κι άλλη κατακαλόκαιρο που είναι πήχτρα στον κόσμο, αυτό το έχεις δει σίγουρα.
    hnesne

Περιοχή
    Χαλάνδρι
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1G/0.5G
    ISP
    Cosmote
    Router
    FRITZ!Box 5530 Fiber
    Το cat 4 του router σημαίνει πως μπορεί να πιάσει έως 150 down/50 up. Αν πιάνει λιγότερα, δεν έχει χωρητικότητα να δώσει ο πάροχος/η μπάντα, δεν έχει καλό σήμα και τέτοια πράγματα, αυτά βελτιώνονται (εφόσον υπάρχουν περιθώρια στην περιοχή) μετακινώντας το router και προσθέτοντας κεραίες, όχι αλλάζοντας από cat 4 σε άλλων προδιαγραφών router

Και μιας και έχετε το εξοχικό στην πανέμορφη Σκόπελο, άλλη ταχύτητα θα έχετε τώρα κι άλλη κατακαλόκαιρο που είναι πήχτρα στον κόσμο, αυτό το έχεις δει σίγουρα.
    Εννοείται, το καλοκαίρι μιλάμε για άλλα νούμερα!
    Ωστόσο, στο σπίτι εκτός «χώρας» η ταχύτητα δεν αλλάζει δραματικά και το θεωρώ φυσικό καθώς το σημείο δεν πήζει από κόσμο. Αντιθέτως, σε κεντρικά σημεία εννοείται τα πράγματα είναι αλλιώς και τα 100άρια που είπα προηγουμένως αποτελούν όνειρο (κυριολεκτικά) θερινής νυκτός…
    Μη νομίζεις, και εγώ Χριστούγεννα-Πάσχα και καλοκαίρι έρχομαι αλλά οι διαφορές είναι εμφανείς.

Είχα την εντύπωση ότι το cat6 (και τα επόμενα) κάνει κάποιου είδους aggregation στις μπάντες ενώ το cat4 όχι. Δεν έχω μελετήσει τις λεπτομέρειες, πιθανολογούσα ότι το Mercusys θα μπορούσε να δώσει κάτι καλύτερο κλειδώνοντας σε δύο μπάντες έναντι μιας.
    Στην πράξη βέβαια δεν με απασχολεί και πολύ για να λέω και την αλήθεια. Η χρήση που κάνω είναι τέτοια που ήδη τα 60-70Mbps που δίνει το FritzBox μου είναι υπεραρκετά!
    Γνωρίζω προφανώς ότι ένας χρήστης που θέλει/χρειάζεται ολική μετάβαση σε data έχει άλλες απαιτήσεις από τις συσκευές.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος dimfil.sat : 14-04-25 στις 17:10.

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • Τα BB code είναι σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Το [IMG] είναι σε λειτουργία
  • Το [VIDEO] είναι σε λειτουργία