Καταρχάς να ευχαριστήσω εκ των προτέρων όσους διαβάσουν και βοηθήσουν.
Πρόσφατα έκανα μια αναβάθμιση στο desktop, αγοράζοντας τα πάντα εκτός από κουτί και fans. Επεξεργαστής Ε6400, μητρική Asus P5B, κάρτα γραφικών Gigabyte 7600GT Silent Pipe II, σκληρός WD Caviar 250 16MB cache SATA II, μνήμες Twinmos 2X1024 667 DDR2 και τροφοδοτικό Hipper 530W Super Silent. Το κουτί είναι απο αλουμίνιο, με γρίλλιες, παλιό (6 ετώ), όχι brand name και έχει 2 θέσεις πίσω για 8άρι και μια μπροστά.Ποιο είναι το πρόβλημα? Ήχος και θερμοκρασία. Όχι τραγικά (σε σχέση με το προηγούμενο desktop καλύτερα), αλλά θεωρώ αρκετά προβληματικά.
Καταρχάς για την μέτρηση της θερμοκρασίας χρησιμοποίησα και το utillity της Bios αλλά και αυτό που παίζει σε περιβάλλον Windows (PC Probe). Οι θερμοκρασίες που λαμβάνω όταν ανοίγει το PC είναι: CPU: 48-52 και MB: 38-42 και οι ανεμιστήρες (CPU μαμά, τροφοδοτικό και ένα 8άρι case fan που βγάζει αέρα πίσω) δουλεύουν στα pre-configure δεδομένα τους. Όταν δουλέψει λιγάκι παραπάνω (είτε πρόγραμμα, είτε ακόμα χειρότερα παιχνίδι) πάμε στα 56-58 για CPU και 42-44 για MB ενώ το σύστημα βαράει θόρυβο πολύ κυρίως απο ανεμιστήρες.
Ξεκινάω λοιπόν και ελέγχω τα πάντα. Του τροφοδοτικού είναι αθόρυβο. Του επεξεργαστή (μαμά) κάνει θόρυβο μόνο όταν ξεπερνάει το 52 βαθμούς. Η κάρτα γραφικών έχει παθητικό σύστημα ψύξης (άνευ ανεμιστήρα). Καταλήγω λοιπόν στα εξής:
1. Case fan (Akasa 8άρι) μάλλον έχει φάει τα ψωμιά του και ώρες-ώρες (μετά τις 2200-2400 στροφές) ξεπερνάει τα παλιά καλά επίπεδα θορύβου.
2. Μην γελάσετε ... Ledaki σκληρών μπροστά!Δεν είναι ο σκληρός, είναι το led ή η ίδια η εφαρμογή του κουτιού μπροστά, αφού όταν σπρώχνω λίγο το ...πως να το πω ... μπροστά πλαστικό καπάκι του κουτιού προς τα μέσα σταματάει για λίγο.
Προσπάθησα μέσω κάποιων Utilities σε περιβάλλον Windows να παίξω με τις στροφές των fans (CPU και CASE) και να φτιάξω το δυνατόν την σχέση θόρυβος/ήχος. Έτσι στην Silent επιλογή ξεκινάγανε και τα 2 στις 1200-1400 στροφές με καλή σχετικά θερμοκρασία (CPU 48 - MB 38), αλλά μόλις ζοριζότανε η κατάσταση πετάγανε τα στάνταρ υψηλά θόρυβος και θερμοκρασία (58-42). Σε perfomance ρύθμιση οι στροφές ανεβαίνανε αρχικά (1800-2200) και η θερμοκρασία ψιλοέπεφτε στην αρχή (42-36) αλλά και πάλι ανέβαινε με παιχνίδια και προγράμματα.
Τι θέλω? Συμβουλές!![]()
Να αλλάξω το παλιό Akasa Case fan πίσω με ένα καινούργιο 8άρι και να βάλλω μπροστά ένα 8άρι (πλάϊ δεν πέρνει, 12άρια δεν πέρνει ούτε μπροστά, ούτε πίσω)?
Να αλλάξω και κουτί για να ελαχιστοποιήσω ακόμα περισσότερο τους θορύβους και να έχω καλύτερη ψύξη? Αν ναι ποιο προτείνετε μέχρι 80 ευρώ?
Να το προχωρήσω ακόμα περισσότερο με καμία παστούλα (artic5) σε επεξεργαστή και νέο fan για CPU (Coolermaster, Akasa κλπ)?
Θα προτιμούσα μόνο το πρώτο, αλλά προσφερόμενες λύσεις μέχρι 100-120 ευρώ συνολικά είναι ιδανικές!
Και κάτι τελευταίο με την μέτρηση των Volt που έκανα μέσω του utility της Asus.
VCore - 1.27
3.3V - 3.31V
5V - 5.12V
12V - 12.20V
Ξέρω ότι είναι μέχρι +10% αλλά με μόνο ένα σκληρό, 2 DVDRW και ένα Case fan δεν είναι υψηλά οι τιμές τους?
Εμφάνιση 1-11 από 11
Θέμα: Θερμοκρασία και ήχος
-
10-01-07, 09:20 Θερμοκρασία και ήχος #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος panther21 : 10-01-07 στις 09:37.
-
10-01-07, 12:23 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #2
Ξεκινησε απο εδω : <<Θορυβος & ψυξη υπολογιστη και τεχνικές αντιμετώπισης >>
http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=30444
και μετα συνεχισε:
http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=69102
http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=57348Τα πέντε "Α" του Μανόλη Γλέζου:
Αγανάκτηση, Αμφισβήτηση, Αυτογνωσία, Αλληλεγγύη, Αντίσταση.
Μένανδρος:
Όσοι δεν έχουν δικά τους προσόντα, καταφεύγουν στους ενδόξους προγόνους και παππούδες τους, με άλλα λόγια, σε τάφους και μνήματα.
-
10-01-07, 18:59 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #3
Επειδη εχω διαβασει τα παλαιοτερα ποστ, θα ηθελα καποιος αν μπορει να μου προτεινει καταρχας τι πιστευει για το τι χρειαζεται με σειρα προτεραιοτητας και μετα καποιες λυσεις που εχει δοκιμασει σε κουτια, fans αλλα και γενικοτερα θερμοκρασια και θορυβο.
-
12-01-07, 11:36 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #4
Για μείωση θορύβου χρειάζεσαι:
1. Ένα μεγάλο κουτί με επένδυση (π.χ. Antec P180, Lian-li) ή ένα δίχως επένδυση (και του προσθέτεις εσύ).
2. Αθόρυβους 12ηδες ανεμιστήρες (Scythe 800rpm)
3. Μητρική δίχως ανεμιστήρες στα chipsets, αν έχει και heatpipes ακόμα καλύτερα.
4. Fanless κάρτα γραφικών (π.χ. Nvidia 7600 fanless)
5. Επεξεργαστή που να σε καλύπτει χωρίς να καίει (όχι Prescott, Extreme edition, κλπ). Από Core 2 Duo και κάτω (<65W) είναι καλά.
6. Όσο πιο αθόρυβη ψύχτρα για την CPU (ανάλογα με το μοντέλο) βρεις (π.χ. Scythe Ninja rev.B)
7. Αθόρυβο (hybrid fanless) τροφοδοτικό (π.χ. YESICO 480W) όπου θα ελέγχεις τις στροφές ανάλογα με τη θερμοκρασία.
8. Σκληρούς δίσκους μέχρι 7200rpm. Αν ακούς και τους δίσκους τότε παίρνεις ένα κουτί με ηχομόνωση (όπως αυτό) για κάθε δίσκο. Αυτό μπαίνει σε 5.25" θέση οπότε προσαρμόζεις ανάλογα και την αγορά κουτιού.
Extreme: υπάρχουν πάντα και οι λύσεις κουτιών με heatpipes για τη CPU, GPU, chipsets (βλέπε mcubed), αλλά ανεβαίνουν οι τιμές------- In the Flesh? -------
-
12-01-07, 19:36 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #5
Καρτα γραφικων και τροφοδοτικο ειμαι οκ. Για κουτι σκεφτομαι το Soprano, οποτε μαλλον μειωνω θερμοκρασια και θορυβο. Σκεφτομαι να παω και σε ψυκτρα cpu (δεν εχω δει και πολλες για Core 2 Duo σε λογικες τιμες), ενω αυτο για τους σκληρους δεν το ηξερα, thanks!
-
12-01-07, 20:33 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #6
Το e-shop εχει κουτι Enermax μαζι με τροφοδοτικο σε προσφορα.
ENERMAX KOYTI CS-718-B MESH + ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ EG465AX-VE NOISE TAKER 202.45 €
Αλλα ειπες εχεις καλυφθει απο τροφοδοτικο!
Τα πέντε "Α" του Μανόλη Γλέζου:
Μένανδρος:
Όσοι δεν έχουν δικά τους προσόντα, καταφεύγουν στους ενδόξους προγόνους και παππούδες τους, με άλλα λόγια, σε τάφους και μνήματα.
-
13-01-07, 05:35 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #7
Το ειχα δει και μ'αρεσε ακομα και με το τροφοδοτικο μαζι καπως θα τα εφτιαχνα τα πραγματα, αλλα για 202 ευρω ...δεν ... Κανα 120αρι το δινω.
Δεν πηρα κουτι για να δω πως θα ανταποκριθει η ...παντοφλιτσα μουη οποια μεχρι τωρα με ειχε βγαλει ασπροπροσωπο αλλα με P4 Northwood 1.8, δυο ογδονταρηδες Akasa στα καλα τους (ενας μπροστα-ενας πισω) και την φοβερη για την εποχη της ψυκτρα CPU της Coolermaster με εξωτερικο ρυθμιστη του Speed. Tωρα απλα ...δεν! Χτυπαω 42-44 CPU και 38-40 ΜΒ σε Idle και σε μετριες προς βαριες εφαρμογες 52-54 CPU (ακομα και 56 εφτασα με MTW2) και 40-42 ΜΒ.
Αφου λοιπον απετυχε το τεστ, την ψαχνω αρκετα για κουτι. Εχω δει πολλα αλλα λιγα μου αρεσουν απο προδιαγραφες, τιμη και ποιοτητα κατασκευης. Σκεφτομαι για επωνυμο (Coolermaster, Thermaltake, Enermax, Chieftech κλπ) αλλα για οχι πανω απο 120 ευρω οπως ειπα. Βρηκα στο e-direct το Soprano με 70 γιουρια και πλαϊνο παραθυρο (προσοχη οι περισσοτεροι το πουλανε χωρις ή με αυτο και 10-12 ευρω παραπανω). Θα παρω και την artic5, γιατι κατι μου λεει πως η σοκολατινα του Core2Duo ειναι για την εμποροπανηγυρις και σκεφτομαι για CPU fan (απλα δεν εχω βρει κατι ακομα), γιατι με 56αρια στην CPU ετσι χαλαρα δεν με βλεπω καλα...
-
05-02-07, 20:43 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #8
Αγορα Soprano με τους 2 δωδεκαρηδες και τον 1 εννιαρη και πηγα καπακια σε idle κατασταση 38-40 CPU και 28-30 η Μοbo. Θα βαλω και την Artic Silver και μαλλον ειμαι ok. Απο θορυβο ...ετσι και ετσι...
Και κατι αλλο. Το προγραμμα της Asus μου δινει παντα 1-2 βαθμους παραπανω απο τις μετρησεις μεσω της Bios, πιο απο τα 2 να πιστεψω?
-
05-02-07, 20:46 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #9
Το bios για τη μητρικη.
Για τη cpu εμπιστευομαστε μονο το CoreTemp που παιρνει τη μετρηση απευθειας απο την ιδια τη CPU.
-
05-02-07, 21:03 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #10
Δεν ξερω βεβαια κατα ποσον κρισιμη
ειναι μια διαφορα της ταξης 1-2 βαθμωνΤα πέντε "Α" του Μανόλη Γλέζου:
Μένανδρος:
-
06-02-07, 01:54 Απάντηση: Θερμοκρασία και ήχος #11
Πήρα το Soprano. ΔΕΝ είναι το καλύτερο για απαγωγή θερμότητας, ούτε έχει την καλύτερη ποιότητα κατασκευής.Ομως από εμφάνιση μου αρέσει πολύ, αποδίδει μια χαρά αν βάλεις ένα καλό CPU cooler (ZALMAN 9500: idle CPU temp of Prescott 3 GHz: 29 C max 45 C).
Δεν έχω συντονισμούς ή άλλα παρεμφερή και από θόρυβο είμαι γενικά ικανοποιημένος....
Παρόμοια Θέματα
-
Amd Phenom και θερμοκρασια
Από Witchcraft στο φόρουμ Κουτιά, τροφοδοτικά και ψύξηΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 16-01-08, 21:50 -
Usr9113 και θερμοκρασια.
Από Antony52 στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 28-11-07, 23:51 -
Voips και ηχος !
Από iJohnnyCash στο φόρουμ Hardware ΓενικάΜηνύματα: 7Τελευταίο Μήνυμα: 27-03-05, 20:11 -
XBOX και θερμοκρασία λειτουργίας
Από Madness στο φόρουμ Games και Online GamingΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 10-03-05, 19:00 -
P4 2.8 HT θερμοκρασία CPU και system???
Από roiy1 στο φόρουμ Hardware ΓενικάΜηνύματα: 1Τελευταίο Μήνυμα: 17-03-04, 19:00
Bookmarks